"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - Β. ΚΟΡΕΑ: Τα φαντάσματα τoυ Κομμουνιστικού μπουρδέλου...

Πρώην υπουργού Άμυνας της Ιαπωνίας


Για τους περισσότερους ανθρώπους η έλευση του νέου έτους αποτελεί μια στιγμή προβληματισμού όσον αφορά το τι λειτουργεί και το τι πρέπει να αλλάξει. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τον λαό της Βόρειας Κορέας. Σε αυτήν τη χώρα «οι αποφάσεις του Νέου Έτους» δεν αποτελούν επιλογή για τους απλούς πολίτες. Ό,τι τους συμβαίνει εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον ανώτατο ηγέτη τους, τον Κιμ Γιονγκ Ουν.



Οι Βορειοκορεάτες υπομένουν πολλά για τα οποία ο έξω κόσμος μόνο σε εικασίες μπορεί να προβεί. 


Ας αναλογιστούμε τα μυστήρια «πλοία-φαντάσματα» τα οποία κάθε φθινόπωρο παρασύρονται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Τα σκάφη είναι υποτυπώδη, μικρά και εφοδιασμένα με ελάχιστα παραπάνω από τα βασικά αλιευτικά εργαλεία. Κάποια είναι άδεια, κάποια άλλα μεταφέρουν σώματα νεκρών ανδρών αγνώστων στοιχείων. Μόνον τον προηγούμενο Νοέμβριο εντοπίστηκαν 13 σκάφη και 26 πτώματα, σε προχωρημένη αποσύνθεση τα περισσότερα. Το 2014 είχαν εμφανιστεί περισσότερα από 60 τέτοια σκάφη. 



Κάποια από τα σκάφη φέρουν επιγραφές στην κορεατική γραφή Χανγκούλ. Σε ένα από αυτά υπήρχε μια χειρόγραφη πινακίδα στην οποία αναγραφόταν ότι το σκάφος ανήκε στην μονάδα 325 του στρατού της Βόρειας Κορέας. Σε ένα άλλο υπήρχε ένα κουρελιασμένο κομμάτι ύφασμα, απομεινάρι μιας σημαίας της Βόρειας Κορέας. Λαμβάνοντας υπόψη την άθλια κατάσταση των σκαφών και την έλλειψη εξοπλισμού, συμπεραίνεται με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι προέρχονταν από τη Βόρεια Κορέα. Αυτό που είναι δύσκολο να εξακριβωθεί είναι ο σκοπός που εξυπηρετούσαν και γιατί έφταναν σε μεγάλους αριθμούς στις ακτές και τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας. Άλλωστε έμοιαζαν περισσότερο με αλιευτικά σκάφη και όχι με πολεμικά πλοία, παρότι οι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας συχνά είναι και ψαράδες.



Πολύς κόσμος πιστεύει ότι τα σκάφη ήταν γεμάτα με επίδοξους φυγάδες, επειδή μοιάζουν με σκάφη με τα οποία έχουν καταφέρει να φτάσουν  στην Ιαπωνία άλλοι, πιο τυχεροί, φυγάδες. Υπάρχει όμως μία άλλη εξήγηση: ότι ήταν γεμάτα με ψαράδες οι οποίοι, δεχόμενοι πίεση να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, αποτόλμησαν να βγουν στην ανοιχτή θάλασσα.
 


Δυστυχώς, αυτή η εξήγηση είναι πολύ πιθανή. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας κάνει τα πάντα για να αποκρύψει την αβυσσαλέες ελλείψεις τροφίμων στη χώρα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποκαλύψει στα ξένα Μέσα ένα προηγμένο θερμοκήπιο καλλιέργειας λαχανικών στα περίχωρα της Πιονγιάνγκ. Αλλά αποτελεί γεγονός ότι από την περίοδο του μαζικού λιμού της δεκαετίας του 1990 και των αρχών της δεκαετίας του 2000 δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική βελτίωση όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων. Παρότι ο Κιμ έθεσε το «φαγητό για τον λαό» ως μία από τις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες του καθεστώτος του, στην πραγματικότητα δεν έγιναν πολλά. Με την αγρανάπαυση και την κακοκαιρία να περιορίζουν τη γεωργία, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ενθαρρύνει πράγματι έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό αλιέων να ξανοίγονται στη θάλασσα αναζητώντας μεγαλύτερες ψαριές. Δεδομένης της κακής κατάστασης των σκαφών δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους.



Τα «πλοία-φαντάσματα» δεν αποτελούν το μοναδικό ζήτημα που γεννά περίεργα ερωτήματα για την Βόρεια Κορέα. 


Στα τέλη του 2015 το γυναικείο μουσικό συγκρότημα Moranbong Band - το οποίο φέρεται να σχηματίστηκε και να χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον Κιμ - ακύρωσε την πρώτη εμφάνισή του στην Κίνα. Μετά την άφιξή τους στο Πεκίνο με τρένο, τα μέλη του συγκροτήματος επιβιβάστηκαν άρον άρον σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την Πιονγιάνγκ



Κάποιοι υπέθεσαν πως ένα τραγούδι που εξαίρει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας δεν θα γινόταν ανεκτό από την κινεζική ηγεσία, ειδικά αφότου ο Κιμ δήλωσε (πιθανώς ψευδώς) ότι το καθεστώς του διαθέτει βόμβα υδρογόνου. Άλλοι θεωρούν ότι ο Κιμ εξοργίστηκε από την είδηση ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και άλλα κορυφαία στελέχη της κινεζικής ηγεσίας δεν θα παρευρίσκονταν στη συναυλία. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση εξάρτησης της Βόρειας Κορέας με την Κίνα βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση.



Έτσι τέλειωσε άλλη μία παράξενη χρονιά (παρόμοια με τις προηγούμενες) στην Ιστορία της Βόρειας Κορέας. 


Το μόνο στοιχείο που υποδηλώνει ότι το 2016 ίσως να είναι διαφορετικό είναι

H διαφαινόμενη αποξένωση της Βόρειας Κορέας από την Κίνα. Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι αν ο Κιμ είναι ικανός και πρόθυμος να ενεργεί με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας του, και όχι με τις φαντασιώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: