"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η Ε.Ε. και ο... σκορπιός


Στο αμέσως επόμενο διάστημα η γειτονική μας Αλβανία θα λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. Ο επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε ανακοίνωσε ότι «έχει ενθαρρυνθεί από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν τα Τίρανα» και κατόπιν τούτου η Κομισιόν εισηγείται στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, να δώσει το πράσινο φως. 

Η Ελλάδα ανήκει στις ελάχιστες -προσωπικά δεν γνωρίζω άλλη εκτός από την Ιταλία και ίσως την Αυστρία- χώρες που θέλουν πραγματικά την Αλβανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της να βοηθήσει.
Η ίδια όμως η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας συμπεριφέρεται περίπου σαν τον σκορπιό στην ιστορία με τον βάτραχο. Για όσους δεν τη θυμούνται ο σκορπιός παρακάλεσε τον βάτραχο να τον περάσει από την μια όχθη της λίμνης στην άλλη, γιατί δεν γνώριζε κολύμπι. Καχύποπτος ο βάτραχος, ζήτησε να του υποσχεθεί ότι δεν θα τον τσιμπήσει καθώς θα τον κουβαλάει και εκείνος τον διαβεβαίωσε. Καταμεσής της διαδρομής, ο σκορπιός του κάρφωσε στην πλάτη το κεντρί με το δηλητήριο και τότε ο βάτραχος έντρομος του είπε: «Τι κάνεις, θα πνιγούμε και οι δύο», για να λάβει την απάντηση: «Το ξέρω, αλλά δεν μπορώ, είναι στη φύση μου...».

Ενώ, λοιπόν, η Ελλάδα παλεύει ως προεδρεύουσα στην Ε.Ε. να «κουβαλήσει» στους ώμους της την Αλβανία στη δύσκολη διαδρομή προς τις Βρυξέλλες, οι Αλβανοί ηγέτες δεν χάνουν την ευκαιρία να της καρφώνουν το «δηλητηριώδες κεντρί».

Ετσι πριν από λίγες μέρες, εντελώς ξαφνικά και για λόγους εσωτερικών πολιτικών αντιπαλοτήτων, την ενέπλεξαν σε δόλιες μεθοδεύσεις υφαρπαγής αλβανικών εδαφών! Με αφορμή καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί εμπλοκής της κυβέρνησης σε διακίνηση ναρκωτικών (!), ο υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι διέταξε έρευνα εις βάρος του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουιζμίρ Μπάσα για τη συμφωνία που υπέγραψε για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα το 2009. Κατηγορεί τον τότε ΥΠΕΞ ότι δεν υπερασπίστηκε τα εθνικά συμφέροντα, εκχωρώντας θαλάσσιες εκτάσεις στην Ελλάδα. Παρέδωσε, δηλαδή, σε εχθρό αλβανικά εδάφη, άρα προδοσία...

Από το πουθενά λοιπόν, και ενώ οι συζητήσεις για το ξεπάγωμα της υπογραφείσας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε λεπτή φάση, η κυβέρνηση των Τιράνων, προκειμένου να πλήξει την αντιπολίτευση, δεν διστάζει να προσάψει στην Ελλάδα, αρπακτικές προθέσεις!  

Και το έπραξε την ώρα που στις Βρυξέλλες η Ελλάδα «έβαζε πλάτη», για να πάρει η Αλβανία το πολυπόθητο καθεστώτος χορήγησης υποψηφίας προς ένταξη χώρας και λίγες μόνο ημέρες αφότου η Αθήνα, είχε κάνει «δώρο» στα Τίρανα το θέμα των τοπωνυμίων στα διαβατήρια, ώστε να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα.
 

Κατόπιν (και) τούτου αναρωτιέται κανείς αν έχουν άδικο εκείνοι που στις Βρυξέλλες δεν θέλουν επ’ ουδενί τους καλούς μας γείτονες στην ευρωπαϊκή «πολυκατοικία», αποδίδοντάς τους διγλωσσία και «βαλκανικές πονηριές»

Δεν υπάρχουν σχόλια: