"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: Μαχητές του Ισλάμ οι αντάρτες

Σοκ προκαλεί η έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε στο γνωστό αμερικανικό περιοδικό αμυντικών θεμάτων IHS Jane's, αναφορικά με τη σύνθεση των ενόπλων τμημάτων της συριακής αντιπολίτευσης, που μάχονται τον στρατό του Μπασάρ αλ-Άσαντ εδώ και δυόμισι χρόνια. Κι αυτό διότι ένα από τα βασικά ευρήματα των ερευνητών -οι οποίοι προφανώς και διαθέτουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών- πάνω από το 50% είναι μαχητές της τζιχάντ -δηλαδή, φανατικοί ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δηλώνουν ότι πρόσκεινται στην αλ-Κάιντα!
 
Συνολικά, ο αριθμός των μαχητών της αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι πλησιάζει τις 100.000. Από αυτούς, σε ομάδες-παρακλάδια της αλ-Κάιντα ανήκουν κάπου 10.000, άλλες 30-35.000 θεωρούνται φιλικά προσκείμενοι προς αυτήν, ενώ 30.000 επιπλέον είναι επίσης ισλαμιστές. Όσο για τους υπόλοιπους, είναι μοιρασμένοι σε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες ομάδες -για σχεδόν χίλιες κάνει λόγο η έκθεση- γεγονός που αποδεικνύει πόσο δύσκολο έργο (έως αδύνατο) είναι η υπαγωγή όλων αυτών κάτω από μία «ομπρέλα». Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που επιδιώκει διακαώς η Δύση, χωρίς ωστόσο να το έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα -κι αυτό, με τη σειρά του, περιπλέκει την υπόθεση της ανατροπής του Άσαντ, μιας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον διαδεχθεί το χάος και το φανατικό Ισλάμ.
 
Τo πόρισμα
Παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το πόρισμα των επιθεωρητών του διεθνούς οργανισμού αναφορικά με τα όσα συνέβησαν το πρωί της 21ης Αυγούστου, όταν συνοικία της Δαμασκού επλήγη από χημικά νευροπαραλυτικά αέρια.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιθεωρητών, Άκε Σέλστρομ, όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως στη συγκεκριμένη επίθεση χρησιμοποιήθηκε η ουσία σαρίν -κάτι στο οποίο είχαν καταλήξει και οι Αμερικανοί, αρκετές μέρες νωρίτερα.
 
Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ούτε αφήνεται να εννοηθεί ποιος ευθύνεται για τη χρήση των χημικών -το καθεστώς της Δαμασκού όπως επιμένει η Δύση ή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης όπως ισχυρίζεται η Μόσχα; βεβαίως, αυτό δεν πτόησε το Παρίσι το οποίο, δια στόματος του Λοράν Φαμπιούς, ισχυρίστηκε ότι μετά και την έκθεση, «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι τα χημικά χρησιμοποίησε ο Άσαντ.
 
Πάντως, την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες, με στόχο να υπάρξει ψήφισμα του ΟΗΕ για τον έλεγχο και την καταστροφή των χημικών του Άσαντ. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία -οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι, παρουσία του Φρ. Ολάντ- τάχθηκαν υπέρ ενός «σκληρού» ψηφίσματος που θα αφήνει ανοιχτή τη χρήση βίας -όμως, η Μόσχα απάντησε πως όσοι επιμένουν σε κάτι τέτοιο αποδεικνύουν ότι δεν κατάλαβαν τι συμφωνήθηκε στη Γενεύη, ανάμεσα στους Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ

Δεν υπάρχουν σχόλια: