"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σ' αυτούς έχουμε αποθέσει τη μοίρα μας! Πού είσαι Ραμπελέ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Μιλάμε συχνά για την οικονομική κατάπτωση όλου του ευρωπαϊκού μοντέλου που φαίνεται να ρετάρει πια και ετοιμάζεται να τινάξει τα πέταλα.

Η Ευρώπη του Καντ, του Σαίξπηρ, του Γκαίτε, του Κάφκα, του Ρακίνα και του Ουγκό, του Μολιέρου και του Γκολντόνι, του Μακιαβέλι, του Μιχαήλ Αγγέλου και του Πικάσο, του Μπετόβεν και του Μπαχ, η Ευρώπη του Σολωμού και του Σεφέρη ρετάρει και ηθικά και πνευματικά. Χορεύει ηλίθια στο κατάστρωμα του υπερωκεανείου Τιτανικός της Ευρώπης των μετριοτήτων.

Τα μάθατε βεβαίως τα νέα. Στους «έγκυρους» Τάιμς, περιοδικό με «αρχές», σε δημοψήφισμα μεταξύ περίπου ενός εκατομμυρίου άγγλων αναγνωστών για να αποφασιστεί ποιος είναι η μέγιστη προσωπικότητα του έτους, πρώτος ανεδείχθη ο Ερντογάν, Πρωθυπουργός της Τουρκίας και δεύτερος ο ποδοσφαιριστής Μέσι. 

Εν πρώτοις πρέπει να συγχαρούμε τη γείτονα χώρα που ο Πρωθυπουργός της επεκράτησε όλων των νάνων της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ηπείρου. 

Και δεύτερον να θαυμάσουμε τα εκλεκτικά κριτήρια των άγγλων αναγνωστών ενός περιοδικού όχι λαϊκού (άρα τουλάχιστον μέσου μορφωτικού επιπέδου) που ως δεύτερης αξίας προσωπικότητα ανέδειξαν έναν μπαλαδόρο από τη χρεοκοπημένη Αργεντινή

Το παρήγορο είναι πάντως ότι στη λίστα δεν υπάρχει τουλάχιστον οικονομολόγος και ραντιέρης, όπως τους ονόμαζε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αυτή είναι η Ευρώπη του 2011, αυτά τα είδωλα λατρεύει, αυτοί μας οδηγούν και σ' αυτούς έχουμε αποθέσει τη μοίρα μας: «Μην κλάψεις για μένα Αργεντινή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: