"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαΖΑΙΙΚΟ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Μεγάλες προσδοκίες που διαψεύσθηκαν

 

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την κυβέρνηση με πολλές προσδοκίες απο την ελληνική κοινωνία. Ήταν μεγάλες οι προσδοκίες λόγω και της εμπειρίας της διακυβέρνησης απο τον Συριζα που παρέπεμπε, ως αχνή εντύπωση, στο πως θα μπορούσε να μετεξελιχθεί η χώρα ως Λαϊκή Δημοκρατία. Πολύ αχνά αλλά μια ιδέα έδινε.

Καθώς ολοκληρώνει την κυβερνητική του θητεία ελάχιστες απο τις προσδοκίες ικανοποίησε.

Εκεί που κυρίως απέτυχε είναι ότι δεν έδωσε καμιά ελπίδα στον ελληνικό λαό.

-Κατ αρχάς ήλεγξε το κόμμα του και την κοινοβουλευτική ομάδα δικτατορικώ τω τρόπω. Οποιαδήποτε επιφύλαξη πατάσσετο. Άνθρωποι του κόμματος με πολιτικό εκτόπισμα και ευυπόληπτοι στον κοινωνικό τους χώρο εκπαραθυρώθηκαν επειδή είχαν άποψη και επιφυλάξεις στις επιταγές των ακολούθων του πρωθυπουργού.

-Υποβάθμισε το κοινοβούλιο και την δικαιοσύνη.

-Συντήρησε ένα κράτος που σε νοοτροπία παραπέμπει, μερικές φορές, στην παλιά γνωστή δεξιά.

-Το κατέστησε ακόμη πιο συγκεντρωτικό, απο ό,τι ήταν. Το εξασθένησε ως προς τις λειτουργίες του και την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών του.

-Διατήρησε τον ίδιο- γνωστό απο χρόνια- τρόπο λειτουργίας στο υπουργείο εξωτερικών. Όλα περιστρέφονται γύρω απο τον υπουργό και την ομάδα του και η ευθυνοφοβία κυριαρχεί στην διπλωματία.

-Διατήρησε το γνωστό σύστημα επιλογής της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που παράγει δυσαρέσκειες και δεν τολμά να αναπτύξει και να διατάξει τις δυνάμεις σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας αλλά με μια λογική υπερσυγκέντρωσης και αλλαγής της δομής του, κάθε φορά που αλλάζει και ο αρχηγός.

-Διαμόρφωσε μια μικρή ομάδα περί τον εαυτόν του στο πρωθυπουργικό μέγαρο η οποία αντικατέστησε το σύνολο της κυβέρνησης. Οι υπουργοί είναι υπάλληλοι της ομάδας του Μαξίμου. Την ονόμασε επιτελική και μας μίλησε για ένα επιτελικό κράτος το οποίο θα αρχίζει και θα τελειώνει στο αθηναϊκό κέντρο. Όλοι οι θεσμοί στην πρωτεύουσα.

-Δεν έχει καμιά περιφερειακή πολιτική και αυτό θεωρείται, επίσης, λογικό. Και απο τον ίδιο και απο τα άλλα κόμματα και απο ένα μεγάλο μέρος των διακόνων της αναπαραγωγής των ιδεολογημάτων της εκάστοτε κυβέρνησης.

-Ήλεγξε τα Μέσα Ενημέρωσης χωρίς προηγούμενο.

-Για να καλύψει την κυβερνητική αλλά και κρατική αδυναμία ανέπτυξε τις δημόσιες σχέσεις σε βαθμό ιλαροτραγικό για όσους μπορούν να αντιληφθούν πίσω απο τα φαινόμενα..

-Δεν διστάζει να εκθέσει και να απαξιώσει ακόμη και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι παρακολουθήσεις, η υπόθεση της ρωσίδας κατασκόπου και, τώρα, η αποκάλυψη ενός “τρομοκρατικού” δικτύου.

-Το τραγικότερο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα με την οποία κυβερνά...


 πιστεύουν πως είμαστε τόσο αφελείς ώστε να μας “δουλεύουν”.. Και είναι τραγικό διότι έχοντας αυτήν την πεποίθηση αναπαράγουν την ίδια πολιτική και την ίδια νοοτροπία.
 

-Μετά απο τέσσερα χρόνια, το πιο πειστικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη για την επανεκλογή του είναι “θέλετε να επανέλθει ο Τσίπρας”;



Δεν υπάρχουν σχόλια: