"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΟΥΡΓΕΛΟΨΩΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Οι απέτσωτοι

 

Toυ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Την είδες την έκρηξη; Δεν μπορεί, το εμπορικό μετέφερε επικίνδυνο πολεμικό φορτίο. 

Τις είδες τις ανακοινώσεις για τους νεκρούς; Δεν μπορεί, κάτι μας κρύβουν πάλι. 

Σαν να μην ήταν το γεγονός από μόνο του «αρκετά» τραγικό. Σαν να χρειαζόταν συγκινησιακή ενίσχυση από τη συνωμοσιολογική φαντασία.  

Οι περσόνες που κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην αγορά της συγκίνησης σπέρνουν αυτή την καχυποψία: Οτι τα media –που είναι, βεβαίως, τα ίδια media στα οποία και οι διασπορείς εργάζονται– κάτι προσπαθούν να συγκαλύψουν. Κάτι να μαγειρέψουν. 

Οι επαγγελματίες της ενημέρωσης δικάζονται από τους επαγγελματίες της διασκέδασης –είτε της καθαρής μορφής είτε της υβριδικής διασκέδασης, που δανείζεται τη φόρμα της ενημέρωσης– διεκδικώντας για τους εαυτούς τους το μονοπώλιο της αμεροληψίας.  

Δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. 

Κάποτε, ας πούμε, είχαμε φτάσει να διαμορφώνει το κλίμα που οδήγησε στην πρόωρη διάλυση της Βουλής ο Λαζόπουλος με τον Χαϊκάλη – όχι από το «Τσαντίρι» του πρώτου, αλλά από διπλανά, φιλόξενα «παράθυρα».  

Μπορούμε να το δοκιμάσουμε και τώρα: να αποκαθηλώσουμε τους Πετσωμένους. Και να βάλουμε...

 

 διευθυντή ενημερώσεως στο ένα κανάλι τον Μουτσινά. 

Και στο άλλο τον Λιάγκα και τον Κανάκη



Δεν υπάρχουν σχόλια: