"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Οι Ρώσοι δεν θέλουν το δικό τους εμβόλιο!

 

Της Clara Ferreira Marques / Bloomberg

Πριν χιλιάδες συμμετέχοντες κατευθυνθούν στην Αγία Πετρούπολη για το ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας , ο τοπικός κυβερνήτης καυχιόταν σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι κανείς άλλος δεν είχε πραγματοποιήσει παρόμοια εκδήλωση από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε στο κοινό ότι η χώρα του βρισκόταν σε καλύτερη θέση όσον αφορούσε τον κορονοϊό σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ανά τον κόσμο και σύντομα θα άνοιγε τις πύλες της στον "εμβολιαστικό τουρισμό", δηλαδή σε ανθρώπους οι οποίοι θα έφθαναν σε ρωσικό έδαφος από το εξωτερικό για να λάβουν εμβόλιο.

Οι θριαμβικοί τόνοι αποδείχθηκαν πρόωροι. Η Ρωσία καταγράφει αύξηση στα κρούσματα Covid-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τους αριθμούς σε υψηλό πολλών μηνών και την πρόσθετη απειλή ανησυχητικών νέων μεταλλάξεων του ιού.

Ο δήμαρχος Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν κήρυξε παρατεταμένη αργία προκειμένου να περιορίσει εκείνο το οποίο αποκάλεσε "εκρηκτική" αύξηση των λοιμώξεων και  προχώρησε περαιτέρω, διατάζοντας τους υπαλλήλους στον κλάδο των υπηρεσιών και τους δημοτικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι δεν υπάρχουν σχέδια για υποχρεωτικότητα του εμβολίου.

Το πρόβλημα δεν είναι τα εμβόλια της χώρας, τα οποία είναι διαθέσιμα από τα τέλη του 2020. Τα δημοσιευμένα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι αυτά είναι πράγματι αποτελεσματικά. Αντίθετα, είναι ο καταστροφικά αργός ρυθμός εμβολιασμού, ο οποίος υπονομεύεται από ένα τοξικό μείγμα εφησυχασμού και χρόνιας δυσπιστίας απέναντι στην εξουσία. Ακόμη και η ναυαρχίδα των ρωσικών εμβολίων, Sputnik V, την οποία η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τη θέση της στο εξωτερικό, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στο εσωτερικό.Το γεγονός προκαλεί έντονη αμηχανία στο Κρεμλίνο και μια ανεπιθύμητη δημόσια υπενθύμιση των ορίων της εξουσίας του.

Η Ρωσία έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία. Αναθεώρησε ανοδικά το ποσοστό θανάτων από Covid-19 για το 2020 κατά σχεδόν 40% στις αρχές Ιουνίου. Τα νέα κρούσματα, τα οποία έχουν παραμείνει πάνω από τις 7.000 την ημέρα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν στα 13.400 την Τετάρτη. Η Μόσχα και η γύρω περιοχή αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου.

Ωστόσο, μόνο το 10% των Ρώσων έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στη Μόσχα, μια πόλη περίπου 12 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Σομπιάνιν εκτίμησε τον αριθμό των εμβολιασμένων ατόμων σε περισσότερα από 1,8 εκατ. Αντιθέτως, η πόλη του Πεκίνου έχει εμβολιάσει πλήρως περισσότερο από το 80% των ενήλικων κατοίκων της.

Παρά την ταχεία έναρξη της εκστρατείας, πλέον η Ρωσία έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς σε σχέση με ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι προηγούμενες λοιμώξεις παρέχουν επίσης κάποιο επίπεδο προστασίας, επομένως το τρέχον τρίτο κύμα μπορεί να μην είναι τόσο σκληρό. Η κυβέρνηση, ωστόσο, θα πρέπει να δημιουργήσει "ρωγμές" στην διστακτικότητα έναντι των εμβολίων, προκειμένου να αποφύγει να μείνει πίσω σε σχέση με την οικονομική επανεκκίνηση στη Δύση και τον ταχύ εμβολιασμό στην Κίνα.

Δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 62% των ερωτηθέντων ήταν απρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ ξεχωριστή έρευνα έδειξε ότι το 55% των ερωτηθέντων δεν φοβούνταν να προσβληθούν από τον ιό. Χωρίς εκτεταμένο εμβολιασμό, οι "ουρές" της Covid-19 θα είναι μακρές - και η "εμβολιακή διπλωματία" της Μόσχας θα αρχίσει να φαντάζει εμφατικά "κούφια".

Η εκτίναξη των κρουσμάτων στη Ρωσία τον Ιούνιο αποτελεί προειδοποίηση για άλλους, πλουσιότερους "επισπεύδοντες" ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ - όπου η δυσπιστία προς την κυβέρνηση είναι υψηλή - ή της "αργοκίνητης" Ιαπωνίας.

Είναι ωστόσο ένα πολύ πιο δαπανηρό πρόβλημα για τον Πούτιν, ειδικά λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το αισιόδοξο αφήγημα όλων των τελευταίων μηνών καθιστά δυσκολότερο να πείσει κανείς τους ανθρώπους να λάβουν το εμβόλιό τους χωρίς να πραγματοποιήσει ταυτόχρονα μια (ταπεινωτική) ρητορική στροφή 180 μοιρών.

Η διστακτικότητα των Ρώσων έναντι του εμβολιασμού αγγίζει όλες τις ηλικιακές ομάδες

Πρόκειται για ένα οδυνηρό αυτογκόλ για τη χώρα. Η Ρωσία έσπευσε να γίνει το πρώτο κράτος παγκοσμίως το οποίο ενέκρινε εμβόλιο κατά της Covid-19, ωστόσο καθυστέρησε ασυγχώρητα την διαδικασία εξέτασης των δεδομένων των κλινικών δοκιμών του από ομότιμους κριτές. Και ενώ κινήθηκε γρήγορα στην έναρξη της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού, ο Πούτιν δεν μπήκε μπροστά για να την στηρίξει. Όταν τελικά εμβολιάστηκε, επέλεξε να το κάνει πίσω από κλειστές πόρτες, σε μια ασυνήθιστη επίδειξη συστολής. Δεν ήθελε, όπως είπε, να γίνει "μαϊμού που κάνει νούμερα μπροστά τις κάμερες".

Τα εμβόλια δεν αποτέλεσαν επαρκώς πρωτεύουσα προτεραιότητα.
 

Τώρα οι αξιωματούχοι θα πρέπει...

 

 να διαχειριστούν εναλλακτικές προσεγγίσεις ανά περιοχή της χώρας, όπως στην σκληρά πληγείσα Μόσχα, όπου ο Σομπιάνιν ακολουθεί πιο σκληρή γραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Τελικά, το Κρεμλίνο μπορεί να επιβάλλει σιωπή στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά δεν μπορεί να εξουδετερώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ή να διορθώσει γρήγορα τη δυσπιστία η οποία αποτρέπει τους ανθρώπους από το να επισκεφθούν τα κέντρα εμβολιασμού.

Αυτό θα έχει οικονομικές, αλλά και πολιτικές συνέπειες, για μια χώρα που, μολονότι τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές στα τρόφιμα και συρρίκνωση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών της. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: