Το φαινόμενο είναι παλιό και είχε πάρει το όνομα «ορθογραφοπειρατεία».
Δεν ήταν όμως η μόνη περίπτωση που τα «λάθη γίνονταν χρήμα». Γράφαμε παλιότερα για έναν επιχειρηματία του Διαδικτύου από το Μαϊάμι, που «είχε βρει ένα φθηνό τρόπο να αυξήσει την κίνηση στις ιστοσελίδες του: εκμεταλλευόταν απλώς τα ορθογραφικά λάθη των ανθρώπων.
Φυσικά δεν υπήρχε τρόπος νομοθετικής αντιμετώπισης του φαινομένου, δεν μπορούσε να υπάρξει συνολική ρύθμιση απαγόρευσης της «ορθογραφοπειρατείας». Κάτι τέτοιο θα ήταν προσβολή της ελευθερίας του λόγου· όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα σε... ορθογραφικά λάθη. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση ετίθετο σημαντικό πρόβλημα με τις λέξεις που απέχουν στη γραφή κατά ένα μόνο γράμμα. Για παράδειγμα η λέξη noble (ευγενής) είναι αναγραμματισμός της λέξης Nobel. Με ένα νόμο (κι ένα άρθρο), κάποιος θα αδικείτο. Από την άλλη τα ορθογραφικά λάθη σε κάθε διεύθυνση μπορεί να είναι χιλιάδες.
Βεβαίως η «ορθογραφοπειρατεία» είναι παλιότερο του Διαδικτύου φαινόμενο. Κάποτε κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά ρολόγια μάρκας «SFIΚO»· μια γραμμούλα στο γράμμα F τα χώριζε από τα διάσημα ρολόγια «SEIKO». Ακόμη και σήμερα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας κυκλοφορούν αθλητικά είδη της μάρκας... Adibas.
Στο Διαδίκτυο η «ορθογραφοπειρατεία» άρχισε να εκλείπει επειδή έπαψε να είναι προσοδοφόρος. Τα σύγχρονα προγράμματα πλοήγησης έχουν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που συμπληρώνουν αυτόματα τις διευθύνσεις μόλις πληκτρολογήσουμε τα πρώτα γράμματα, μειώνοντας τον κίνδυνο ορθογραφικών λαθών.
Επιβιώνει όμως σε κάποιες βαλκανικές χώρες και απόδειξη αυτού ήταν να πληκτρολογήσουμε www.presidensy.gr αντί του www.presidency.gr, που είναι ο δικτυακός τόπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου