"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΟΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΑΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Του διεθνισμού και της προόδου

Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας (που προχθές, στο Μega, προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν είχε ακριβώς πει ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα») αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η φύλαξη των συνόρων είναι «αυτονόητο», αδειάζοντας μάλιστα τη νεολαία του κόμματός του (και κάποιους θερμοκέφαλους που βιάστηκαν να εκτεθούν ως αγωνιστές του διεθνισμού και της προόδου). 


Ο Τσίπρας νουθετώντας τους νέους του κόμματος τους αποκαλεί «ουτοπιστές» (δηλαδή ανώριμους, άσχετους) λέγοντάς τους ουσιαστικά ότι κάνουν λάθος όταν ισχυρίζονται ότι η επιλογή του ελληνικού κράτους να κλείσει τα σύνορα είναι «ακροδεξιά κατηφόρα».

Τα κακά νέα: ο Αλέξης Τσίπρας, δεν άδειασε άγαρμπα μόνο τη νεολαία του και κάποια στελέχη του. Ουσιαστικά, άδειασε τον εαυτό του και το κόμμα του, ανέτρεψε τις αντιπολιτευτικές κορώνες με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πορευόταν έως σήμερα. 


Τα περί ακροδεξιάς κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό δεν είναι απλώς θέση της νεολαίας. Είναι θέση του κόμματος. Ολες οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανασχέσει τη μεταναστευτική πίεση επαναλαμβάνουν, ως επωδό, τη μόνιμη κατηγορία της ακροδεξιάς πολιτικής.

Παρ' όλα αυτά, ο πάντα εμφανιζόμενος ως θυμωμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την αντιπολίτευση, στη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής. Για να εκπονηθεί τέτοια στρατηγική, ο Τσίπρας απαιτεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η κυβέρνηση, προφανώς, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις επί ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως η απειλή των συνόρων της. Αλλά όταν εκτιμά ότι η αντιπολίτευση στην ουσία δεν έχει τίποτα να πει (αυτό συμπέρανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τοποθετούμενος επί των όσων είπε στη συνέντευξη ο Τσίπρας), για ποιον λόγο να την καλέσει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Για να συνδιαμορφώσουν τι;
 

Ο Τσίπρας απαιτεί την αποσυμφόρηση των νησιών από μετανάστες και πρόσφυγες οι αιτήσεις ασύλου των οποίων δεν έχουν κριθεί. Απαιτεί, δηλαδή, σιωπηλά, η κυβέρνηση να αποδεχθεί άνευ όρων το πρόβλημα όπως το κληροδότησε στους επόμενους η κυβέρνηση Τσίπρα, αποδεχόμενη τους όρους της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του 2016. Σύμφωνα με αυτή, όσοι δεν κριθούν ότι πληρούν τις ιδιότητες του πρόσφυγα, δεν γίνεται να επιστραφούν στην Τουρκία από την ενδοχώρα - ενώ, κατά τις δηλώσεις στελεχών της, η κυβέρνηση εργάζεται για τη συντόμευση των νομικών διαδικασιών, προκειμένου οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου ή μη σε αιτούντες να τελειώνουν σύντομα, ώστε ουσιαστικά να αρχίσει η διαδικασία επαναπροωθήσεων παράνομων μεταναστών. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση επιμένει (και είναι λογική επιμονή) ότι μόνο έτσι, μόνο όταν αρχίσουν κανονικά επαναπροωθήσεις σε ευρεία κλίμακα προσώπων που δεν έχουν το προφίλ πρόσφυγα θα αποθαρρυνθούν όσοι πιστεύουν ότι έχουν δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στην Ευρώπη μέσω των νησιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν παράξενο τρόπο να αντιλαμβάνεται την πολιτική. Θεωρεί ότι...


 όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο πεδίο της ρητορικής. «Μπλα μπλα μπλα δημοκρατία…».  


Η κυβέρνηση απαντά ότι το μπλα-μπλα δεν φτάνει, ότι ό,τι λες σε δεσμεύει. Κι ότι έχει νόημα να συνομιλείς με κάποιον που συνεισφέρει πολιτικά επιχειρήματα και λύσεις προσανατολισμένες στην κυβερνητική στρατηγική. 


Κάποιον ο οποίος, απλώς, θυμωμένα, προτείνει μια άλλη στρατηγική, απλώς τον κρατάς σε απόσταση.

Λογικό. Διότι οι κυβερνήσεις καλό είναι να συζητάνε. Αλλά, κάποια στιγμή, πρέπει και να κυβερνάνε. Και καμία κυβέρνηση δεν εξελέγη για να κυβερνά συνεταιρικά με την αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: