Όπως λένε οι ίδιοι οι Ιταλοί στις μαρτυρίες τους, μία από τις βασικές αιτίες που η μπάλα στη χώρα τους χάθηκε, είναι επειδή δεν κατάφεραν εγκαίρως να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο «δεν πανικοβάλλομαι» και «για κάποιο διάστημα η ζωή μου πρέπει να αλλάξει». Πολλοί συνέχισαν να ζουν όπως πρίν, δεν άλλαξαν τις κοινωνικές τους συνήθειες και δεν έχτισαν εκείνο το τείχος που θα καθυστερούσε την εξάπλωση του ιού και θα έσωζε εκατοντάδες (και αργότερα ίσως χιλιάδες) ανθρώπους.
Θα ήταν μάλλον δύσκολο να αντιδράσουν διαφορετικά.
Να μείνουμε σπίτι για όσο περισσότερο μπορούμε, να συναντήσουμε όσο λιγότερους ανθρώπους είναι δυνατόν, να αποφύγουμε όσο γίνεται τους χώρους με πολύ κόσμο. Να περιορίσουμε τις εξόδους και να απομονωθούμε. Κι όσο πιο πολύ τα κάνουμε όλα αυτά τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε και να διασκεδάσουμε και να παρακολουθήσουμε θεάματα μαζί με άλλους χωρίς την απειλή του κορωνοϊού πάνω από το κεφάλι μας.
Στην περίπτωση του κορωνοϊού η φράση «έχουμε πόλεμο» δεν είναι άλλη μια υπερβολή ή ένα σχήμα λόγου κατασκευασμένο για να αισθανθούν καλά (εκ του ασφαλούς) οι κρυμμένοι πίσω από το πληκτρολόγιό τους συμπολίτες.
Χάρη στην τεχνολογία μπορούμε πια να κάνουμε σχεδόν τα πάντα από το σπίτι. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε όποια ταινία και όποιο σίριαλ θέλουμε, να παίξουμε όποιο videogame θέλουμε είτε μόνοι μας είτε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μπορούμε να διαβάσουμε όποιο βιβλίο θέλουμε κι αν το βιβλίο που θέλουμε δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη μας μπορούμε να το παραγγείλουμε. Όπως μπορούμε να παραγγείλουμε τα ψώνια μας, το φαγητό και τον καφέ μας. Κάποιοι μπορούν ακόμα και να δουλέψουν από το σπίτι. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας το να μείνεις σπίτι δεν ήταν τόσο εύκολο.
Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, από τον αριθμό των θυμάτων μέχρι την οικονομική ζημιά των επιχειρήσεων, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου