"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: H Mοna Lisa του ΧΑΟΥΣ - Το παρασκήνιο μιας φωτογράφισης - Το καλοκαίρι θα σε βγάλω και με μπικίνι..., της είπε ο Θοδωρής ΜιχόπουλοςΤο “Κουρδιστό Πορτοκάλι” οφείλει να δώσει τα εύσημα στον ένοπλο σύντροφο Θοδωρή Μιχόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει εκπρόσωπος τύπου της επενδυτικής τράπεζας Rothschild για την περιοχή του Τριγώνου Παγκρατίου.


Την συμφωνία έκλεισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος παρέα με τον Θοδωρή έσκασαν μύτη στα γραφεία της Τράπεζες στο Παρίσι πριν μερικά 24ωρα και εφ΄όσον είχε προηγηθεί η θρυλική επίσκεψη του πρωθυπουργού. Μόνο που δεν δίνουμε τα εύσημα στον Θοδωρή για την συνεργασία του με την διάσημη τράπεζα αλλά για κάτι άλλο ακόμη πιο μαγικό που δείχνει την μεγάλη του επικοινωνιακή κλάση.


Ο Θοδωρής λοιπόν έπεισε την Εφη Αχτσιόγλου να φωτογραφηθεί σαν αθώος λευκός πειρασμός μετά την τραγική της εμφάνιση στους Λυριτζή-Οικονόμου και την στιγμή που την βρίζουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μπλοκάκια για το χάος που έχει προκαλέσει στη ζωή τους με το Νόμο Τέρας του Ασφαλιστικού. Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του μήνα και σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν εμφανισθεί ακόμη οι εισφορές του ΕΦΚΑ. Μιλάμε για την απόλυτη πανωλεθρία της κυβέρνησης-ότι πιο κατσιαπλιάδικο έχουν κάνει ως τώρα οι Συριζαίοι.


Ο Μιχόπουλος πήγε λοιπόν στο γραφείο της Εφης και της είπε:


-Ρε συ Εφη αφού είσαι άσχετη με το αντικείμενο και τα έχεις κάνει κώλο, στο μεταξύ βγήκες και στους Λυριτζή-Οικονόμου και ο κόσμος έσπαγε τις τηλεοράσεις για τις ασυναρτησίες σου. Ηρθε η ώρα κορίτσι μου να αλλάξουμε επικοινωνιακή πολιτική.

Επειδή είσαι ωραίο μωράκι θα στείλω ένα φωτογράφο να σε φωτογραφίσει και να τον παίζει όλη η Ελλάδα. 


Στις φωτογραφίες ευτυχώς δεν χρειάζεται να μιλάς. 


Οταν θα κάνεις μαλακίες με το ασφαλιστικό θα στέλνουμε έναν φωτογράφο να σε φωτογραφίζει. 


Το καλοκαίρι θα σε βγάλω και με μπικίνι. Παπαράτσι θα είναι ο Τέρενς Κουίκ που σε γουστάρει…Θα πάτε με τον Τέρενς στη πλάζ της Βουλιαγμένης κι εκείνος θα σου βγάλει παπαρατσίστικες φωτογραφίες. 


Οσο μεγαλύτερες μαλακίες θα κάνετε με το Aσφαλιστικό και τα Eργασιακά τόσο πιο πολύ θα γδύνεσαι… 


Ετσι θα περνάς στο υποσυνείδητο του ψεκασμένου ψηφοφόρου σαν λολίτα γιατί διαφορετικά εξαιτίας σου θα επιστρέψουμε στο 6%…


Η Εφη δεν είχε περιθώρια να αρνηθεί στον Θοδωρή ο οποίος περιέγραφε την πραγματικότητα. Ετσι δέχθηκε και οι πιο χαλαρές φωτογραφίες της άρχισαν να κατακλύζουν το διαδίκτυο ως επικοινωνιακό αντίδοτο στο απερίγραπτο, φαύλο, κτηνώδες, γελοίο Ασφαλιστικό που περιέγραψε ως εξής η Δήμητρα Κατσαγάνη στο Κεφάλαιο που κυκλοφορεί:

Σε μία χωρίς προηγούμενο αναστάτωση οδηγεί τους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους και τα “μπλοκάκια” η κυβέρνηση, με την επιλογή της να επιβάλλει ασφαλιστικές εισφορές επί του εισοδήματος που δήλωσαν το 2015.


Η αναστάτωση αυτή μεγαλώνει καθώς πλησιάζει η έσχατη μέρα καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης των χαρατσιών (28/2/2017) και η μεγάλη πλειοψηφία των υπόχρεων δεν έχει καν λάβει το ειδοποιητήριο από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το οποίο θα αναγράφει το ποσό το οποίο πρέπει να καταβληθεί.


Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει γιγάντια σύγχυση στα λογιστήρια των επιχειρήσεων που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι.


Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτό το εξοντωτικό χαράτσι με τις ελάχιστες δυνατές πολιτικές αντιδράσεις από τους υπόχρεους, έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση εννιά “διαφορετικών ταχυτήτων”.


Έτσι, όμως, έχει εντείνει στον πιο ακραίο βαθμό τη αναταραχή σε όλους τους εμπλεκομένους (αυταπασχολούμενους ή μισθωτούς και στους εργοδότες τους) και προπαντός σε όσους αμείβονται με “μπλοκάκι”.


Παράλληλα, αυτή η πολιτική, αλλά και η μέχρι τώρα διαχείρισή της αποτελεί πλέον μία “βόμβα” τόσο στον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όσο και του κράτους. Και αυτό γιατί απειλούνται με κατάρρευση τα έσοδα από τις εισφορές των επαγγελματιών και των “μπλοκάκηδων” τους επόμενους 1-2 μήνες.


Οι διαφορετικές αυτές “ταχύτητες” στον υπολογισμό των εισφορών των αυταπασχολούμενων έχουν μπει στο στόχαστρο του ΔΝΤ, καθώς στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα ζητά την “κατάργηση των εξαιρέσεων”


Προς το παρόν, πάντως, και ενώ πλησιάζει το deadline της καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού (28/2), οι ελάχιστες νέες εισφορές ξεκινούν από το 9,22% και φτάνουν ακόμα και το 41% επί του εισοδήματος τους.


Πιο συγκεκριμένα:
– Τα μπλοκάκια” με 1 ή 2 εργοδότες πρέπει να καταβάλλουν εισφορές τουλάχιστον 9,22%.
– Τα μπλοκάκια” με 3 και πάνω εργοδότες θα καταβάλλουν εισφορές 26,9% για τις αμοιβές που λαμβάνουν από τον 3ο, 4ο κ.ο.κ. εργοδότη τους.
– Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί των κερδών τους.
Οι μέτοχοι εταιρειών θα καταβάλλουν εισφορές 26,9% επί του μεριδίου τους επί των κερδών της εταιρείας.
– Οι επιστήμονες (π.χ., μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.) με πάνω από 5 έτη ασφάλισης και εισόδημα 7.000 ευρώ-58.000 ευρώ ετησίως θα καταβάλλουν εισφορές από 18,95% έως 36%.
– Οι επιστήμονες με πάνω από 5 έτη ασφάλισης και ετήσιο εισόδημα άνω των 58.000 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορές 37,9%.
– Οι νέοι επιστήμονες με έως 5 έτη ασφάλισης θα καταβάλλουν εισφορές από 31,9% έως 34,9%.
– Για τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Ανωνύμων Εταιρειών ή των Αγροτικών Συνεταιρισμών οι εισφορές φτάνουν το 34% επί των μηνιαίων αμοιβών τους.
– Για τις μηνιαίες αμοιβές διευθυντικών στελεχών των εταιρειών θα πρέπει να καταβληθούν εισφορές που ξεκινούν από το 34% και φτάνουν στο 41%.


Πιο αναλυτικά:
1.    Μπλοκάκι” με 1 ή 2 εργοδότες
–         Για το “μπλοκάκι” με 1 ή 2 εργοδότες θα καταβάλλει μαζί με τους εργοδότες του εισφορές 27,1%.
Παράδειγμα 1
Λογιστής αμείβεται με “μπλοκάκι” από 2 διαφορετικούς εργοδότες με 10.000 ευρώ από καθέναν από αυτούς.
Για την αμοιβή 10.000 ευρώ από τον εργοδότη Α, θα καταβληθούν από εργαζόμενο και εργοδότη συνολικές εισφορές 27,1%, δηλαδή 2.710 ευρώ ετησίως ή 225 ευρώ/μήνα.
Για την αμοιβή 10.000 ευρώ από τον εργοδότη Β θα καταβληθούν οι ίδιες με τις παραπάνω εισφορές.
Παράδειγμα 2
Πωλητής είναι μισθωτός σε μία εταιρεία Α και κόβει “μπλοκάκι” για την εταιρεία Β.
Από την εταιρεία Α εισπράττει με μισθολόγιο 10.000 ευρώ ετησίως. Για τις αποδοχές αυτές καταβάλλονται εισφορές όπως μέχρι 31/12/2016.
Από το “μπλοκάκι” στην εταιρεία Β εισπράττει 8.000 ευρώ.
Για το “μπλοκάκι” από την εταιρεία Β θα καταβληθούν από εργαζόμενο και εργοδότη εισφορές 27,1%, δηλαδή 2.168 ευρώ ετησίως ή 180 ευρώ/μήνα.
Παράδειγμα 3
Σύμβουλος επιχείρησης είναι μισθωτός σε μία εταιρεία Α και παράλληλα κόβει και “μπλοκάκι” σε άλλη εταιρεία Β. Ωστόσο, ο εργοδότης Β δεν δέχεται να καταβάλλει τις εισφορές του για το “μπλοκάκι”. Από την εταιρεία Α αμείβεται με μισθολόγιο με 10.000 ευρώ (για τα οποία συνεχίζονται να καταβάλλονται εισφορές όπως μέχρι 31/12/2016) .
Από το “μπλοκάκι” στην εταιρεία Β εισπράττει 8.000 ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία Β αρνείται να καταβάλλει τις εργοδοτικές εισφορές(17,88% επί συνόλου 27,1%). Ο εργαζόμενος ενημερώνει σχετικά τον ΕΦΚΑ και καταβάλλει εισφορές 9,22% επί των 8.000 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλλει κάθε μήνα (για όσο διάστημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η συμφωνία με τον εργοδότη του) 9,22% x 1/12 x 8.000 ευρώ, δηλαδή 61 ευρώ.
Παράδειγμα 4
Λογιστής με “μπλοκάκι” σε έναν εργοδότη με ετήσιες απολαβές 9.000 ευρώ. Ο εργοδότης αρνείται να καταβάλλει το μερίδιο των εισφορών του (17,88% επί συνόλου 27,1%), αλλά ο εργαζόμενος δεν ενημερώνει σχετικά τον ΕΦΚΑ.
Ο λογιστής θα καταβάλλει κάθε μήνα, για όσο διάστημα δεν ενημερώνει τον ΕΦΚΑ για την άρνηση του εργοδότη του να πληρώσει το μερίδιο των εισφορών του εργαζομένου, εισφορές 26,9% x 1/12 x 9.000 ευρώ, δηλαδή 201 ευρώ/μήνα.


2. “Μπλοκάκι” από 3 και πάνω εργοδότες
–         Για τους 2 πρώτες εργοδότες καταβάλλονται από εργαζομένους-εργοδότες εισφορές 27,1%. Για τις αμοιβές από τον τρίτο εργοδότη επιβάλλονται εισφορές 26,9% στον εργαζόμενο.
Παράδειγμα
Σύμβουλος επιχείρησης κόβει 3 διαφορετικά “μπλοκάκια” σε 3 αντίστοιχους εργοδότες. Για καθένα από τους 2 πρώτους εργοδότες λαμβάνει αμοιβή 8.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, θα καταβληθούν συνολικές εισφορές για καθεμία από τις δύο παραπάνω αμοιβές ύψους 27,1% και έτσι θα πληρωθούν 2.168 ευρώ για κάθε ετήσια αμοιβή
Από τον τρίτο εργοδότη, ο λογιστής εισπράττει 6.000 ευρώ ετησίως. Θα καταβάλλει ο ίδιος ο εργαζόμενος εισφορές 26,9% επί της ελάχιστης βάσης υπολογισμού η οποία ανέρχεται στα 7.032 ευρώ


3.    Μονο-ιδιοκτήτες εταιρειών
Εισφορές 26,9% επί των καθαρών εσόδων τους
Παράδειγμα
Μονο-ιδιοκτήτης επιχείρησης με καθαρά έσοδα 30.000 ευρώ.
Θα καταβάλλει εισφορές 26,9% x 1/12 x 30.000 ευρώ, δηλαδή 672 ευρώ/μήνα συν 10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ και 8.190 ευρώ ετησίως.


4.    Μέλοι εταιρειών
Εισφορές 26,9% επί του μεριδίου τους στα κέρδη της εταιρείας
Παράδειγμα
Μέλος εταιρείας με ποσοστό 20%. Η εταιρεία δήλωσε κέρδη 100.000 ευρώ. Το μέλος του παραδείγματος δικαιούται ποσοστό 20% επί των κερδών της εταιρείας, δηλαδή 20.000 ευρώ.
Θα καταβάλλει εισφορές 26.9% x 1/12 x 20.000 ευρώ, δηλαδή 448 ευρώ/μήνα συν 10 ευρώ εισφορά για τον ΟΑΕΔ. Συνολικά, δηλαδή, 458 ευρώ/μήνα και 5.500 ευρώ σε ετήσια βάση.


5.    Επιστήμονες με πάνω από 5 έτη ασφάλισης και εισόδημα 7.000-58.000 ευρώ
Δικαιούνται έκπτωση 5% έως 50% στο σύνολο των εισφορών τους.
Παράδειγμα
Δικηγόρος με ετήσιο καθαρό εισόδημα 41.500 ευρώ.
Θα καταβάλλει εισφορές 37,9% για κύρια σύνταξη (20%), ΕΟΠΥΥ (6,9%), επικουρική (7%) και εφάπαξ (4%) με έκπτωση 21% επί των 41.500 ευρώ.
Συνεπώς θα καταβάλλει (μετά την έκπτωση) εισφορές συνολικού ύψους 29,9% x 1/12 x 41.500, δηλαδή 1.034 ευρώ/μήνα και 12.408 ευρώ σε ετήσια βάση.


6) Επιστήμονες με πάνω από 5 έτη ασφάλισης και εισόδημα άνω των 58.000 ευρώ
– Δεν δικαιούνται καμία έκπτωση και καταβάλλουν εισφορές έως 37,9%.
Παράδειγμα
Δικηγόρος με ετήσιο καθαρό εισόδημα 60.000 ευρώ. Θα καταβάλλει εισφορές 37,9% x 1/12 x 60.000 ευρώ, δηλαδή 1.895 ευρώ/μήνα και  22.740 ευρώ ετησίως.


7)     Επιστήμονες με κάτω από 5 έτη ασφάλισης
Εισφορά κύριας σύνταξης 14% -17% και όλες οι άλλες εισφορές στο επίπεδο που ισχύουν για τους επιστήμονες με πάνω από 5 έτη ασφάλισης.
Παράδειγμα
Μηχανικός δήλωσε στον πρώτο χρόνο ασφάλισής του 8.000 ευρώ.
Θα καταβάλλει, για τον κλάδο κύριας σύνταξής του, εισφορά 14% x 1/12 x 8.000 ευρώ, δηλαδή 93 ευρώ/μήνα ή 1.120 ευρώ ετησίως. Για τον ΕΟΠΥΥ, την επικουρική σύνταξη και τον κλάδο εφάπαξ θα καταβάλλει συνολικά κάθε μήνα εισφορές 17,9% x 1/12 x 8.000 ευρώ, δηλαδή 119 ευρώ/μήνα και 1.432 ευρώ σε ετήσια βάση.
Συνολικά, δηλαδή, θα καταβάλλει εισφορές 212 ευρώ/μήνα και 2.544 ευρώ.


8)     Μέλη Δ.Σ. των Α.Ε.
–         Καταβάλλονται εισφορές έως 34,1%
Παράδειγμα
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρείας λαμβάνει μισθό 25.000 ευρώ ετησίως.
Θα καταβληθούν από τον ίδιο και τον εργοδότη του εισφορές:
–  20% για την κύρια ασφάλιση
–   7,1% για την υγειονομική περίθαλψη
–    7% για επικουρική ασφάλιση
Συνολικά, δηλαδή, κάθε μήνα, θα καταβληθούν εισφορές 34,1% x 1/12 x 25.000 ευρώ ή αλλιώς 710 ευρώ/μήνα και 8.520 ευρώ σε ετήσια βάση.


9)      Διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διοικητές εταιρειών
–         Καταβάλλονται εισφορές 41% επί των αμοιβών τους
Παράδειγμα
Γενικός διευθυντής εταιρείας λαμβάνει αμοιβές 30.000 ευρώ.
Για τις αμοιβές του θα καταβληθούν εισφορές:
–        20% για την κύρια σύνταξη
–         7,1% για την υγειονομική περίθαλψη
–        7% για την επικουρική ασφάλιση
–         6,9% για τον ΟΑΕΔ-ΟΕΕ-ΟΕΚ
Συνολικά, δηλαδή, θα καταβληθούν μηνιαίως εισφορές 41% x 1/12 x 30.000 ευρώ ή αλλιώς 1.025 ευρώ/μήνα ή 12.300 ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: