"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: Απεβίωσε σε ηλικία 106 ετών η γραμματέας του Γκέμπελς

Δεν γνώριζε τίποτα, είχε πει, και στη θέση της αυτή επέμεινε έως τον θάνατό της. Η Μπρουνχίλντε Πόμζελ (φωτό), η πρώην γραμματέας και στενογράφος του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ Γιόζεφ Γκέμπελς, η οποία εργάστηκε μαζί του από το 1942 έως την κατάρρευση του ναζιστικού καθεστώτος, το 1945, πέθανε την περασμένη Παρασκευή. Κατά μία ειρωνεία της τύχης, ήταν η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος...

 
Η Πόμζελ, που απεβίωσε σε ηλικία 106 ετών, ανασύρθηκε από την αφάνεια στην οποία ζούσε τα τελευταία χρόνια από τον σκηνοθέτη Κρίστιαν Κρένες, ο οποίος γύρισε το ντοκιμαντέρ «Μία γερμανική ζωή», αφιερωμένο στις εμπειρίες της. Είχε αποκτήσει προσωπική σχέση με την υπέργηρη υπάλληλο του ναζιστικού καθεστώτος (υπήρξε εκείνος που επιβεβαίωσε τον θάνατό της), ενώ, όπως είπε, ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις της πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα και το οποίο -κατά τον ίδιο- στοχεύει να αποτελέσει «μία προειδοποίηση για τη σημερινή και τις μελλοντικές γενιές».

 
Στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, η Μπρουνχίλντε είχε πει: 


«Δεν γνωρίζαμε τίποτα»


Χαρακτήρισε μάλιστα τον εαυτό της -και άλλους που εργάζονταν στην καρδιά του ναζιστικού καθεστώτος- «παγιδευμένους σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης».  


Παρακάμπτοντας το παράδοξο της άγνοιας μιας δακτυλογράφου, από τα χέρια της οποίας -το πιθανότερο- είχαν περάσει και οι πλέον εμπιστευτικές επικοινωνίες του Γκέμπελς, η ίδια επιβεβαίωνε ότι, ακόμη και όταν, εν τέλει, πληροφορήθηκε την έκταση των θηριωδιών του καθεστώτος, δεν αισθάνθηκε ποτέ ενοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: