"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Η κυβέρνηση του Ανανιστή Αναστασιάδη φέρεται έτοιμη να συζητήσει τη λειτουργία του αεροδρομίου στα Κατεχόμενα, υπό τον ΟΗΕ (!!!) - ΔΕΝ βάζουμε μυαλό με τίποτα...

Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να συζητήσει τη λειτουργία του αεροδρομίου Ερτζιάν, για τη διεθνή αεροπλοΐα (ελληνική ονομασία «Τύμπου»), εφόσον αυτή γίνει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, ICAO (International Civil Aviation Organization), δεν αναγνωρίζει το αεροδρόμιο και πτήσεις γίνονται μέσω Τουρκίας, εκτός εάν πρόκειται για ναυλωμένες πτήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται απευθείας.

Το θέμα του αεροδρομίου ήρθε στην επικαιρότητα με δήλωση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη για ένα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια) στους νόμιμους κατοίκους της σε συνδυασμό με το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων από το λιμάνι της πόλης και απευθείας πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ερτζιάν. Ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να καταθέσει την πρότασή του, κατά τρόπο συγκεκριμένο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν περίπου στα μέσα Μαΐου.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «FOCUS», ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «έχει επεξεργαστεί σχετικές φόρμουλες και υπάρχουν τρόποι να λειτουργήσει το αεροδρόμιο χωρίς να παραβιάζεται η νομιμότητα και να αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος». «Δεν αποκλείεται τίποτε, εφόσον διασφαλίζεται η διεθνής νομιμότητα. Θα το συζητήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Το 2013, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σε επαφές με διεθνείς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, κοινοποίησε πακέτο προτάσεων στο πλαίσιο της αποκατάστασης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού. Οι προτάσεις, οι οποίες ακόμη είναι σε ισχύ, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιστροφή της κλειστής από τον τουρκικό στρατό περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 1984.

Σε συνάρτηση με την Αμμόχωστο το πακέτο προβλέπει να ανοίξει το λιμάνι της πόλης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία να ανοίξει αεροδρόμια και λιμάνια στα πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία και η Κύπρος να αποσύρει τις όποιες ενστάσεις της ή το δικαίωμα αρνησικυρίας που ασκεί σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.


Η αντίδραση της Τουρκίας διά του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν ότι τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της περιεκτικής λύσης του Κυπριακού. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι εάν με αυτό το μέτρο υπάρξει κάτι «παράλληλο και ισορροπημένο» θα πρέπει να συζητηθεί σε «ισότιμο βαθμό».

Την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο προσπάθησε να αναζωογονήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά την περυσινή επίσκεψή του στη Λευκωσία, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της Άγκυρας και του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: