"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κληρονομικώ δικαίω περίπτερα


Κουίζ: Πόσοι ιδιοκτήτες περιπτέρων μπορεί να απεβίωσαν στο δεκαπεντάμηνο μεταξύ 12.11.2012 και 14.4.2014, ώστε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να περάσει ολόκληρο άρθρο για «αποκατάσταση της αδικίας» που υπέστησαν; 


Το ρωτάμε διότι στο νομοσχέδιο, με τις δεκάδες μεταμεσονύχτιες τροπολογίες και τον βαρύγδουπο τίτλο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση -Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος χώρεσε και μια διάταξη, η οποία στη στρυφνή κοινοβουλευτική γλώσσα (που στόχο έχει την πολιτική αδιαφάνεια) λέει τα εξής: «α) Στους διαδόχους των δικαιούχων που απεβίωσαν μετά την έναρξη ισχύος της υποπαραγράφου Στ2 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222) και μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4257/2014 (Α΄ 93), παραχωρείται απευθείας, κατόπιν αίτησής τους, το δικαίωμα εκμετάλλευσης της ίδιας θέσης, για χρονικό διάστημα δέκα ετών... β) Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 της υποπαραγράφου ΣΤ2 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222), προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως: “Εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε τρίτους, επιτρέπεται για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών”».
Βγάζει κανείς άκρη τι θέλει να πει ο νομοθέτης; 


Ας προσπαθήσουμε να το αποκρυπτογραφήσουμε. 


Τον Νοέμβριο του 2012, όταν η χώρα βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση με τη σημερινή και χρειαζόταν επειγόντως λεφτά, η κυβέρνηση Σαμαρά πέρασε ένα «νομοσχέδιο Μπεν Χουρ» (124 σελίδες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης!), στο οποίο μεταξύ άλλων απελευθερωνόταν μερικώς το επάγγελμα του περιπτεριούχου!
 


Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι, στη χώρα που έκανε δημοψήφισμα για να καταργήσει την κληρονομική βασιλεία, η ιδιοκτησία περιπτέρου ήταν ένα από τα πολλά κληρονομικά επαγγέλματα, αφού οι άδειες που εξέδιδε το κράτος μπορούσαν να κληρονομηθούν, να δοθούν για υπενοικίαση κ.λπ.
 


Το «κακό μνημόνιο» επέβαλε τον νόμο 4093/2012, ο οποίος προέβλεπε ότι το 30% των αδειών περιπτέρου παραχωρούνται σε Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, πολύτεκνους κ.λπ. και μάλιστα «με δημόσια κλήρωση, στην οποία μπορούν να παρίστανται εκπρόσωποι των ενώσεών τους». Η παραχώρηση των υπόλοιπων αδειών περιπτέρων «γίνεται με δημοπρασία, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί δημοπρασιών προς εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων, αποκλειόμενης της δυνατότητας απευθείας παραχώρησης αυτών. Απαγορεύεται η αναμίσθωση, η υπεκμίσθωση και η εν γένει περαιτέρω παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης σε τρίτους». Με άλλα λόγια, ο μνημονιακός νόμος επέβαλε κατ’ αρχάς να έχουν όλοι κάποια πιθανότητα να αποκτήσουν μια άδεια περιπτέρου και κατά δεύτερον απέτρεπε την εμπορία των αδειών, όπως συνέβαινε παλιότερα.
 


15 μήνες μετά
Κατά την προσφιλή της μέθοδο, η «μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά» αφού πέρασε τον νόμο και πήρε τα λεφτά, άρχισε να τον «ξηλώνει». Δεκαπέντε μήνες μετά πέρασε τον νόμο 4257/2014 και επανέφερε το κληρονομικό δίκαιο στις άδειες περιπτέρων: «Σύζυγος ή ενήλικα τέκνα που καθίστανται κληρονόμοι των ανωτέρω προσώπων κατά το διάστημα αυτό υπεισέρχονται αυτοδίκαια στο ανωτέρω δικαίωμα, εφόσον δηλώσουν την επιθυμία τους στην αρμόδια αρχή».

 


Επιπλέον, άνοιξε παράθυρο για την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αδειών: «Εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε τρίτους επιτρέπεται μόνον για λόγους γήρατος ή σε περίπτωση αναπηρίας του δικαιούχου σε ποσοστό 67% και άνω, η οποία αποδεικνύεται βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων».


 
Το πελατειακό κράτος, όμως, έχει συνέχεια


Ακόμη και για όσους αποδήμησαν εις Κύριον. Ετσι, στο νομοσχέδιο για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης» του κ. Κατρούγκαλου χώρεσε κι ένα άρθρο που προβλέπει ότι το κληρονομικό δικαίωμα είναι ισχυρό ακόμη και στο μεσοδιάστημα που εφαρμόστηκε το ανάλγητο μνημόνιο: «Στους διαδόχους των δικαιούχων που απεβίωσαν... παραχωρείται απευθείας, κατόπιν αίτησής τους, το δικαίωμα εκμετάλλευσης της ίδιας θέσης, για διάστημα 10 ετών». Για κάποιους με το αζημίωτο: «Εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης σε τρίτους επιτρέπεται για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών». Με άλλα λόγια, κάποιοι θα έχουν πρόσοδο («αέρας» λέγεται στην καθομιλουμένη) από την άδεια που παραχωρεί το κράτος.
 


Ψιλά γράμματα μπορεί να πει κανείς, την ώρα που η οικονομία βουλιάζει και η ελληνική χρεοκοπία ελλοχεύει.  


Φτάσαμε στο σημείο να ελπίζουμε ότι το καλύτερο για τη χώρα θα είναι οι νυν κυβερνώντες να αποδειχθούν τόσο κακοί όσο οι προηγούμενοι. Να ψηφίζουν, δηλαδή, την απελευθέρωση κλάδων της οικονομίας, και μετά στα μουλωχτά να το αναιρούν, αλλά τουλάχιστον να αποφύγουμε τα βράχια.
 



Υπάρχει και κάτι επιπλέον: 

O κ. Κατρούγκαλος οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πόσοι περιπτεριούχοι απεβίωσαν στο δεκαπεντάμηνο εφαρμογής του μνημονίου.


 Αν μη τι άλλο, για να ξέρουμε για πόσους ψηφίζονται πονηρές τροπολογίες, νύχτα, στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: