"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Δεν έχουν μείνει και πολλές προθεσμίες να χαθούν από τους τσαμπουκαλεμένους γραφικούς - Στο σοβιετολάγνο κωλοχανείο απομένει ένα λεπτό προτού μπουν μεσάνυχτα και μεταμορφωθεί σε χρεοκοπημένη κολοκύθα.


«Μου αρέσουν οι προθεσμίες. Λατρεύω τον σφυριχτό ήχο που κάνουν όταν παρέρχονται», έγραψε κάποτε ο Douglas Adams, ο συγγραφέας του «Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ». 


Σίγουρα θα έβρισκε πολλά να του αρέσουν τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα, όπου αυτός ο ήχος έχει γίνει πλέον εκκωφαντικός. Ο ίδιος ήχος είναι μάλλον λιγότερο ευχάριστος για τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας -αν και κρίνοντας από τον απεγνωσμένο τρόπο τον οποίο χρησιμοποίησε η χώρα για να αποπληρώσει σήμερα τις οφειλές της, μάλλον δεν έχουν μείνει και πολλές προθεσμίες να χαθούν.


Η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει χθες περί τα 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, και  χρησιμοποίησε 650 εκατ. που βρίσκονταν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για έκτακτες ανάγκες.


Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε  ότι έχει αντλήσει 600 εκατ. ευρώ από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης σε εφαρμογή της ΠΝΠ της 20ης Απριλίου που διέταζε να μεταφερθούν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι αξιωματούχοι δήλωναν τότε πως η μεταφορά θα μπορούσε να φέρει στα ισχνά ταμεία της κυβέρνησης έως και 2 δισ. ευρώ.

Οι όροι του παιχνιδιού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δεν έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με μία εβδομάδα, ένα μήνα ή ένα τρίμηνο πριν. Ενώ ο Γ. Βαρουφάκης χρησιμοποιεί λέξεις όπως «σημαντική σύγκλιση» και «πρόδοος» και «μεγάλες παραχωρήσεις», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble λέει πως η συμφωνία είναι ακόμη «πολύ μακριά» ενώ υπάρχει κίνδυνος μια χώρα «να μην μπορεί ξαφνικά να αποπληρώσει τα χρέη της».

Τη Δευτέρα, ο Schaeuble σχολίασε την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να συμβουλευτεί τους πολίτες της για να επιταχυνθεί η πρόοδος: Οι εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα εναπόκεινται στην Ελλάδα και εάν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα, τότε πρέπει να το κάνει. Μπορεί να είναι ακόμη και το σωστό μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός εάν είναι έτοιμος να αποδεχτεί αυτό που πρέπει να γίνει.

Ο Schaeuble έχει ένα δίκιο Ένα δημοψήφισμα θα ήταν ένας έξυπνος τρόπος να δοθεί τέλος στη σχιζοφρένεια των Ελλήνων που από τη μία δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις πως θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή διοικούνται από μία κυβέρνηση που απαρνείται τη λιτότητα και διστάζει να κάνει τις απαιτούμενες παραχωρήσεις που θα κρατήσουν τη χώρα στην Ευρωζώνη.


Αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί γρήγορα, δεν θα υπάρχει χρόνος για δημοψήφισμα. Ο Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας προειδοποίησε  πως:


Ενώ η μερική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε τμηματική καταβολή της δόσης για να αποτραπεί τυχόν χρεοκοπία, το σχέδιο θα καθυστερήσει εάν η κυβέρνηση ζητήσει πρώτα την άδεια του λαού.


«Κάθε εβδομάδα είναι πιο κρίσιμη από αυτές που έχουν περάσει επειδή οι εβδομάδες που απομένουν λιγοστεύουν συνεχώς», δήλωσε  ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Michel Sapin.


Με τον τρόπο που πλήρωσε, η Ελλάδα αποκάλυψε την απόγνωσή της. Παρά τις τόσες προθεσμίες που εξέπνευσαν τους τελευταίους μήνες χωρίς να φέρουν την καταστροφή, η χώρα δείχνει τώρα να βρίσκεται όντως ένα λεπτό προτού μπουν μεσάνυχτα και μεταμορφωθεί σε χρεοκοπημένη κολοκύθα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: