"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΝΑΝΙΑ: Ποια συμφωνία;


Συμφωνία μέσα στο Μάιο βλέπει η κυβέρνηση. Την έβλεπε και τον Απρίλιο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει διανύσει το δικό της κομμάτι του δρόμου. Αλλά μετά το ECOFIN, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα στην κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.


Τα πράγματα είναι απλά:  


Με πρωτογενές πλεόνασμα 2 ή 1,5% η οικονομία επί ένα τρίμηνο γλιστρά στην ύφεση. 7 δισ. έφυγαν από τις τράπεζες τον Απρίλιο. «Χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα το χρέος το 2022 δεν θα είναι βιώσιμο, χωρίς βιώσιμο χρέος δεν υπάρχει το ΔΝΤ και χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει τίποτα» είπε ο Σόιμπλε, με έναν τρόπο που ήταν παραπάνω από σαφής.  


Το ΔΝΤ θέλει μια αύξηση του ΦΠΑ που μπορεί να φτάνει και στο 21% έτσι ώστε να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Όμως η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο διότι διαφορετικά θα πρέπει να δεχθεί μείωση του κόστους προσωπικού του δημοσίου και περικοπή του κόστους συντάξεων, που σ' αυτή τη φάση έχει αποκλείσει.


  Δηλαδή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί να πληρώσουν όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα αλλά ακόμα και οι άνεργοι για να «γλυτώσουν» συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.



Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συνεισφορά του ΔΝΤ είναι σημαντική ιδιαίτερα στα ζητήματα που είναι ανοιχτά, όπως λέει ο Σόιμπλε: «Τη μείωση του κόστους της δημόσιας διοίκησης που έχει σχέση με τον αριθμό των υπαλλήλων, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το ξεπέρασμα των εμποδίων στον ανταγωνισμό και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας».

Όλα αυτά δείχνουν ότι: 


H κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας ή μετατρέπει την επιθυμία της σε πραγματικότητα.  


Όπως συμβαίνει με την υπόθεση Στουρνάρα. Την ώρα που ο διοικητής της ΤτΕ κρατούσε για μια ακόμα φορά ζωντανή τη χώρα, η «Αυγή» αλλά και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν τον Στουρνάρα «υπόλογο». Για ποιο πράγμα; Για το μέιλ που έστειλε ένας συνεργάτης του σε πρώην συναδελφό του με στοιχεία που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα;  


Ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει συμφωνία πρέπει να τα… βρει με τον εαυτό του. Δεν μπορεί να εγγυάται από τη μια στους δανειστές την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και να «ροκανίζει» τον διοικητή της ΤτΕ από την άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: