"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: O κύριος Τσίπρας καλό είναι να κάνει τους τσαμπουκάδες του στην Αριστερή Πλατφόρμα του τσίρκου του και όχι στους πιστωτές του!


Εχει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τα «κότσια» να έρθει σε ρήξη με την ακραία αριστερή πτέρυγα του κόμματός του; 


Η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών στα μέσα Απριλίου εκτός κι αν οι πιστωτές της δανείσουν χρήματα ή χρηματοδοτηθεί από άλλες πηγές.  


Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε δημοσίως στη πιθανότητα μιας «ρήξης», αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών αν δεν μπορέσει να διασφαλίσει μια αποδεκτή συμφωνία με τους πιστωτές της.
Μια τέτοια ρήξη ενδέχεται να επέλθει στις 9 Απριλίου όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τμήμα των χρημάτων που οφείλει στο ΔΝΤ. Αν τότε κηρύξει στάση πληρωμών, θα επιβληθούν έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων και θα συμπέσουν με το τετραήμερο του Πάσχα. 


Ισως ο Τσίπρας παίζει με την ιδέα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να ανανεώσει τη στήριξη του ελληνικού λαού σε αυτή τη σκληρή γραμμή. Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε διάλυση, ενώ η δική του δημοτικότητα σε υψηλά επίπεδα, ίσως ελπίζει να κερδίσει. Ωστόσο, η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει ήδη υποχωρήσει από το 83% τον Φεβρουάριο σε ένα 60% την περασμένη εβδομάδα, που βέβαια παραμένει υψηλό. Θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω όταν τα ΑΤΜ μείνουν χωρίς χρήματα εντός ημερών και αρχίσουν να μοιράζονται με κουπόνια βασικά προϊόντα όπως η βενζίνη.
 


Αν ο Τσίπρας είναι λογικός, θα θελήσει να το αποφύγει. Τότε, όμως, πρέπει να προχωρήσει σε κάποια εξίσου επώδυνη συμφωνία με τους πιστωτές. Θα απαιτήσουν όχι μόνον να υποσχεθεί αλλά και να αρχίσει να εφαρμόζει όσα υπόσχεται προτού του δώσουν χρήματα και θα έρθει σε σύγκρουση με την άκρα αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, που αντιπροσωπεύει περίπου τα 30 με 40 από τα 149 μέλη του κοινοβουλίου. Θα τον κατηγορήσουν για προδοσία και ίσως καταψηφίσουν τους σχετικούς νόμους


Ισως και πάλι κατορθώσει να περάσει κάποιους νόμους με τη βοήθεια κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η πιο λογική κίνηση θα είναι νέες εκλογές. Ισως, τότε, απομακρύνει την άκρα αριστερά πτέρυγα του κόμματός του και την αντικαταστήσει με μετριοπαθείς βουλευτές, οπότε δεν θα επέλθει ρήξη με τους πιστωτές ούτε έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου και ο Τσίπρας θα μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές. 


Το θέμα είναι πως θα χρειαστεί να βρει το κουράγιο για να έλθει σε ρήξη με τους συντρόφους του. 


Δεν είναι σαφές αν είναι αρκετά σκληρός για να το κάνει. 


Στο μεταξύ υπάρχει κίνδυνος να στραφεί η κυβέρνηση στη λάθος κατεύθυνση ακόμη κι αν συμφωνήσει άμεσα με τους πιστωτές. Εχει δεσμευθεί να παρουσιάσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% φέτος, κάτι αδύνατον χωρίς περαιτέρω μέτρα λιτότητας που θα συνθλίψουν την οικονομία.




 

Ισως πιστεύει πως θα θεωρηθεί ήρωας αν συμφωνήσει σε πλεόνασμα 1,5% καθώς η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει πλεόνασμα 3%. Μετά τη συμφωνία αυτή, όμως, έχουν επιδεινωθεί οι προοπτικές της οικονομίας. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη και η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει ασφυξία στις επιχειρήσεις. Η ρευστότητα που διοχετεύει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες έρχεται με το σταγονόμετρο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αρπάξει και το ελάχιστο ρευστό που μπορεί για να μην πτωχεύσει. 


Η Ελλάδα αναμένεται και πάλι να σημειώσει ανάπτυξη 1,4% φέτος. Θα είναι, όμως, πολύ τυχερή αν παρουσιάσει και την ελάχιστη ανάπτυξη. Το πρόβλημα θα διευθετηθεί μόνον αν η κυβέρνηση επιτύχει μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές, κάτι που δεν αναμένεται, όμως, πριν από τον Ιούνιο.  


Ο Τσίπρας πρέπει:

Να πείσει τους πιστωτές ότι έχει πάρει στα σοβαρά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν πολλά για να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά και να προχωρήσουν η απελευθέρωση ορισμένων αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση των προνομίων κ.λπ.  


Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές συνάδουν με το πρόγραμμα μιας αριστερής κυβέρνησης. Δεν έχει πείσει, όμως, ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται κάτι που να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και αυτό πρέπει να είναι μια ρήξη με την αριστερή πτέρυγά του όχι με τους πιστωτές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: