"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: O παρίας σε υπερένταση


Δεν ξέρω πώς τα έχει καταφέρει έτσι η Αγκυρα, αλλά από το δόγμα που βασιζόταν στην αρχή «κανένα μέτωπο ανοικτό» έχει φτάσει στην πραγματικότητα των πολλών και ανοικτών μετώπων. 

 Το δόγμα ανήκει στον νυν πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται τώρα να διαχειρισθεί τα συντρίμμια της πολιτικής που ο ίδιος χάραξε. 

Οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εύθραυστες, αν όχι και εκρηκτικές. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσπιστία ανάμεσα στο δίδυμο Ομπάμα -Μπάιντεν και σε εκείνο των Ερντογάν - Νταβούτογλου. Ακόμη και αυτοί που γνωρίζουν καλά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δυσκολεύονται να αποφανθούν πώς και πότε «στράβωσαν» τόσο πολύ.  

Οι πάλαι ποτέ στρατηγικές σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ έχουν και αυτές κλονισθεί. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν μάλιστα ότι πρόκειται για βαθύτατο χάσμα, το οποίο δύσκολα θα γεφυρωθεί ακόμη και αν έλθει στην εξουσία κάποια νεοκεμαλική κυβέρνηση. Αυτή η σχέση λέγεται ότι έσπασε κυριολεκτικά όταν οι Ισραηλινοί απεφάνθησαν πως οι Τούρκοι έδωσαν στοιχεία στο Ιράν που προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στα ισραηλινά συμφέροντα.
Στην περίπτωση της Αιγύπτου, πάλι οι Τούρκοι έπαιξαν λάθος τα χαρτιά τους και κατάφεραν να βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση του Καΐρου, ενώ και το αιγυπτιακό κατεστημένο ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τη διάθεση κυριαρχίας της Αγκυρας στην περιοχή. Τώρα η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες απειλές και διλήμματα. 

Καμία λύση, κανένας δρόμος δεν είναι ασφαλής. 

Αυτό δεν σημαίνει -και δεν πρέπει να το ξεχνάμε- ότι η Τουρκία δεν έχει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο· είναι μια μεγάλη οικονομία και διαθέτει σημαντική στρατηγική ισχύ.
Η Αθήνα έχει αποφασίσει εδώ και 20 χρόνια ότι δικό της εθνικό συμφέρον είναι μια προβλέψιμη, σταθερή Τουρκία. 

Τώρα ενδέχεται να έχουμε απέναντί μας μια απρόβλεπτη και όχι ιδιαίτερα σταθερή Τουρκία, με την ηγεσία της σε νευρική υπερένταση διαρκείας. 


Το τι θα σημάνει αυτή η εξέλιξη για τη δική μας εξωτερική πολιτική θα πρέπει να το δούμε πολύ ψύχραιμα και να προετοιμασθούμε αναλόγως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: