"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Oι Ελληνες εργάζονται περισσότερο απ ολους τους Ευρωπαίους (Who works the longest hours in Europe?)


Καθώς οι ηγέτες της Ευρώπης συζητούν πώς θα σώσουν τις οικονομίες της Μεσογείου και θα θωρακίσουν το κοινό νόμισμα, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να καταφύγει στα χοντροκομμένα στερεότυπα των συνετών και σκληρά εργαζόμενων Γερμανών και των τεμπέληδων Ελλήνων.

Ομως, η βρετανική στατιστική υπηρεσία φαίνεται ότι έχει αναλάβει να μας διασώσει από τις προκαταλήψεις μας.  

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι Ελληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη – συγκεκριμένα 42,2 ώρες την εβδομάδα, αντί 35,6 ωρών στη Γερμανία. Αν δει κανείς τα στατιστικά που αφορούν μόνον όσους εργάζονται σε πλήρη απασχόληση, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι Ελληνες πλήρως απασχολούμενοι εργάζονται 43,7 ώρες την εβδομάδα, ακριβώς όσο και οι Αυστριακοί. Λιγότερες ώρες από όλους (39,1) εργάζονται οι Δανοί πλήρως απασχολούμενοι. 

Οι συνήθεις ενστάσεις για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων παραμένουν, αλλά η διαφορά μοιάζει υπερβολικά μεγάλη για να εξηγηθεί με αριθμητικές λαθροχειρίες. Με την ανεργία των νέων να φθάνει το 43,5%, οι Ελληνες αυτή την εποχή πρέπει να αισθάνονται ευχαριστημένοι που εργάζονται. Η είδηση όμως σχετικά με τα ωράρια εργασίας στην Ελλάδα ίσως εξηγεί γιατί οι Ελληνες αρνούνται ότι οι ίδιοι ευθύνονται για την κρίση.

Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία είναι κάπου στη μέση, με 36,6 ώρες εβδομαδιαίως. Ομως, η στατιστική υπηρεσία επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται στη διάδοση της μερικής απασχόλησης.

Ενας καλύτερος δείκτης για την εργασία ενδεχομένως είναι η παραγωγικότητα. Εκεί τα στατιστικά δείχνουν διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην παραγωγικότητα η Βρετανία είναι ακριβώς στη μέση, ενώ η Ελλάδα αρκετά χαμηλότερα στην κατάταξη. Στην πρώτη θέση είναι το Λουξεμβούργο, δεύτερη η Ολλανδία, τρίτο το Βέλγιο και εν συνεχεία η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: