"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Ψήφος στο «Κράτος Πρόνοιας του Αλλάχ»

Σπίτια, σχολεία, νοσοκοµεία, ορφανοτροφεία. Κέντρα εκπαίδευσης για ανέργους. Συντάξεις σε χήρες, προίκες σε άγαµες κορασίδες. Ακόµη και γήπεδα ποδοσφαίρου. Και µαζί κατήχηση στο Ισλάµ, προσευχές και µπόλικη πολιτική προπαγάνδα

Επί δεκαετίες οι ισλαµιστικές οργανώσεις στον αραβικό κόσµο προσφέρουν, υπό καθεστώς ηµιπαρανοµίας, πολύτιµες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας στους φτωχούς. Εκεί όπου δεν υπήρχε καµία µέριµνα από το αυταρχικό και διεφθαρµένο κράτος, θέριεψε το πολυχρονεµένο «Κράτος Πρόνοιας του Αλλάχ» - και τώρα κάνει εκλογικό «ταµείο», σαρώνει νικηφόρα τις κάλπες. 

Με όπλο το λεγόµενο «κοινωνικό τζιχάντ», οι Αδελφοί Μουσουλµάνοι είναι σήµερα πρώτη πολιτική δύναµη στην Αίγυπτο. Το αιγυπτιακό ισλαµιστικό κράτος εν κράτει έχει εµπνεύσει τη Χαµάς, τη Χεζµπολάχ και εκατοντάδες οργανώσεις σε Συρία, Ιορδανία, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο και Υεµένη.

«Αν δεν το πήγαινα σε δικό τους νοσοκοµείο (σ.σ.: των Αδελφών Μουσουλµάνων), το παιδί µου δεν θα ζούσε σήµερα» λέει µια 25χρονη µητέρα από την Ταλµπίγε. Σε αυτή την παραγκούπολη, κοντά στις Πυραµίδες, υπάρχει µόνο µία δηµόσια κλινική, µε µόνο έναν γιατρό. «Τον περίµενα τρεις ώρες, αλλά εκείνος έφυγε χωρίς να µας δει. Αυτοί δεν έχουν καρδιά» τόνισε.

∆εν χρειάστηκε να πει ποιους ψήφισε. Η Μουσουλµανική Αδελφότητα και το ακόµη πιο φονταµενταλιστικό σαλαφιστικό κόµµα Νουρ σάρωσαν µε 65% στον πρώτο γύρο των πρώτων εκλογών µετά τον Μουµπάρακ.

Οι ισλαµιστές Αδελφοί έχουν στήσει δίκτυα κοινωνικής βοήθειας από το 1930. Αν και η λειτουργία του κόµµατος απαγορεύθηκε συνταγµατικώς το 1954, το κοινωνικό έργο των µελών δεν σταµάτησε ποτέ.

Από την Αίγυπτο και τα παλαιστινιακά εδάφη ως τον Λίβανο και τη Συρία, και από την Υεµένη ως το Μαρόκο, οργανώσεις αρωγής ισλαµιστών είναι συχνά το µοναδικό στήριγµα για βασικές ανάγκες µεγάλων στρωµάτων της κοινωνίας για στέγη, περίθαλψη και εκπαίδευση.

Πού βρίσκουν τα λεφτά; 

«Τις σουνιτικές οργανώσεις τις χρηµατοδοτούν αδρά, µε εκατοµµύρια πετροδολάρια, η Σαουδική Αραβία και κράτη του Κόλπου. Τις σιιτικές το Ιράν. Γενναιόδωροι µουσουλµάνοι χορηγοί εκπληρώνουν, µε οικονοµική βοήθεια προς αυτές τις ΜΚΟ, το παραδοσιακό ισλαµικό “ζακάτ”, το καθήκον της ελεηµοσύνης» λέει ο Τζόσουα Στέικερ, καθηγητής Μεσανατολικής Πολιτικής στο Kent State University, στο Οχάιο.

Εκτιµάται ότι σήµερα οι Αδελφοί Μουσουλµάνοι βρίσκονται πίσω από περίπου 1.000 (σε σύνολο 5.000) Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ενώσεων αρωγής που είναι επισήµως εγγεγραµµένες στο υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας της Αιγύπτου. Πολλές έχουν ονοµασίες που δεν θυµίζουν τίποτε από Ισλάµ.

Το 90% των δραστηριοτήτων των ισλαµιστών της Χαµάς στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αφιερωµένο σε κοινωνικό έργο πρόνοιας και εκπαίδευσης. Το κόµµα, που κυβερνά de facto στη Λωρίδα της Γάζας µετά τη νίκη στις εκλογές του 2006, στηρίζει επίσης οικονοµικά οικογένειες «µαρτύρων», νεκρών από επιθέσεις κατά του Ισραήλ, και κρατουµένων. Χτίζει παιδικούς σταθµούς, νηπιαγωγεία και θρησκευτικά σχολεία, µε δωρεάν γεύµατα για τα παιδιά, αν οι γονείς υπογράψουν όρκους πίστεως.

Στον Λίβανο, η Χεζµπολάχ διαθέτει ένα υπερ-οργανωµένο σύστηµα, που αποτελείται από τη λεγόµενη «αγία τριάδα»: την Κοινωνική Μονάδα, τη Μονάδα Παιδείας και την Ισλαµική Μονάδα Υγείας. Αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών είναι, σχεδόν πάντα, οµόδοξοι σιίτες. Αντιθέτως, οι Αδελφοί Μουσουλµάνοι επιµένουν ότι οι υπηρεσίες τους είναι ανοιχτές για όλους, ανεξαρτήτως πολιτικού φρονήµατος ή θρησκεύµατος.

Στα δηµόσια νοσοκοµεία της Αιγύπτου η περίθαλψη είναι δωρεάν, αλλά η ποιότητα είναι κακή και οι λίστες αναµονής τεράστιες. Ενας τοκετός σε ιδιωτικό νοσοκοµείο κοστίζει τουλάχιστον 875 δολ. έναντι 175 δολ. σε µια από τις κλινικές της Αδελφότητας.

Πολιτικές οργανώσεις µε ισλαµική ιδεολογία
«Με τους Αδελφούς Μουσουλµάνους µέσα στην κυβέρνηση, µήπως δούµε στροφή προς τον ακραίο κοινωνικό συντηρητισµό ή τον θρησκευτικό φονταµενταλισµό στην Αίγυπτο;» ρωτήσαµε τον Οµίντ Σάφι, καθηγητή Ισλαµικών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ και συγγραφέα του «Προοδευτικοί µουσουλµάνοι: Περί ∆ικαιοσύνης, φύλου και πλουραλισµού».

«Εννοείτε µήπως αρχίσουν να ρωτάνε ποιος πίνει αλκοόλ, ποια φοράει µαντίλα, ποιοι παίρνουν διαζύγιο και ποιοι πάνε στο τζαµί; ∆εν το νοµίζω. Πολιτικές οργανώσεις µε ισλαµική ιδεολογία (όρος που προτιµώ αντί του συλλήβδην “ισλαµιστές”) τείνουν να εµφανίζουν τα πιο ακραία χαρακτηριστικά τους όσο διάστηµα βρίσκονται έξω από τις δοµές της εξουσίας. Μόλις γίνουν µέρος της πολιτικής διαδικασίας, και πόσω µάλλον αν κερδίσουν δηµοκρατικά τις εκλογές, έρχονται και εκείνα, όπως τα κοσµικά κόµµατα, αντιµέτωπα µε τα ίδια προβλήµατα οικονοµίας και λειτουργίας του κρατικού µηχανισµού. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό τείνει να κάνει την πολιτική τους πιο µετριοπαθή, όχι πιο ακραία» µας λέει. 

Περιµένει επιδείνωση στις σχέσεις της Αιγύπτου και των κρατών της «Αραβικής Ανοιξης» µε τις ΗΠΑ; 

«Η δαιµονοποίηση της Μουσουλµανικής Αδελφότητας, από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, κάνει το πολιτικό Ισλάµ να φαίνεται ηρωικό στα µάτια των περισσότερων µουσουλµάνων. Πιστεύουν ότι τα ισλαµικά κόµµατα δεν µπορούν να χειραγωγηθούν, ούτε να ξεπουληθούν στη ∆ύση, ότι ξεµπροστιάζουν την υποκρισία της ρητορικής των Αµερικανών, οι οποίοι µιλάνε για δηµοκρατία και ανθρώπινα δικαιώµατα αλλά στηρίζουν καθεστώτα όπως του Μουµπάρακ ή του σάχη στο Ιράν. ∆εν έχω την πρόθεση να παρουσιάσω τη Μουσουλµανική Αδελφότητα ως υπόδειγµα αρετής, αλλά ας µην ξεχνάµε αυτή την παράµετρο» τονίζει.

OΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΛΙΒΑΝΟΣ
Χεζµπολάχ
Πιστός σύμμαχος του Ιράν, το «κόμμα του Αλλάχ» υπηρετεί τους λιβανέζους σιίτες μέσω δεκάδων ΜΚΟ. Το Κατασκευαστικό Ιδρυμα Τζιχάντ (Jihad El Binaa) έφερε ύδρευση και αποχέτευση στο 45% των κατοίκων της Νότιας Βηρυτού.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αδελφοί Μουσουλµάνοι
Το παλαιότερο ισλαμιστικό κόμμα. Ιδρύθηκε το 1928 και τη δεκαετία του 1940 είχε 2 εκατομμύρια μέλη. Απαγορεύθηκε το 1954, αλλά το φιλανθρωπικό έργο του δεν σταμάτησε ποτέ. Σύνθημά του: «Το Ισλάμ είναι η λύση».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Χαµάς
Με πλούσιο κοινωνικό έργο και ένοπλη πτέρυγα, το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης ιδρύθηκε το 1987 από τον τυφλό σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της παλαιστινιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

ΜΑΡΟΚΟ
PJD
Το μαροκινό Κόμμα uni0394ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD) είναι το δεύτερο, μετά την Τυνησία, μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα που κέρδισε εκλογές. Εχει ως πρότυπο το ομώνυμο τουρκικό κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: