"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ουαί τοις ηττημένοις...

Με τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου πάνω από το 20% δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κανενός είδους δικομματισμό. Τούτο σημαίνει πως το πιθανότερο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να φυλλορροεί ακόμη και πριν τις επικείμενες εκλογές...

Στα χρηματιστήρια χαρακτηρίζουμε σαν "φούσκα" μια μετοχή η οποία π.χ. ξεκινάει από τα 5 ευρώ εκτοξεύεται στα 150, στη συνέχεια πέφτει στα 50 και αναπηδά στα 100 δημιουργώντας προσδοκίες για επάνοδο στα υψηλά, αλλά στη συνέχεια καταρρέει κάτω από τα επίπεδα που ξεκίνησε και εξαφανίζεται.

Αυτό κινδυνεύει να πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τούτο, στις αγορές συμβαίνει γιατί η προσκείμενη εταιρεία δεν είχε τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη τα οποία θα υποστηρίξουν τις τιμές στις οποίες εκτοξεύθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε  από 3-4% το 2015  στο 35%, αλλά ποτέ στην κοινωνία δεν απέκτησε ερείσματα που να ανταποκρίνονται σε αυτά ενός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η παρουσία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τις φοιτητικές παρατάξεις, τους επιστημονικούς συλλόγους, δεν ανταποκρινόταν στην επιρροή που αναλογεί σε κόμμα που έχει 30%...

Είναι όμως το πλέγμα όλων αυτών των θεσμών που εμπεδώνει την ισχύ μιας παράταξης στην κοινωνία  και καθιστά την αποκαθήλωσή της αργή και δύσκολη.

Η μετεωρική άνοδος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στις ευκαιριακές και υπέρμετρες προσδοκίες που δημιούργησε η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε στο πολιτικό σύστημα η χρεοκοπία του 2010.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας χρηματιστηριακής "φούσκας" η οποία έσκασε μετά το καλοκαίρι του 2015, αναπήδησε το 2019 και κατέρρευσε το 2023.


Αν για τις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές είχαμε νέα ψηφοδέλτια και σταυροδοσία θα είχαμε ήδη και επιθετικές μεταγραφές προς τους αναδυόμενους ανταγωνιστές στην αριστερά και την κεντροαριστερά...

Αυτό γιατί οι περισσότεροι των ενασχολούμενων με την πολιτική βιοπορίζονται από αυτήν και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να συμπορεύονται με ένα ρεύμα που "φουσκώνει" παρά με αυτό που "ξεφουσκώνει".

Στις προσεχείς εκλογές τα σενάρια είναι δυο

Το καλό σενάριο είναι πως το ισοζύγιο εισροών εκροών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικό και επανακάμπτει περί το 25%.  

Το κακό σενάριο είναι πως το ισοζύγιο είναι αρνητικό και πέφτει κάτω από το 20%...

Σε αμφότερα τα σενάρια η περαιτέρω συρρίκνωση είναι θέμα χρόνου. Αυτό γιατί στο τέλος της επόμενης τετραετίας δύσκολα θα μπορέσει να επανέλθει ως διεκδικητής της εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας μέλει να "σταυρωθεί" πολιτικά γιατί όπως ακριβώς επανέλαβε πριν από λίγες μέρες, η νίκη έχει πολλούς πατεράδες ενώ η ήττα μόνο έναν.  Τον ίδιο.

Αργά ή γρήγορα θα του ζητηθεί ο λογαριασμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοί που τον "δόξασαν" περισσότερο θα είναι αυτοί που θα τον επικρίνουν.

Παρατηρήστε τα τελευταία χρόνια ποιοι ήταν οι άνθρωποι που άσκησαν την αιχμηρότερη κριτική στον κ. Τσίπρα. Δεν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Κουτσούμπα και τον Βελόπουλο.

Ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Αλέκος Αλαβάνος κ.ά. Δηλαδή ήταν όλοι αυτοί τους οποίους χρησιμοποίησε και  πρόδωσε.

Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα, λέει μια παλιά παροιμία...

Τα στελέχη που ανέδειξε από το πουθενά στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως συνέβη με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την περασμένη δεκαετία, είναι αυτά που θα του εκσφενδονίσουν τις μεγαλύτερες πέτρες.

Οι παλιότεροι θυμούνται τι έλεγαν οι "Κουρουμπλήδες" και "Τζουμάκες" για το ΠΑΣΟΚ όταν μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και έπρεπε να αποδείξουν την υποταγή στο νέο καθεστώς...


"Το ΠΑΣΟΚ έβλαψε τη χώρα. Σιλάνς…" φώναζε πριν λίγες μέρες ο Στέφανος Τζουμάκας σε ένα νεαρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όταν ο ίδιος ως υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου εκτόξευε το χρέος (και χρεοκοπούσε τη χώρα) ήταν νήπιο...

Η αποκαθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση του κ. Τσίπρα ξεκίνησε από το 2016 όταν πέρασε στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αναμετρήσεων και έκτοτε δεν ανέκαμψε ποτέ...

Κατά τα λοιπά...

 

 ως είθισται στη ζούγκλα της πολιτικής: "Ουαί τοις ηττημένοις"... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: