"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Αθλιο, ευτελές, απολυταρχικό, δουλικό, οικογενειακό κράτος

 


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Toυ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Τις ημέρες αυτές στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της χώρας θα βιώνουν αυτά που κατά καιρούς γράφω για το ευτελές, απολυταρχικό, δουλικό, οικογενειακό, κυβερνητικό κράτος. Μια σίμιξη ιδεολογικών στοιχείων που ονόμασα “αθηναϊκή ιδεολογία” διότι στην Αθήνα παράγεται και αναπαράγεται.  

Δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό το κράτος οι Αθηναίοι. Τους υπολήπτομαι και ως ανθρώπους και, ιδιαιτέρως, υπολήπτομαι την πόλη και την ιστορία της. Αλλά άλλο η απεχθής ιδεολογία που παράγεται, κυρίως, στην πρωτεύουσα, λόγω του ότι εκεί συγκεντρώθηκαν οι πάντες και τα πάντα και άλλο η πόλη και οι πολίτες της.

Δεν θα επιμείνω σ αυτό διότι τα 2/3 των Ελλήνων βιώνουν αυτήν την στιγμή την κρατική ανικανότητα και το τελευταίο που χρειάζεται είναι η υπενθύμιση των παραπάνω.

Είναι για γέλια. Η πρωτεύουσα αυτού του ευτελούς κράτους παραλύει και η κυβέρνησή του σηκώνει τα χέρια ψηλά επειδή τον χειμώνα χιόνισε. Και επειδή τον χειμώνα χιονίζει απο τότε που εμφανίσθηκε ο άνθρωπος, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν ξέρει τι κάνει και τα ανδρείκελα της κυβέρνησης ρίχνουν τα βάρη ο ένας (ή η μία) στον άλλο. Να μάθαιναν.  

Οι υψηλές θέσεις δεν είναι για να ικανοποιείται η παρέα του πρωθυπουργού ή του υπουργού. Και είναι ανδρείκελα όλοι τους διότι το κράτος είναι απολυταρχικό. Είναι ένα κράτος στο οποίο ανώτατος άρχων είναι ο πρωθυπουργός και στο οποίο οι πολίτες πληρώνουν εκτός μιας πολυπληθούς κυβέρνησης άλλα 300 ανδρείκελα τα οποία δεν έχουν καμιά δυνατότητα να διαφωνήσουν ούτε σε ένα κόμμα απο την κομματική γραμμή. Ό,τι πάει στη βουλή ψηφίζεται σύμφωνα με την κομματική γραμμή. Αυτό το πολιτικό φαινόμενο είναι πρωθυπουργικός ολοκληρωτισμός. Δεν έχει καμιά σχέση με την δημοκρατία.

Είναι ένα κράτος στο οποίο οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες για να κάνουν την δουλειά τους ορίζουν υπουργούς και για να διατηρηθούν οι ισορροπίες οι υπουργοί είναι τόσοι που δεν θυμάται τον αριθμό τους ούτε ο πρωθυπουργός. Αν ρωτήσετε αυτήν την στιγμή τον Μητσοτάκη ποιος έχει την αρμοδιότητα για κάτι σημαντικό τις ημέρες αυτές δεν θα γνωρίζει. Ο πρωθυπουργός δεν ξέρει αυτήν την στιγμή που να αποτανθεί για να ζητήσει εξηγήσεις ή να δώσει εντολές.

Ένα χαοτικό φαινόμενο που το ανίκανο πολιτικό σύστημα αναπαράγει. Όλο το ευτελές πολιτικό σύστημα για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση της θέσης του, ο πλουτισμός, η δόξα, η διαφθορά, το βόλεμα και κανά ερωτικό τυχερό. Δεν μπορεί να αποκτήσεις κυβερνητική ή άλλη εξουσία και να μην διαπρέψεις και σ αυτό.

Θα υποβάθμιζα τα ιεροδουλεία αν αυτό το σύστημα το συνέκρινα με αυτά.

Αυτό το κράτος και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να πάει άλλο. Είναι ψέμα πως χρειάζονται πενήντα υπουργοί, άλλοι τόσοι υφυπουργοί και ένας τεράστιος κρατικός μηχανισμός για να βολεύονται οι προσωπικοί και οι κομματικοί φίλοι των πολιτικών. Σε μια δαιδαλώδη, πολυπληθή κυβέρνηση, κανείς δεν έχει αρμοδιότητα, κανείς ευθύνη και βολεύονται ολοι χειραγωγόντας έναν λαό που αρέσκεται στα τηλεοπτικά παιχνίδια.

 
Αυτό το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί την παραμικρή κρίση με την Τουρκία. Όσα όπλα και αν αγοράσει.

Την κρίσιμη στιγμή, ο πρωθυπουργός θα εξαφανισθεί (έχω παραδείγματα απο το παρελθόν που κρατικές αρχές αναζητούσαν τον τότε πρωθυπουργό και είχε κλείσει τα τηλέφωνά του), ο Υπουργός Άμυνας θα περιμένει να πάρει εντολές απο τον εξαφανισμένο πρωθυπουργό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα περιμένει τον άβουλο υπουργό άμυνας και επειδή δεν θα τις έχει ο στρατός θα βρίσκεται σε ακινησία και θα παρακολουθεί τον εχθρό να κάνει περίπατο.

Το χιόνι αποκάλυψε την γύμνια μας. Ας μην καλύψουμε κανέναν. Ο τόπος είναι ολονών μας και θα πρέπει να τον προφυλάξουμε. Θα περάσει η κακοκαιρία, θα αποδοθούν κάποιες ευθύνες και θα αρχίσει πάλι η συνηθισμενη καθημερινότητα με τον κομματικό στρατό- και τα ΜΜΕ- να κατατροπώνουν όποιον κάνει κριτική σε ένα κράτος ανέκδοτο. (ΣΣ. ας μην το επιχειρησουν εδώ.)

Οι περισσότεροι απο όσους διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες του κόσμου που υποφέρει δεν έχουν ιδέα του τι σημαίνει διαχείριση κρίσεων.

Υπάρχει πληθώρα αξιοπρεπών ανθρώπων που λόγω της επαγγελματικής τους πορείας θα μπορούσαν να αναλάβουν τέτοιον ρόλο. Βρίσκονται στο περιθώριο διότι το πολιτικό σύστημα είναι παρεϊστικο.

Χρειάζεται ανατροπή.

Κύριε Μητσοτάκη αποτύχατε. Όπως και ο προκάτοχός σας. 

Ας...

 

 τους αμφισβητήσουμε όλους μήπως και προκύψει μέσα απο μια ρήξη κάτι καινούριο και υγιές.
 

ΥΓ: Υπάρχουν ευαίσθητοι χώροι στην ελληνική επικράτεια που απο άποψη ασφαλείας χρειάζονται προστασία. Ένας απο αυτούς είναι το Άγιον Όρος. Τα ζητήματα ασφαλείας του Όρους είναι αρμοδιότητας της Πολιτικής Διοίκησης. Επικεφαλής Διοικητής είναι ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος. Ο τίτλος είναι τιμητικός στον κ. Μαρτίνο.Υποδιοικητής είναι ο κ. Κασμίρογλου ένας εξαίρετος άνθρωπος και γνώστης του Όρους. Αλλά σε ηλικία που δεν μπορεί να εκπληρώσει, με την ένταση που χρειάζεται, τον ρόλο του. Ποιός παρακολουθεί τι γίνεται; Αν στο όρος συμβεί κάτι απο άποψη ασφαλείας ο κ. Μητσοτάκης θα ευθύνεται προσωπικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: