Υπάρχει και ο ανάποδος τρόπος: Να μετρήσεις μια εξουσία όχι από αυτά που με πρόθεση (δεν) έκανε, αλλά από τις δυνάμεις που διήγειρε εναντίον της.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χρειάστηκε να φτάσουν στον τελευταίο χρόνο της θητείας τους για να αντιμετωπίσουν αντιπολίτευση πεζοδρομίου. Και πάλι όμως. Οι μαζικές αντιδράσεις για το Μακεδονικό θα μπορούσε κανείς να πει ότι κατέληξαν να εξυπηρετούν, ώς ένα βαθμό, το είδος εκείνο της ρετρό, αντιδεξιάς συσπείρωσης που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πετύχει.
Οι άλλες, ελάσσονες, δυνάμεις, που αντλούν νέα νομιμοποίηση από την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, είναι οι προερχόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ –Λαφαζάνης, Ζωή, Αλαβάνος.
Στην περίπτωση του Αλαβάνου –χωρίς την αποκοτιά του οποίου δεν θα είχε πλαστεί το τσιπρικό φαινόμενο– το αντικυβερνητικό ανάθεμα έχει και τη σκανδαλιστική σαγήνη της σαπουνόπερας. Ο πατέρας αφορίζει δημοσίως τον άσωτο. Ο αφορισμός, τόσο από τον Αλαβάνο όσο και από τις υπόλοιπες φωνές της αντιπολιτευόμενης Αριστεράς, συνοψίζεται στο σύνθημα ότι ο «Τσίπρας πρόδωσε και ευτέλισε την Αριστερά».
Στην πραγματικότητα, αν ξύσει κάποιος την επιφάνεια των προσωπικών απωθημένων, ο Τσίπρας δεν διαφέρει πολύ από τους επικριτές του. Οι αναλύσεις τους είναι ίδιες – για όλα φταίει ο νεοφιλελευθερισμός· για όλα φταίει το παλιό πολιτικό σύστημα.
Η Αριστερά που υποτίθεται ότι ευτέλισε ο Τσίπρας διαφέρει από την Αριστερά του μέντορά του, μόνο επειδή η πρώτη, για να κρατήσει την εξουσία, έγινε λιγότερο αντιευρωπαϊκή. Εμφανιζόμενος ως συνιστώσα πια της αντισύριζα μόδας, ο Αλαβάνος καταλήγει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου