"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Μπορούν να φορούν φούστα οι βρετανοί μαθητές;

Σκοπός τους δεν ήταν να προκαλέσουν αλλά να αντέξουν την υπερβολική (για τα βρετανικά δεδομένα) ζέστη. 


Λόγω του πρωτόγνωρου κύματος καύσωνα που πλήττει και την πόλη τους, μια ομάδα παιδιών από το Τσέσαϊρ αποφάσισε να πάει ενάντια στους αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες των βρετανικών σχολείων. Για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υψηλότατες θερμοκρασίες που εξακολουθούν να επικρατούν στη βορειοανατολική Αγγλία, οχτώ μαθητές ηλικίας από 13 έως 14 ετών δεν δίστασαν να εμφανιστούν στο σχολείο τους φορώντας, όχι παντελόνια, αλλά φούστες. 


Επικαλούμενοι εσωτερικό κανονισμό του Poynton High School, σύμφωνα με τον οποίο μαθητές και μαθήτριες δεν πρέπει να διαφέρουν ενδυματολογικά, και διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι απαγορεύεται να φορούν κοντά παντελόνια, ζήτησαν από τις συμμαθήτριές τους να τους δανείσουν τις φούστες τους. 


«Δεδομένης της unisex πολιτικής όσον αφορά τις μαθητικές ποδιές, ο Έντι σκέφτηκε πως δεν υπήρχε λόγος για τον οποίο δεν θα μπορούσε να φορέσει φούστα. Στη σημερινή κοινωνία κανένας δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα αγόρι να μην φοράει φούστα», υποστήριξε στην Daily Mail η Κατ Ντάνκαν, μητέρα του ηγέτη αυτής της μικρής αλλά ουσιαστικής εξέγερσης. 


Κάποιοι από τους διδάσκοντες εναντιώθηκαν αμέσως στην πρωτοβουλία των ατίθασων, λόγω καύσωνα, μαθητών. Στη συνέχεια, ωστόσο, πήρε το μέρος τους ο πρόεδρος του σχολείου, επισημαίνοντας πως...

 η πρωτοβουλία τους «αποτέλεσε ένα μάθημα πάνω στα ατομικά δικαιώματα και τις προκαταλήψεις με βάση το φύλο»


Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, εξεγέρθηκαν, μάλιστα, και μερικές μαθήτριες που φοιτούν σε ιδρύματα όπου ούτε καν τα κορίτσια μπορούν να φορούν φούστες. Ανεξάρτητα από την εκτίναξη του υδραργύρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: