"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τα έγγραφα της CIA με τα σχέδια εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο

Το τηλεγράφημα στον Κίσινγκερ για το στήσιμο δεύτερης γραμμής των Τούρκων
Εγγραφα-φωτιά, που άρχισε να αποδεσμεύει πλέον η CIA, αποκαλύπτουν τις πληροφορίες που είχαν στα χέρια τους οι Αμερικανοί τόσο πριν από την εισβολή του Αττίλα όσο και τα σχέδια της Αγκυρας για την επόμενη μέρα. Οπως προκύπτει, γνώριζαν τα πάντα...



Σε έγγραφο της CIA με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 1967 γίνεται πλήρης περιγραφή ενός σεναρίου τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στο έγγραφο περιλαμβάνονται όλες οι πιθανές κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και στην Ελλάδα.

 

Γίνεται ποσοτική ανάλυση των δυνάμεων των τριών εμπλεκόμενων χωρών, Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, και αναφέρονται η πιθανότητα εισβολής στη Θράκη και η πιθανή πορεία που θα ακολουθούσαν σε αυτή την περίπτωση οι τουρκικές δυνάμεις.



Μία ημέρα μετά την τουρκική εισβολή στις βόρειες ακτές της Κύπρου, άλλο απόρρητο τηλεγράφημα αναλύει την «περισσότερο από καλοδεχούμενη» ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων με ελικόπτερα και αναφέρεται στην ενίσχυση των ελληνικών στρατευμάτων στον Εβρο και την προετοιμασία για «πιθανότητα πολέμου», καταλήγοντας ότι η ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν φέρει την Ελλάδα κοντά στην αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Απόρρητο τηλεγράφημα προς τον Κίσινγκερ στις 5 Σεπτεμβρίου 1974 αναφέρει ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να στήσουν μια «δεύτερη γραμμή του Αττίλα» από τη Λευκωσία μέχρι τη Λάρνακα.

 

Στο τηλεγράφημα εκφράζεται η εκτίμηση ότι...

 η επιχείρηση θα χρειαστεί μόλις δύο μέρες για να ολοκληρωθεί, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα έχουν ενισχυθεί σημαντικά, σε αντίθεση με τα ελληνικά που, όντας αποδυναμωμένα, δεν θα είναι σε θέση να προβάλουν σημαντική αντίσταση.  


Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η εκπεφρασμένη άποψη των Αμερικανών υπέρ της δημιουργίας της δεύτερης γραμμής, καθώς θα ενισχύσει την τουρκική διαπραγματευτική θέση και θα φέρει τους Τουρκοκυπρίους εντός των ελεγχόμενων από τους Τούρκους εδαφών, «σώζοντάς τους από την ελληνική εκδίκηση»!

 

Ενα άλλο τηλεγράφημα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, της CIA, με αποδέκτη και αυτό τον Χένρι Κίσινγκερ, αναφέρεται στη μεταφορά των 8.000 Τουρκοκυπρίων από τις βρετανικές βάσεις μέσω Τουρκίας στα Κατεχόμενα, καθώς οι Αμερικανοί φοβούνταν ότι οι Τούρκοι θα έβαζαν το Ακρωτήρι στους στόχους τους σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι αντιδρούσαν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: