"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ο ήχος μίας κάλπικης λίρας

Εφοδο στο Νομισματοκοπείο. Οι δραχμιστές είναι πάλι εδώ και επιχειρούν έναν νέο γύρο για την άλωση του ευρώ.




Αριστεροί, αριστεριστές, πατριώτες και πατριδοκάπηλοι, όλοι εν χορώ, γνωστοί και άγνωστοι που θήτευσαν μαζί στις άνω και κάτω πλατείες των «αγανακτισμένων» μοιράζουν ξανά νέες μακέτες με τα χαρτονομίσματα της δραχμής.


Χέρι - χέρι με τον Β. Σόιμπλε περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι σαν παρηγορήτρες, προσφέροντας τη δραχμή ως γιατροσόφι που θα μετριάσει τον μεγάλο πόνο του λαού από την οικονομική κρίση.


Ακόμη και υπουργοί τώρα, ανιστόρητοι και ανίδεοι για το παγκόσμιο γίγνεσθαι προπαγανδίζουν υπέρ της δραχμής και κομπορρημονούν ότι αυτή η χώρα θριάμβευσε και χωρίς το ευρώ, μιλώντας για εποχές όπου ο λαός έζησε ξυπόλητος μέσα στη φτώχεια, τη μιζέρια, την πείνα και την ανελευθερία.


Και όλοι αυτοί έτσι συστηματικά στρώνουν το χαλί για τη μεγάλη επέλαση των κερδοσκόπων και τη μεγαλύτερη ληστεία που έγινε ποτέ στον εθνικό πλούτο της χώρας από την εποχή του Αλάριχου.


Είναι όλοι αυτοί που κλείνουν τα μάτια σε αυτά που έπονται και ηθελημένα αγνοούν αυτά που έγιναν και συνέβησαν επί δραχμής.


Αγνοούν ή καμώνονται πως αγνοούν ότι ακόμη και τώρα είναι γεμάτα τα παλαιοπωλεία της Αθήνας με στοίβες από προπολεμικές, μεταπολεμικές και δραχμές της εποχής του Μεσοπολέμου, τυπωμένες σε ευτελές χαρτί εφημερίδων να αναγράφουν ονομαστική αξία σε δισεκατομμύρια που κανείς -όμως- δεν δεχόταν στις συναλλαγές.


Βέβαια, οι ίδιοι θεωρούν ή θέλουν να πιστεύουν ότι το πληθωριστικό χρήμα είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής που δεν πρόκειται να ξανάρθει.


Γιατί η μνήμη τους είναι τόσο ασθενής που μόλις και μετά βίας θυμούνται ότι μέχρι και πρόσφατα επί δραχμής όλες οι σπουδαίες και στέραιες συναλλαγές και αγορές (σπίτι, οικόπεδο κ.ά.) γίνονταν σε συνάλλαγμα ή σε χρυσές λίρες.


Ηταν εκείνες οι λίρες που πωλούνταν στη μαύρη αγορά με καπέλο και λειτουργούσαν σαν το παράλληλο με τη δραχμή νόμισμα που ονειρεύονταν οι Βαρουφάκηδες στις πρώτες ημέρες ΣΥΡΙΖΑ.


Τώρα επανέρχονται κι αυτή τη φορά με σχέδιο και πιο οργανωμένα.


«Χορηγοί» στις προσπάθειές τους είναι...
 επιχειρηματίας με καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά και εθνικιστικά κινήματα.


Η κόπωση από την πολυετή κρίση λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για να ανθίσουν όλα τα... δαιμόνια. Η «Ιερά Συμμαχία» δένει σιγά-σιγά, γίνεται μία εταιρεία.


Το επικίνδυνο παιχνίδι έχει αρχίσει ήδη. Τα «λόμπι» της δραχμής πήραν θέση και στοιχηματίζουν.


Η απόσταση από τη δραχμή μόλις απέχει ένα δημοψήφισμα δρόμο... Ακούγεται ήδη ο ήχος της κάλπικης δραχμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: