"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική στη δικαιοσύνη

Ανώτατο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία δήλωσε πως η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη διαβρώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, θέση που είναι πιθανό να προκαλέσει την οργή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανησυχία στο κυβερνών κόμμα τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.
 


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία στην εξουσία, τίμησε την ονομασία του μόνο κατά το ήμισυ.
 


«Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι είμαστε πολύ αποτελεσματικοί ως προς την ανάπτυξη, αλλά αναρωτιέμαι αν είμαστε το ίδιο καλοί με τη δικαιοσύνη», δήλωσε χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk TV ο Αρίντς, που έπειτα από τρεις θητείες στη βουλή, (το ανώτατο επιτρεπτό όριο) δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές.
 


«Έχουμε φτιάξει πολύ ωραία παλάτια, αλλά έχουμε σκληρή δουλειά ακόμη για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στο δικαστικό σώμα», δήλωσε αναφερόμενος στο «παλάτια της δικαιοσύνης», το νέο δικαστικό μέγαρο που οικοδομήθηκε υπό το AKP, που ιδρύθηκε από τον Ερντογάν.
 


Ο Ερντογάν κατηγορείται εντός και εκτός των συνόρων για υπονόμευση της δικαστικής εξουσίας, την οποία θεωρεί αντίβαρο στην αυξανόμενη εξουσία του.
 


Αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος, σε ιδιωτικές συζητήσεις, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την συνεχιζόμενη ανάμειξη του Ερντογάν στις κυβερνητικές υποθέσεις, μετά την ανάληψη εκ μέρους του των προεδρικών καθηκόντων, που στην τωρινή μορφή και βάση Συντάγματος δεν του παρέχουν εκτελεστικές εξουσίες, και υποστηρίζουν πως οι ενέργειές του μειώνουν την υποστήριξη στο AKP ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Ενώ τα τελευταία σχόλια του Αρίντς δεν στοχεύουν απευθείας τον Πρόεδρο, διατυπώθηκαν μετά τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δικαιοσύνης που έγιναν υπό τον Ερντογάν για να εξαλειφθεί η επιρροή του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει με ένα κατασκευασμένο σκάνδαλο διαφθοράς.
 

Νωρίτερα σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως πέντε Τούρκοι δικαστικοί, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει έρευνες για διαφθορά στα τέλη του 2013 προκαλώντας κλυδωνισμούς στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παύθηκαν οριστικά σήμερα από το Ανώτερο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK).


Δεν υπάρχουν σχόλια: