"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΩΣΙΑ: Aλλάζει την πορεία του South Stream θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δύο αγωγών που διατρέχουν το έδαφος της Ελλάδας

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Σε κίνηση ματ προβαίνει η Ρωσία, σε μια χρονική στιγμή απολύτως κρίσιμη για το μέλλον του «Νότιου Διαδρόμου» ανατρέποντας για ακόμη μια φορά τις έως σήμερα γνωστές πολιτικές ισορροπίες. Διαφοροποιεί τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος φαίνεται, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πως θα καταλήγει τελικά στην Ιταλία αντί της Αυστρίας.

Το γεγονός αυτό αφ' ενός προδίδει ότι βρέθηκε τελικώς σημείο σύγκλισης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μόσχας, όπως σημειώνουν ρωσικά δημοσιεύματα, αφ' ετέρου όμως θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δύο αγωγών που διατρέχουν το έδαφος της Ελλάδας, δηλαδή του ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) και του ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline).

Η Ρωσία το τελευταίο διάστημα υφίσταται πιέσεις τόσο σε πολιτικό όσο σε οικονομικό επίπεδο που στόχο έχουν τον περιορισμό της λειτουργίας ως έχει σήμερα της Gazprom στην Ευρώπη.

Η Μόσχα όμως, η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης, επιδιώκει παράλληλα να εξασφαλίσει την έγκριση και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον South Stream μέσω του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Αποτέλεσμα αυτών είναι η Ρωσία σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο, να ασκεί πίεση στο Αζερμπαϊτζάν να επιλέξει τον «ευρωπαϊκό» αγωγό Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, αντί των δύο προαναφερθέντων ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγών και του αγωγού που προωθεί η ΒΡ.

Ο South Stream, στο μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, θα διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, δεν θα καταλήγει όμως στην Αυστρία, αλλά στη βόρεια Ιταλία, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο ο αγωγός να «περάσει» και από ελληνικό έδαφος. Η πρόθεση αυτή εφόσον υλοποιηθεί επηρεάζει τις επενδυτικές προτάσεις των δύο κοινοπραξιών, του ITGI και του ΤΑΡ, παρ' ότι στη μία περίπτωση θα πρόκειται για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου και στην άλλη φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού από την πλευρά του με δηλώσεις τού επικεφαλής της κρατικής επιχείρησης υδρογονανθράκων Socar, Ρόβνακ Αμπντουλάγεφ, έκανε γνωστό πως θα καθυστερήσει να ανακοινώσει το «νικητή» του «Νότιου Διαδρόμου», αναβάλλοντας την ημερομηνία της κοινοποίησης της απόφασης για την άνοιξη του 2012.

Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση αυτή της Ρωσίας θα έπρεπε να εκληφθεί από την Ελλάδα ως κίνηση υψίστης γεωπολιτικής σημασίας, διότι, αν και πλήττει την επένδυση της ΔΕΠΑ, «αδυνατίζει» τη «δύναμη» της Τουρκίας, καθώς ο South Stream δεν διατρέχει τουρκικό έδαφος παρά μόνο τα χωρικά της ύδατα υπό τη Μαύρη Θάλασσα. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: