ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Mε τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια το κόστος περίθαλψης αντί να μειωθεί ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ
Της Γαληνης Φουρα
Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών Ταμείων βλέπουν με έκπληξη να εκτοξεύονται στα ύψη οι οικονομικές απαιτήσεις των νοσοκομείων για τον Οκτώβριο και τα έσοδά τους να μειώνονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση.
Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), που ισχύουν στα δημόσια νοσοκομεία από 1ης Οκτωβρίου, με τις διαπιστωμένες υπερτιμολογήσεις και ασάφειες διπλασιάζουν μέσα στην κρίση το κόστος περίθαλψης και την επιβάρυνση των Ταμείων. Με το νέο έτος πρόκειται να ακολουθήσουν βάσει του κανονισμού και οι ιδιωτικές κλινικές. Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) υπέγραψε ήδη με την Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών σύμβαση που προβλέπει τις τιμές ΚΕΝ προσαυξημένες κατά 20%, παρότι δεν περιλαμβάνουν την αμοιβή του γιατρού! Η διεύθυνση δημόσιας υγείας του ΙΚΑ έχει υποστηρίξει ότι οι ιδιωτικές κλινικές σήμερα κάνουν εκπτώσεις και προσφορές και προκειμένου να συγκρατήσουν την πελατεία τους, που φυλλορροεί από την κρίση, θα ήταν ευχαριστημένες με τα νοσήλια των νοσοκομείων χωρίς το 20%...
Το πρώτο άμεσο μέτρο «εξοικονόμησης» από τη λειτουργία του νέου οργανισμού που θα πλήξει την τσέπη των ασφαλισμένων, είναι η συμμετοχή 15% στο κόστος των παρακλινικών εξετάσεων, ορισμένες από τις οποίες είναι πολύ ακριβές. Στις 24 Οκτωβρίου, σε δελτίο Τύπου, ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας υποστηρίζει ότι τα νέα νοσήλια δεν αυξάνουν το συνολικό κόστος για τα Ταμεία. Οι λογαριασμοί των νοσοκομείων σήμερα τον διαψεύδουν.
Ενδεικτικά, το κόστος του ΙΚΑ για τον Οκτώβριο στο νοσοκομείο Βόλου είναι 796.688 ευρώ (451.320 ευρώ τον Σεπτέμβριο), στο ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης 161.873 ευρώ (από 93.338), στο Γεννηματάς 663.765 ευρώ (από 263.558), στην Κοζάνη 215.084 ευρώ (από 92.973), στον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης 450.553 ευρώ (έναντι 230.784 ευρώ τον Σεπτέμβριο), στη Μυτιλήνη 365.410 ευρώ (από 224.940 τον Σεπτέμβριο), στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» 786.120 ευρώ (από 524.260).
Τα νοσοκομεία χρεώνουν αυτά τα ποσά που αναφέρονται σε μια περίοδο κατά την οποία 25 επιτροπές στο υπ. Υγείας, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του, επανεξέταζαν ως προβληματική την ονοματολογία, το κόστος και τη μέση διάρκεια νοσηλείας για τα ΚΕΝ. Στον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους συμμετείχε από την αρχή ως συντονιστής και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Ι. Σαριβουγιούκας. Πώς δικαιολογείται να πληρώνουν τα Ταμεία με τιμές ενός ανολοκλήρωτου σχεδίου;
«Λόγω της ασάφειας των ΚΕΝ οι ίδιες ιατρικές πράξεις κοστολογούνται με διαφορετικές τιμές», ανέφερε σχετικά με τις στεφανιογραφίες, διοικητικό στέλεχος νοσοκομείου. «Αλλη μια χαμένη ελληνική ευκαιρία», υπογράμμισε ο διευθυντής καρδιολόγος Δήμος Κατρίτσης, που είχε πρώτος καταγγείλει, εδώ και δύο δεκαετίες στην «Κ», τις υψηλές τιμές των υλικών αγγειοπλαστικής στην Ελλάδα. «Συνήθως τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια συμβάλλουν στην αποτύπωση του κόστους περίθαλψης και στην περικοπή των δαπανών. Ομως το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα δίνει την εντύπωση ότι έχει μεταφραστεί από παρωχημένα και αποσπασματικά ΚΕΝ άλλων χωρών, από μη ιατρούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν αγγλικά ούτε ιατρική ορολογία». Και ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος δήλωνε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Είναι τεράστια η βόμβα. Εάν όντως επικρατήσει η σημερινή απόφαση, με το ενοποιημένο νοσήλιο +20%, τα Ταμεία θα τιναχτούν στον αέρα και οι ιδιωτικές κλινικές θα θησαυρίσουν μέσα σε τρεις μήνες».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου