"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


INTERNET και ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ: Πρόστιμο 2,5 εκατ. σε ερευνήτρια-μπλόγκερ

Tης ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Το ερώτημα που διχάζει τα τελευταία χρόνια δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς των μέσων επικοινωνίας και πρωτίστως την κοινωνία των πολιτών, το αν δηλαδή ένας μπλόγκερ μπορεί να θεωρείται δημοσιογράφος, αναδείχθηκε άλλη μια φορά την περασμένη εβδομάδα με οδυνηρό τρόπο για την Κρίσταλ Κοξ.

Η συγκεκριμένη Αμερικανίδα, που αυτοπροσδιορίζεται «ερευνήτρια-μπλόγκερ, δηλαδή ερευνήτρια-δημοσιογράφος» καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ορεγκον των ΗΠΑ για δυσφήμηση μιας εταιρείας την οποία είχε καταγγείλει για πτωχευτική απάτη και την οποία διατάχθηκε να αποζημιώσει με 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Από τις πολλές αναρτήσεις της Κοξ για τη συγκεκριμένη εταιρεία, ο δικαστής στάθηκε σε μία (στις 25/12/2010 στο www.bankruptcycorruption.com), που περιλάμβανε αποκαλυπτικά στοιχεία προερχόμενα από ανώνυμη πηγή. Οταν της ζητήθηκε να αποκαλύψει ποιος ήταν το «βαθύ λαρύγγι», εκείνη αρνήθηκε, επικαλούμενη το νόμο περί προστασίας των δημοσιογραφικών πηγών, όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν οι δημοσιογράφοι σε τέτοιες περιπτώσεις (σε 40 αμερικανικές πολιτείες καθώς και στα περισσότερα δημοκρατικά καθεστώτα).

Η ερμηνεία, όμως, που έδωσε ο δικαστής στο νόμο ήταν ότι η κατηγορούμενη δεν καλυπτόταν από τον ορισμό περί «δημοσιογράφου», συνεπώς δεν προστατευόταν από το νόμο στην απόκρυψη της πηγής της. Βάσει του νόμου της πολιτείας του Ορεγκον, δημοσιογράφος θεωρείται όποιος «μισθοδοτείται από ή απασχολείται σε οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας», στα οποία ο δικαστής ενέταξε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, φυλλάδια, ενημερωτικά δίκτυα ή υπηρεσίες και ραδιοτηλεοτπικά κανάλια ή δίκτυα.

Κομβικό σημείο σε αυτήν όπως και σε πολλές άλλες υποθέσεις που αφορούν αδικήματα τα οποία φέρονται να έχουν διαπραχθεί στον κυβερνοχώρο, είναι η επέκταση της εφαρμογής των διατάξεων του αναλογικού κόσμου στον ψηφιακό. Βάσει μιας τέτοιας επέκτασης, η λίστα των μέσων επικοινωνίας θα έπρεπε πλέον να περιλαμβάνει μια ποικιλία από ψηφιακές πλατφόρμες δημοσίευσης όπως μπλογκ, μικρομπλόγκ, ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ο.κ.

Αλλα δικαστήρια στον κόσμο έχουν ήδη αποδεχθεί αυτήν την επέκταση. Οπως καταδεικνύουν, όμως, περιπτώσεις σαν αυτή της Κοξ, υπάρχουν ακόμη σοβαρές προκλήσεις γύρω από το πώς οι κοινωνίες διαχειρίζονται την πληροφόρηση και την ενημέρωση. Μια πρόκληση που μεγεθύνεται στη δημοσιογραφία σήμερα, με τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες της να δοκιμάζουν στην πράξη την προσαρμογή των κανόνων διαχείρισης της πληροφορίας και της είδησης στα δεδομένα του ψηφιακού κόσμου.

«Τώρα βλέπουμε γιατί το ερώτημα "Ποιος είναι δημοσιογράφος;" είναι σε λάθος κατεύθυνση. Τα δικαστήρια θα έπρεπε να προστατεύουν πράξεις δημοσιογραφίας και όχι κατηγορίες ανθρώπων», τουίταρε με αφορμή την υπόθεση ο Τζέι Ρόζεν (@jayrosen_nyu), αμερικανός ακαδημαϊκός των νέων μέσων. 

ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: