ΠΡΟΣΩΠΑ: Eνας πολέμιος της θανατικής ποινής
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Η θανατική ποινή δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε σωστή. Δεν εφαρμόζεται ισότιμα. Είναι μια διαστροφή της δικαιοσύνης»: αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που ανέφερε ο κυβερνήτης του Ορεγκον Τζων Κιτσάμπερ ανακοινώνοντας την απόφασή του να μην επιτρέψει να πραγματοποιηθεί άλλη εκτέλεση καταδίκου στην Πολιτεία στη διάρκεια της θητείας του.
Παράλληλα με το μορατόριουμ στην εσχάτη των ποινών, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ορεγκον ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την εκτέλεση του Γκάρι Χόγκεν, ενός δολοφόνου που επρόκειτο να εκτελεστεί τον ερχόμενο μήνα με δηλητηριώδη ένεση. Αν πραγματοποιούνταν, η εκτέλεση του Χόγκεν θα ήταν μόλις η τρίτη στο Ορεγκον, έπειτα από εκείνες του Ντάγκλας Φράνκλιν Ράιτ το 1996 και του Χάρρυ Τσαρλς Μουρ την επόμενη χρονιά. Παραδόξως ο Κιτσάμπερ ήταν και τότε κυβερνήτης και είχε υπογράψει τις εκτελέσεις των Ράιτ και Μουρ, οι οποίοι - όπως άλλωστε και ο Χόγκεν - είχαν αρνηθεί να ζητήσουν χάρη.
«Ηταν οι πιο βασανιστικές και δύσκολες αποφάσεις που είχα πάρει ως κυβερνήτης και τις έχω αμφισβητήσει ξανά και ξανά τα τελευταία 14 χρόνια», δήλωσε ο κυβερνήτης. «Δεν πιστεύω ότι οι εκτελέσεις αυτές μας έκαναν ασφαλέστερους και σίγουρα δεν μας έκαναν καλύτερους ως κοινωνία».
Ο 64χρονος Κιτσάμπερ, ο οποίος είχε διατελέσει κυβερνήτης του Ορεγκον από το 1995 ώς το 2003 και έγινε στη συνέχεια το πρώτο πρόσωπο που εξελέγη στο αξίωμα τρεις φορές - το 2010 για μια μη διαδοχική τρίτη θητεία -, είναι γιατρός και είχε ασκήσει το επάγγελμα από το 1973 ώς το 1986 στο Ρόζμπεργκ του Ορεγκον, στη μονάδα επειγόντων περιστατικών του τοπικού νοσοκομείου. Αρχισε την πολιτική καριέρα του το 1979 από τη Βουλή του Ορεγκον και συνέχισε με τρεις θητείες στη Γερουσία της Πολιτείας, πριν εκλεγεί κυβερνήτης.
Με την προσωρινή αναστολή που έδωσε στον Χόγκεν, σταμάτησε για φέτος στο 43 τον αριθμό των ανθρώπων που εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός, ελαφρώς μικρότερος απ' ό,τι το 2010, έχει μειωθεί κάτω από το μισό σε σχέση με τη δεκαετία του 1990, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που καταδικάζονται σε θάνατο έχει μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο.
Δώδεκα από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ εφάρμοσαν πέρυσι τη θανατική ποινή. Συνολικά 16 Πολιτείες την έχουν καταργήσει ή δεν την αποκατέστησαν μετά την επαναφορά της, το 1976. Την ερχόμενη χρονιά σ' αυτές τις 16 πιθανόν να προστεθεί το Ορεγκον, αλλά και το Μέριλαντ, το Κονέκτικατ και η Καλιφόρνια. «Θα πάρει χρόνο, η θανατική ποινή δεν θα έχει εξαφανιστεί σε τρία χρόνια, αλλά σε δέκα μπορεί», λέει ο Ρίτσαρντ Ντίτερ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (DIPC). Στην κοινή γνώμη, η υποστήριξη της εσχάτης των ποινών έχει επίσης μειωθεί, φτάνοντας στο κατώτερο επίπεδο των 39 τελευταίων ετών, όμως και πάλι φτάνει ένα σεβαστό 61%, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Γκάλοπ.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΗΠΑ,
ΠΡΟΣΩΠΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου