Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση
Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
bartzinopoulos@hotmail.com
Στην τελευταία προς Ευρωπαίους επιστολή του ο Αντ. Σαμαράς είχε εγκαταλείψει την «επαναδιαπραγμάτευση», προχθές στη Μασσαλία άφησε κατά μέρος και την «τροποποίηση». Και πολύ καλά έκανε. Οταν μια χώρα πρόκειται να ξεκινήσει μετά από μερικές μέρες μια καθοριστική για το μέλλον της διαπραγμάτευση, η οποία θα καθορίσει την πορεία της για τα επόμενα χρόνια, είναι γελοίο να εμφανίζεται ένας υποψήφιος αυριανός πρωθυπουργός και να προαναγγέλλει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί ή θα επιχειρήσει να τροποποιήσει κάποιους όρους μιας συμφωνίας που ακόμη δεν υπάρχει.
Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά ο Σαμαράς. Κι όχι τόσο επειδή τον πιέζουν οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του, αλλά επειδή οι τελευταίες εξελίξεις τον υποχρεώνουν να βάλει νερό στο κρασί του. Οσο υπήρχε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορούσε να λέει ό,τι θέλει για επαναδιαπραγματεύσεις και τροποποιήσεις. Από τη στιγμή που αποδέχτηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και συμμετοχή του σ' αυτή με στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, αποδέχθηκε ταυτόχρονα και τη συνευθύνη για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που θ' αναλάβουμε ως χώρα.
Φυσικά τίποτα απ' αυτά δεν πρόκειται να παραδεχτεί δημόσια ο αρχηγός της ΝΔ. Γι' αυτό, άλλωστε, και δεν αντέταξε την παραμικρή διαφωνία στην ορθότατη επισήμανση του Βενιζέλου στη Βουλή πως ό,τι είναι να γίνει από άποψη διαπραγμάτευσης των υποχρεώσεων της χώρας θα γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση και όποιος έχει να προτείνει οτιδήποτε θα πρέπει να το κάνει τώρα γιατί αύριο ή μεθαύριο θα είναι αργά.
Και δεν θα είναι αργά μόνο για τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Η κυβέρνηση Παπαδήμου στηρίζεται από μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την πλειονότητα, μέχρι στιγμής, της κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση που θα τη διαδεχτεί, ή θα διαθέτει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην απίθανη περίπτωση που θα είναι αυτοδύναμη ή θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων τα οποία στηρίζουν και τη σημερινή κυβέρνηση. Αρα δεν θα νομιμοποιείται ακόμη και να εισηγηθεί αλλαγές των όποιων αποφάσεων θα έχουν ήδη ληφθεί.
Κι όλα αυτά σημαίνουν, ασφαλώς, και κάτι άλλο: ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν γίνει αυτή, μόνο η πέραν του ΠΑΣΟΚ Αριστερά θα μπορεί να ποντάρει αξιόπιστα στο αντιμνημονιακό χαρτί.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΕΘΝΟΣ,
ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,
ΝΔ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου