"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΑΝΑΔΑΣ: Η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει το Πρωτόκολλο του Κιότο

Το Πρωτόκολλο του Κιότο εγκαταλείπει επίσημα ο Καναδάς, επισημαίνοντας ότι «η συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων εμποδίζει την αποτελεσματική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

«Επικαλούμαστε το νόμιμο δικαίωμα του Καναδά να αποσυρθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας λίγα 24ωρα μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Ντέρμπαν της νότιας Αφρικής, που κατέληξαν σε συμφωνία για τη χάραξη οδικού χάρτη για το κλίμα. 

Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που θεσπίστηκε το 1997, είναι η μοναδική παγκόσμια συμφωνία που θέτει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι στόχοι αυτοί δεσμεύουν μόνον τις πλούσιες χώρες, εκτός των ΗΠΑ που δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη.
«Το Κιότο δεν είναι το μονοπάτι για μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή», επισήμανε ο Καναδός υπουργός Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι στην ουσία αποτελεί εμπόδιο. «Πιστεύουμε ότι το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι μία νέα συμφωνία με δεσμευτικούς στόχους για όλους τους μεγάλους ρυπαντές, που θα μας επέτρεπε ως χώρα να συνεχίσουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο ο Καναδάς δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές ρύπων του 6% συγκριτικά, με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2012. Ωστόσο, αντί να μειωθούν δραστικά, οι εκπομπές ρύπων του Καναδά σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση. Χαρακτηρίζοντας τους στόχους που έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση «ανέφικτους», πέρυσι ο συντηρητικός πρωθυπουργός Stephen Harper ανακοίνωσε τα δικά του μέτρα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, στο ίδιο μήκος κύματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η απόσυρση του Καναδά από το Πρωτόκολλο του Κιότο σημαίνει ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να καταβάλλει υψηλά πρόστιμα, που ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, για μη επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών.

Η δέσμευση των κρατών στο Πρωτόκολλο του Κιότο

Το 1997 θεσπίστηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο και είναι η μοναδική παγκόσμια συμφωνία που θέτει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών.

KATA 6% δεσμεύτηκε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο ο Καναδάς να μειώσει τις εκπομπές ρύπων συγκριτικά, με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2012.

ΣΤΑ 13 δισ. δολάρια ανέρχονταν τα πρόστιμα που κατέβαλε ο Καναδάς για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών.

ΑΠΟ 168 κράτη έχει επικυρωθεί συνολικά μέχρι σήμερα το Πρωτόκολλο του Κιότο. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν ανεπτυγμένα κράτη, των οποίων οι εκπομπές αντιστοιχούν περίπου στο 61,6% των συνολικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Σε 5,41 δισ. τόνους CO2 ετησίως, ανέρχεται το σύνολο των εκπομπών CO2 των ΗΠΑ, σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών CO2 παγκοσμίως.

KATA 11% υψηλότερες από αυτές του 1990, είναι οι εκπομπές στις ΗΠΑ, αν και όταν προσωρινά δήλωσαν συμμετοχή στο Κιότο είχαν υποσχεθεί μείωση κατά 6%.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: