"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΡΟΑΤΙΑ: Στην Ε.Ε. απο το 2013

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Διεύρυνση, εν μέσω κρίσης, πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την προγραμματισμένη υπογραφή της πράξης προσχώρησης της Κροατίας σημερα στις Βρυξέλλες. Η ένταξη της Κροατίας ως 28ου κράτους-μέλους της Ε.Ε. θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2013.

Σημερα, εξάλλου, αναμένεται να ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. η απόφαση σχετικά με το αν θα χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία.

Η Κροατία είναι η δεύτερη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία που εντάσσεται στην Ε.Ε. μετά τη Σλοβενία, που συμπεριελήφθη στο μεγάλο κύμα διεύρυνσης του 2004. Την πράξη προσχώρησης θα υπογράψει ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Κόσορ, ο οποίος γνώρισε τη συντριβή στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Νικητής των εκλογών με 74 από τις 151 έδρες της Βουλής αναδείχθηκε ο σοσιαλιστικός συνασπισμός «Κουκουρίκου» – όνομα που προκάλεσε τον γέλωτα αλλά αποτέλεσε έκκληση, όπως είπε ο επικεφαλής του σχήματος Ζόραν Μιλάνοβιτς, προς τη χώρα για να ξυπνήσει.

Η Κροατία αντιμετωπίζει βαθύτατα οικονομικά προβλήματα, με την ανεργία να φθάνει το 17,4%, πληθώρα εργαζομένων να δουλεύουν χωρίς αμοιβές, την αγορά να στερείται ρευστότητας, το δημόσιο χρέος να ξεπερνά το 100% και τους οίκους αξιολόγησης να απειλούν τη χώρα με υποβάθμιση. Αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μιλάνοβιτς για περικοπές κοινωνικών παροχών και μειώσεις εισοδημάτων εφαρμοστούν και αν οι αναφορές του περί προσφυγής στο ΔΝΤ υλοποιηθούν, τότε το καλοκαίρι του 2013 η Κροατία θα είναι μια διαφορετική χώρα από αυτή που τώρα υπογράφει τη συνθήκη προσχώρησης.

Αλλά και η Ε.Ε. θα έχει αλλάξει δραματικά ώς τότε, όπως προδίδουν τα σχέδια θεσμικών αλλαγών στο πλαίσιο της προσπάθειας εξόδου από τη βαθύτερη κρίση της ιστορίας της.

Με την προσχώρησή της στην Ε.Ε. η Κροατία πρόκειται να ακυρώσει όλες τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες, συντασσόμενη με την εμπορική πολιτική της Ε.Ε. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαιτέρως επίπονο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που φοβάται απώλεια μεγάλου μεριδίου της εξαγωγικής της αγοράς. Η προσχώρηση της Κροατίας παρεμποδιζόταν επί μακρό χρονικό διάστημα από το βέτο της Σλοβενίας, λόγω διαφωνιών ως προς την κυριότητα του κόλπου του Πιράν, στις ακτές της Αδριατικής. Η Σλοβενία υποχρεώθηκε από την Ε.Ε. να αποδεχθεί το αποτέλεσμα διαιτησίας, το οποίο επιβεβαιώθηκε με οριακή πλειοψηφία, και από δημοψήφισμα, το καλοκαίρι του 2010, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ένταξη της Κροατίας.

Αλλα προβλήματα που απασχόλησαν την ενταξιακή διαδικασία, παραδείγματος χάριν η διαδεδομένη διαφθορά στη δημόσια ζωή, παραμένουν. Ο πρώην πρωθυπουργός Ιβο Σαναντέρ βρίσκεται τους τελευταίους έξι μήνες στη φυλακή, κατηγορούμενος για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και κερδοσκοπία εν μέσω πολέμου. Χθες το συνταγματικό δικαστήριο της Κροατίας απεφάνθη ότι ώς τις 12 Δεκεμβρίου ο Σαναντέρ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, εν αναμονή της δίκης του. Ο συντηρητικός Σαναντέρ υπήρξε πρωθυπουργός το διάστημα 2004-2009, οπότε και παραιτήθηκε χωρίς εξήγηση. Συνελήφθη το 2010 στην Αυστρία και εκδόθηκε φέτος το καλοκαίρι στην Κροατία.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία τάχθηκε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν. «Δεν θα αναμειχθώ στις υποθέσεις της Ε.Ε.», απάντησε ο Ρασμούσεν σε σχετική ερώτηση, «αλλά γενικά πιστεύω ότι οποιοδήποτε βήμα βελτιώνει τις σχέσεις των χωρών της περιοχής με τις ευρωατλαντικές δομές είναι προς όφελος όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης». Παράλληλα με την απόφαση για το καθεστώς υποψηφιότητας της Σερβίας, αναμένεται ανάλογη απόφαση και ως προς την αίτηση του Μαυροβουνίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: