Παρακάμπτω τη διοικητική πλευρά της πρόσκλησης της κόρης του Τσε Γκεβάρα, της κ. Αλμέιδα, σε σχολείο της Βέροιας. Eχουν δικαίωμα να καλούν όποιον θέλουν στην τάξη. Ακόμη και τον Κουφοντίνα, υποθέτω, με τη διπλή ιδιότητα του μελισσοκόμου και του συγγραφέα.
Με απασχολεί η ηθική διάσταση της υπόθεσης, η οποία έχει να κάνει με την εκπαιδευτική τους συνείδηση.
Τι θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει η κ. Αλμέιδα στους Eλληνες εφήβους το 2024; Την αφήγηση ενός κεφαλαίου της σύγχρονης Ιστορίας;
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι τους είπε. Σίγουρα δεν τους μίλησε για την ιατρική δράση του πατέρα της.
Υποθέτω ότι θα έδωσε έμφαση στη δράση του στο πλευρό του Κάστρο για την απελευθέρωση της Κούβας από τη δικτατορία του Μπατίστα και την επιβολή μιας πραγματικής δημοκρατίας. Oχι σαν αυτή που ξέρετε εσείς εδώ στην Ευρώπη. Μιας δημοκρατίας λαϊκής, που είναι τόσο σταθερή που άντεξε περισσότερο από μισό αιώνα. Θα τους μίλησε για το αίσθημα δικαιοσύνης του, όταν συμμετείχε στα λαϊκά δικαστήρια που εκτελούσαν τους προδότες της δημοκρατίας. Και για την ανάπτυξη της βιομηχανίας της Κούβας που πέτυχε ως αρμόδιος υπουργός. Θα διέψευσε, το ελπίζω, τις φήμες της καπιταλιστικής προπαγάνδας που διέδιδε ότι διαφωνούσε με τον Κάστρο επειδή έβρισκε τον ανθρωπισμό τού ηγέτη μετριοπαθή. Με αποτέλεσμα ο Κάστρο να τον στείλει στη Βολιβία για να συνεχίσει το έργο που ήξερε να κάνει καλύτερα. Να σκοτώνει αντιπάλους. Ωσπου τον σκότωσαν οι αντίπαλοι.
Τους μίλησε για το συγγραφικό του έργο; Για το opus magnum του περί οργάνωσης του αντάρτικου;
Νομίζω ότι τα Απαντά του κυκλοφορούν στα ελληνικά. Ελπίζω οι καθηγητές να φρόντισαν να τα προμηθευθούν για τη βιβλιοθήκη του σχολείου.
Στη φωτογραφία, η κ. Αλμέιδα συνοδεύεται από την περίφημη φωτογραφία του πατέρα της που την οφείλουμε στον Κόρντα. Για τη γενιά μου ήταν απαραίτητη διακοσμητική αφίσα τοίχων και στάμπα σε Τ-shirt. Αναρωτιέμαι μήπως αυτή η φωτογραφία υπήρξε το βασικό κίνητρο για την πρόσκληση της κ. Αλμέιδα στο σχολείο της Βέροιας. Αυτό κάπως με παρηγορεί. Αντιλαμβάνομαι τη νοσταλγία των καθηγητών για τα νιάτα τους.
Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την εκπαιδευτική αξία του εγχειρήματος. Αν μη τι άλλο δείχνει ότι μια μερίδα της εκπαιδευτικής μας κοινότητας ζει σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια. Κατόπιν τούτου δικαιούνται να απορούν για ποιο λόγο δεν έχουν την ικανότητα να κερδίσουν τον σεβασμό των μαθητών τους.
Εκτός κι αν το κίνητρο ήταν…
οικονομικό. Εψαξαν κάποιον φθηνό ομιλητή και βρήκαν την κ. Αλμέιδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου