"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Το… λειτούργημα και η μαρξιστική κατήχηση στα σχολεία

 

Του Μάνου Βουλαρίνου

λειτούργημα (το) 1. επάγγελμα που όποιος το ασκεί έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες «η διδασκαλία των παιδιών είναι λειτούργημα και δεν σας επιτρέπω να με κρίνετε» 2. δικαιολογία για την εργασιακή ανεπάρκεια «ο διευθυντής θα του έκανε παρατήρηση, αλλά δεν αντέχει να ακούει τα λειτουργήματά του»

Στο τέλος θα κάνουν ό,τι θέλουν

Αν αναρωτιέστε τι απέγινε εκείνη η εκπαιδευτικός που είχε τη φαεινή ιδέα να φέρει την ίδια την κόρη του Τσε του Γκεβάρα προκειμένου η κατήχηση να αποκτήσει ένα κάποιο επαναστατικό γκλάμουρ, να σας πω ότι είναι καλά κι έχετε χαιρετίσματα.

Θα μπορούσα να γράψω ότι ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα της ΕΔΕ, αλλά φοβάμαι ότι αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Η μαρξιστική κατήχηση στα ελληνικάσχολεία είναι τόσο θεσμοθετημένη όσο και η μονιμότητα ακόμα και για τους πιο ανεπαρκείς ή επικίνδυνους των εκπαιδευτικών.

Στο κάτω-κάτω και οι εκπαιδευτικοί (όπως και οι γιατροί ή οι δημοσιογράφοι) «ασκούν λειτούργημα». Πράγμα που σημαίνει πως έχουν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι τους κατέβει και δεν είναι υπόλογοι για τα λάθη και τις παραλείψεις τους με τον τρόπο που είναι οι υπόλοιποι επαγγελματίες που απλώς κάνουν μια ταπεινή δουλειά.

Ο όρος «λειτουργός» έχει επινοηθεί ως διαφοροποίηση από τον όρο «επαγγελματίας» για…

 

 να μην έχουν καμία ευθύνη όσοι τον φέρουν. Τα ρέστα τα ζητάς από επαγγελματίες που κάνουν δουλειά, όχι από λειτουργούς που σου κάνουν χάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: