"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΑΝΩΜΑΛΟ-ΚΑΘΑΡΜΑΤΟ-ΦΑΣΙΣΤΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ο νέος ολοκληρωτισμός

 

Αγίες Έδρες ερμηνείας της Τέχνης δεν υπάρχουν.

Άποψη είναι ελεύθερος να εκφέρει ο καθένας. (Φαντάζομαι ότι το αποδέχονται αυτό οι δικαιωματιστές, χωρίς να καλέσουν την ιδεολογική αστυνομία του κράτους που τους προστατεύει).

Η αφίσα του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ που προκάλεσε αντιδράσεις είναι κακότεχνη. Θα μπορούσα να γράψω και άλλους χαρακτηρισμούς αλλά δεν χρειάζεται να προσβάλλω τον άνθρωπο που την έφτιαξε.

Το ενοχλητικό είναι ότι μια μειοψηφική ομάδα ανθρώπων έχει αποκτήσει, με τη βοήθεια του κράτους, ιδεολογική ηγεμονία και θέλει να μας επιβάλλει τα πρότυπά της ως απόλυτες αλήθειες. Με δικτατορικό τρόπο. Και τα πρότυπά της απο ποιοτικής απόψεως είναι χαμηλά.

Οι δικτατορίες δεν επιβάλλονται, σήμερα, με τα όπλα. Τα όπλα των σύγχρονων δικτατόρων είναι τα Μέσα Ενημέρωσης και ο φασιστικός τρόπος που προβάλλουν και επιβάλλουν τις απόψεις τους ως αλήθειες. Αν θέλετε και ο αποκλεισμός ή η δημόσια εκτέλεση αυτού που διαφωνεί. Η δημοσιογραφία εξέλιπε.

Απέναντι σε αυτό το νεο-ολοκληρωτικό φαινόμενο η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει. Είναι αγώνας κατά της δικτατορίας.

Ο κυρίαρχος ιδεολογικός ολοκληρωτισμός, με τα όπλα των ΜΜΕ επιχειρεί να παρουσιάσει την αντίδραση ως αναχρονισμό. Αντιστρέφει, δηλαδή, το φαινόμενο. Πρόοδος είναι η δικτατορία, αναχρονισμός η αντίδραση στην επιβολή της.

Θα υπάρξει πολιτική έκφραση της αντίδρασης σε αυτό το φασιστικό φαινόμενο;

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επικαιρότητας, το ντοκυμαντέρ που διαφημίζει η αφίσα δεν το είδαμε. Μακάρι να είναι καλό. Και μακάρι ο καλλιτέχνης που έκανε την αφίσα να προβληματιστεί απο τις αντιδράσεις. Το που θα καταλήξει είναι άλλο θέμα. Δικό του. Ο άνθρωπος εξελίσσεται. Κανείς δεν τα γνωρίζει όλα. Η επαφή με την κοινωνία και το feed back που παίρνουμε βοηθά όλους.

Το θέμα με το οποίο ασχολείται το ντοκυμαντέρ, απο όσα διάβασα, μας απασχολεί και μας ενδιαφέρει όλους. Είμαστε μαζί με τις γυναίκες που υποφέρουν. Και θα αγωνιστούμε μαζί τους για την ελευθερία τους που θα είναι και δική μας ελευθερία. Η καμπάνα χτυπα για όλους. Ο τρόπος είναι που μας διαφοροποιεί. Η αφίσα υπονομεύει την προσπάθεια. Όχι διότι δείχνει μια γυναίκα στο σταυρό. Αλλά για τους λόγους που προανέφερα.

Η σύγχρονη μορφή δικτατορίας δεν πρέπει να περάσει. Δεν πρέπει να γίνει καθεστώς.

Έκφραση του νέου ολοκληρωτισμού είναι...

 

 η ταύτιση της αντίδρασης για την κακότεχνη αφίσα με το ντοκυμαντέρ ή την διευθύντρια του Φεστιβάλ. .


Δεν υπάρχουν σχόλια: