"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η σύντομη άνοιξη του κ. Παπανώτα


 Του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη

Στα χρόνια του πάλαι ποτέ διαλάμψαντος ΠΑΣΟΚ, τα αποκαλούσαν «συντροφικά μαχαιρώματα», όρος που καθιερώθηκε εύκολα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Μεγαλύτερο, ωστόσο, ενδιαφέρον, έχει μία άλλη, σκοτεινή και ελάχιστα μελετημένη περίπτωση, εκείνης των «εσωκομματικών εκκαθαρίσεων» στην ελληνική αριστερά, με διάφορες προφάσεις και αίτια, όταν πια το κομματικό ιερατείο έπρεπε να αντιμετωπίσει τις δικές του αντιφάσεις.

Ο κ. Παπανώτας, εκ των πρώτων υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη, βίωσε την καρατόμησή του από το ίνδαλμα του, το οποίο επικαλέστηκε κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του, περί κακοποιημένων γυναικών στην Ελλάδα.

Το ποιος βρήκε το επίμαχο απόσπασμα και το διέρρευσε στον Τύπο και τα social media, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Προφανώς, πρόκειται για κάποιον/α που είδε πολύ ανταγωνιστικά τον κ. Παπανώτα στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος.

Έτσι, το πανελλήνιο απόλαυσε άλλο ένα απολαυστικό σκετς της παράστασης «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κασσελάκειο περίοδο», γεγονός που μάλλον θα τροφοδοτήσει τις θερινές επιθεωρήσεις, οι οποίες θα δώσουν τις πρεμιέρες τους λίγο πριν ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές.

Στη διαμάχη ενεπλάκη και ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Καρανίκας, ο οποίος άσκησε κριτική στη Νέα Αριστερά, στο κόμμα που προέκυψε από την πρόσφατη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως καλά θα κάνουν να κοιτάξουν πως θα συμμαζέψουν τους δικούς τους τραμπούκους.

Ξέρει κάτι που δεν γνωρίζουμε; Ευχαρίστως να μάθουμε λεπτομέρειες.

Σημαίνει κάτι αυτή η σπουδή της εκπαραθύρωσης του κ. Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο;

Κατηγορηματικά όχι, γιατί πολύ απλά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εν συνόλω, όσο και το λαλίστατο άλλες φορές Τμήμα δικαιωμάτων και φεμινισμού, επέδειξαν απαράδεκτη αδιαφορία και σώπασαν σε όλες τις περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών από στελέχη ή οπαδούς του. Και αυτό είναι η πιο ελαφριά κατηγορία την οποία μπορεί κάποιος να του προσάψει, γιατί υπήρξαν περιπτώσεις που δεν δίστασαν να υπερασπιστούν τον θύτη και να προχωρήσουν σε δολοφονίες χαρακτήρων των θυμάτων. Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλούν για το σχοινί. Είναι εξάλλου γνωστή η περίπτωση προβεβλημένου πολιτικού της αριστεράς, για τον οποίο κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες κακοποίησης των πρώην συζύγων του.

Ο γέγονε, γέγονε και ο κ. Παπανώτας θα πρέπει να αναβάλει την κάθοδο του στην πολιτική κονίστρα και στην κρίση των πολιτών. Ίσως αργότερα, με άλλη ευκαιρία, να ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις του και να αποδείξει ακόμη και στον πλέον κακόπιστο πως αξίζει να τιμηθεί με τη λαϊκή ψήφο και εμπιστοσύνη. Προς το παρόν, ας αρχίσει να διαβάζει λίγο την ιστορία των «εσωκομματικών εκκαθαρίσεων» ή των «συντροφικών μαχαιρωμάτων», ώστε να είναι έτοιμος και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις εναντίον του επιθέσεις.

Εξάλλου, είναι γνωστή η αρχή:


Ο αντίπαλος είναι στα άλλα κόμματα, ο εχθρός στο δικό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: