"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Εχουν μαύρα μεσάνυχτα

Του ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Ενας παλιός Ελληνας οικονομολόγος λέει συχνά ότι η ελληνική οικονομία είναι ρηχή, σαν τσιγαρόχαρτο. Μια-δυο καλές επενδύσεις να γίνουν και η χώρα μπορεί να βγει στο πι και φι στον αφρό. 


Το θυμήθηκα διαβάζοντας ότι στο μεγαλύτερο επενδυτικό έργο στη χώρα, το Ελληνικό, οι πρώτες εργασίες ενδέχεται να αρχίσουν το Πάσχα του 2019 ενώ είχε εγκριθεί και υπογραφεί από τον Νοέμβριο του 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι μπουλντόζες, δηλαδή, θα πιάσουν δουλειά –εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι Τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ– με τεσσεράμισι χρόνια καθυστέρηση!


Αρα, σε μια χώρα η οποία έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της σε μια δεκαετία και ψάχνει επενδύσεις με το κιάλι, οι κυβερνώντες σνομπάρουν ένα έργο-μαμούθ. Το οποίο θα δημιουργήσει –σύμφωνα με το ΙΟΒΕ– 90.000 νέες θέσεις εργασίες, θα αυξήσει έως την ολοκλήρωσή του το εθνικό εισόδημα κατά τουλάχιστον 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μέσα στην επόμενη 25ετία θα φέρει έσοδα που υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ ετησίως!


Η έλλειψη βιασύνης, βέβαια, θα ήταν κατανοητή εφόσον οι πολίτες ζούσαν καλά. Ομως, η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη –γύρω στο 20%– και τα εισοδήματα των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένα. Πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ σημείωνε ότι 7 στους 10 εργαζομένους αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα και μόλις το 10% έχει μισθούς πάνω από 1.300 ευρώ! Και στα 1.000 ευρώ που πληρώνει μια εταιρεία στον εργαζόμενό της σχεδόν άλλα τόσα πληρώνει για φόρους και εισφορές στο σπάταλο ελληνικό κράτος.


Αν όμως τα μεγάλα έργα ξεκινούν με πέντε χρόνια καθυστέρηση, τα εισοδήματα του κόσμου φτάνουν με το ζόρι για ένα πολύ μετρημένο επίπεδο ζωής και οι εταιρείες πληρώνουν τεράστια ποσά στο κράτος, πώς να μπορέσει να γίνει το παραγωγικό άλμα που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από τη σημερινή αναιμική ανάπτυξη;  


Και όταν η Ελλάδα αδυνατεί να βγει στις αγορές για τα επόμενα δύο-δυόμισι χρόνια για να δανειστεί χρήματα –όπως παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος– και άρα δεν μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, πώς να περιμένουμε ξένους επενδυτές να αγνοήσουν τους κινδύνους και να φέρουν εδώ τα ωραία τους εκατομμύρια;


Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε  ότι...


 «η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, με δημοσιονομικές επιδόσεις τέτοιες που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης». 


 Δυστυχώς, έχει μαύρα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: