"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τρομοκρατία και Κατάρ


Τους τελευταίους μήνες οι εξελίξεις στην περιοχή μας αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο είναι ταχύτερες από τη δυνατότητα μετάδοσής τους. Ενώ ο δυτικός κόσμος ζει στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που δημιουργούν οι αναθυμιάσεις του δηλητηρίου της πολιτικής ορθότητας, είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει κάτι που δυσκολεύεται να παραδεχτεί ότι αποτελεί πρόβλημα: την ισλαμική τρομοκρατία και τους δεκάδες χιλιάδες πολεμιστές μιας κοσμοθεωρίας η οποία, ενώ εξαπλώθηκε με το σπαθί, σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι «η θρησκεία της αγάπης».


Οι διευθετήσεις για το ανοιχτό ακόμα ζήτημα του Ιράν, για τις τιμές του πετρελαίου αλλά και το μέλλον των αγωγών μεταφοράς ενεργειακών πόρων είναι κεφάλαια του γεωπολιτικού μυθιστορήματος των ημερών μας, που ξεκινούν από το αραβικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το Κατάρ.


Οπως ήδη έγινε γνωστό, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ. Η επίσημη αιτιολόγηση της κίνησης ξεκινούσε και τελείωνε με τις σχέσεις του Κατάρ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις Αδελφοί Μουσουλμάνοι, Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα. Φυσικά αυτή η επίσημη αιτιολόγηση δεν απέχει από την αλήθεια, αλλά η επίκληση του ισχυρισμού από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία προκαλεί...
 θυμηδία και σκεπτικισμό.



Η «δημοκρατία» ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που αντιμετώπισε κριτικά και με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ τις αμφιλεγόμενες επενδύσεις του πρώην εμίρη του Κατάρ. Η εφημερίδα μας δεν ακολούθησε την… πεπατημένη της έκφρασης θαυμασμού για τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια του πρώην εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί -και πατέρα του νυν εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί- και της άσκησης πίεσης προς το ελληνικό κράτος να καταπατήσει τους ίδιους τους νόμους του για να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς των Καταριανών. Αντιθέτως, εξέθεσε ένα προς ένα τα μείζονα προβλήματα που προκαλούσαν αυτές οι παράξενες απόπειρες επενδύσεων.


Τώρα, φυσικά, οι κεφαλαιούχοι και τα κεφάλαια του εμιράτου του Κατάρ θα ελεγχθούν μέχρι σεντ για τυχόν διασυνδέσεις με τον ζοφερό κόσμο της τρομοκρατίας…


Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: