Εάν οι Έλληνες αξιωματούχοι θέλουν το δικό τους ευτυχές τέλος (να πάρουν τα λεφτά και να μην χρεοκοπήσει η χώρα), πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Το σύμπαν δεν είναι έτοιμο να παρέμβει ευνοϊκά υπέρ της Ελλάδας.
Αντί να αλλάξει συμπεριφορά, η Ελλάδα απλώς προσποιείται ότι είναι στα πρόθυρα μιας λύσης, όταν αυτό δεν φαίνεται να είναι αλήθεια.
Την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα ήταν κοντά σε μια συμφωνία με τους πιστωτές και ήταν έτοιμη να συντάξει μια συμφωνία.
Αυτό προκάλεσε την έκπληξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble. «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, ακόμη δεν έχουν προχωρήσει πολύ μακριά», δήλωσε αργότερα την ίδια ημέρα, προσθέτοντας ότι «πάντα νιώθει κάποια έκπληξη» όταν η Ελλάδα λέει ότι μια συμφωνία είναι επικείμενη.
Επιπλέον, η εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Τσίπρα ήταν μια προμελετημένη προσπάθεια να σταματήσει την περαιτέρω εκροή κεφαλαίων από την χώρα. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι καταθέσεις της είχαν συρρικνωθεί στα 44,6 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου, με τις εκροές του 15% στο α΄ τρίμηνο να διευρύνονται κατά άλλο ένα 4% έκτοτε. Εάν αυτές οι εκροές αντικατοπτριστούν σε όλον τον τραπεζικό κλάδο, αυτό θα υποδήλωνε ότι περίπου 133 δισ. ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες, χαμηλότερα από τα 138,6 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου και 16 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Η προσπάθεια να ξεγελάσει τους καταθέτες οι οποίοι είναι ήδη τρομοκρατημένοι για τα capital controls, φαίνεται σαν μια απίστευτα επικίνδυνη στρατηγική.
Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως μια συμφωνία για τις 31 Μαΐου, ήταν στα χαρτιά. Αλλά την ίδια ημέρα, και καθώς επίκειται η πληρωμή των 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου στο ΔΝΤ, η Christine Lagarde προειδοποίησε ότι «εργαζόμαστε πολύ σκληρά, αλλά θέλει δύο για να χορέψουν τανγκό. Όλοι πρέπει να είναι ρεαλιστές και να επικεντρωθούν στο να μην παίζουν παιχνίδια». Δεν ακούστηκε καθόλου πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει αντιληφθεί πως χωρίς τουλάχιστον κάποια επιπλέον βοήθεια από τους πιστωτές της, δεν θα έχει τα 1,6 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποπληρώσει όλα τα δάνεια στο ΔΝΤ τον επόμενο μήνα.
Τέσσερις μήνες μετά από την ανάληψη εξουσίας από τον Αλ. Τσίπρα, η Ελλάδα βρίσκεται βαθύτερα από ποτέ στην τρύπα:
Δεν μπορεί να πληρώσει ούτε καν για φάρμακα, χρωστάει στις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ και δεν έχει πληρώσει κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τον Richard Bergstrom, τον γενικό διευθυντή της ένωσης.
Τα ταμεία της ελληνικής κυβέρνησης είχαν λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου, ενώ το 70% (των διαθεσίμων) ξοδεύθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου