"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Το AKP ενισχύει την εξουσία του πάνω στην Δικαιοσύνη - Υπερψηφίστηκε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον διορισμό δικαστών

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε το βράδυ της Τρίτης επίμαχο νομοσχέδιο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, το οποίο ενισχύει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί της Δικαιοσύνης, ανέφερε κοινοβουλευτική πηγή.
Η νέα νομοθεσία, η οποία δέχεται επικρίσεις από την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση, έχει ως στόχο την αναδιοργάνωση των υψηλότερων δικαστικών θεσμών όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ακυρωτικό Δικαστήριο, για να διορισθούν σε αυτούς νέοι δικαστές.

Με τον τρόπο αυτό το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα μπορεί να έχει λόγο στο διορισμό των δικαστών και θα περιορίσει εκ των πραγμάτων την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εκτιμούν οι επικριτές του καθεστώτος.

Ο νέος νόμος επιτρέπει επίσης στους δικαστές να διατάσσουν έρευνες με βάση απλές υποψίες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θέλει να «εξαγνίσει» το δικαστικό μηχανισμό από τα μέλη μιας θρησκευτικής αδελφότητας, της οποίας ηγείται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι συνωμότησε για να προκαλέσει την πτώση της.
Αυτός ο νέος νόμος είναι ο τελευταίος μιας σειράς αμφιλεγόμενων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί από τις αρχές του χρόνου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά τις πρωτοφανείς έρευνες για διαφθορά που είχαν στόχο το καθεστώς και τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Αύγουστο παρά την πολιτική κρίση και τον αυταρχικό, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, χαρακτήρα του.

Η εξουσία κατηγορεί το κίνημα του Γκιουλέν ότι χειραγώγησε τις έρευνες αυτές και προχώρησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία.

Ένα άλλο νομοσχέδιο, εξίσου αμφιλεγόμενο, θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα από κοινοβουλευτική επιτροπή:

Το νομοσχέδιο προβλέπει να δοθούν στην αστυνομία διευρυμένες εξουσίες μετά τις φιλοκουρδικές ταραχές του περασμένο Οκτωβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους.

Για παράδειγμα, προβλέπεται οι αστυνομικές δυνάμεις να μπορούν να προχωρούν σε ευρύτερες έρευνες και συλλήψεις βάσει απλών υποψιών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται ότι θα ψηφισθεί χωρίς πρόβλημα τον Ιανουάριο, καθώς το AKP διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο νόμος αυτός έχει στόχο να φιμώσει κάθε αμφισβήτηση εναντίον του καθεστώτος, το οποίο είχε αντιμετωπίσει τον Ιούνιο του 2013 ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: