"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Tα Ευρωπαϊκά μας σφάλματα

EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του Γ. Κ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ

Φιλέλληνες διάσημοι: οι V.G. dEstaingκαι Hel. Schmidtαποφαίνονται, εν τούτοις, αδυναμία περαιτέρω συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι (“EuropaEdition, Paris, 2014). OΦιλανδός κ. Katainen ως εκπρόσωπος της Commissionαρνείται στους Έλληνες προστασία εκ της Χάρτας των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό όσο διαρκεί το πρόγραμμα εξόφλησης του “χρέους” μας (απάντηση 17.9.14).
         
  Φταίξαμε: Ουδείς εξήγησε στους Έλληνες ότι το “ευρώ” συνιστά αγαθό εξαιρετικά ακριβό. Συνακολούθως ότι δεν χαρίζεται, από κανένα και προς κανένα. Ότι, αποκλειστικώς αποκτάται, δια της παραγωγικής επίδοσης – εκάστηςχώρας – στον διεθνή οικονομικό στίβο.


Τα άνω αυτονόητα έπρεπε, εδώ, εντόνως να έχουν τονισθεί. Ήσαν οι Έλληνες εθισμένοι στην χρήση νομίσματος εσωτερικής παραγωγής. Άρα πληθωριζόμενου μεν, ανεξάντλητου όμως (!!!). Ακόμη στο ακριβό νέο νόμισμα είχαμε περάσει με προπατορικό “έλλειμμα”. Δηλαδή με “φαινομενική μείωση του δημοσίου χρέουςόπως εξηγεί ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος ε.τ. του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κων. Τράκας (Εστία 8.5.12).


Οφείλαμε, λοιπόν, ν΄αποδυθούμε σ΄ εντατική δράση, παραγωγική. Είχαμε να καλύψουμε το ελλείπον “μαξιλάρι” της πληθωριστικής έκδοσης δραχμών. Επί πλέον και το κενό της ελλειμματικής ένταξής μας στην Ευρωζώνη.  

Αδιαφορήσαμε για τα αναγκαία. Υπό κρατική ενθάρρυνση χρησιμοποιήσαμετο € ως πιστωτικό εργαλείο. Εκμεταλλευθήκαμε, δηλαδή, τα – άκρως – χαμηλά επιτόκια, ενόςπανάκριβου νομίσματος, προς διεύρυνση του δανεισμού μας. Χαιρόμασταν ότι αυξάνει, διαρκώς, η κατά κεφαλήν δαπάνη. Ουδείς ενδιαφέρονταν για την αντιστοίχως, μονίμως συρρικνούμενη παραγωγή. Ζούσαμεκαλά έχονταςμεταβάλει την χώρα σε διεθνέςπλυντήριο «μαύρου χρήματος». Ακόμη και των ανωτάτων λειτουργών οι απολαβές προερχόντουσαν από πωλήσεις ομολόγων (αποδεδειγμένως ήδη) αναξιόχρεων.


Δια του συνθήματος “έχουμε Λεφτά” επιφέραμε την τελική κατάρρευση. Αποβληθήκαμε των αγορών. Υπό συνθήκες διεθνούς επαιτείας καταλήξαμε στα γνωστά προγράμματα ανάταξης.


 Και εσταί η επόμενη πλάνη χείρων της πρώτης. Καταλήξαμε σε δημόσιο χρέος τεράστιο. Διαμορφώνεται περί τα 320 δις (!!!). Υπήρξε, η ενίσχυσή μας, πολλαπλάσια της των Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.


Η πτώση δεν φρονιμάτισε. Το κράτος δεν εκσυγχρονίσθηκε. Δεν μίκρυνε επαρκώς. Επιστροφή μαζική στην παραγωγή δεν σημειώθηκε. Επιβίωσε, αντιθέτως, ο αφελής εφησυχασμός. Ήδη το 2010 η κυβέρνηση Γεωργ. Παπανδρέου εξήγγειλε επιστροφή στις αγορές για το 2012 (!!!). 


Παραγνωριζόντουσαν, διαρκώς, τα στοιχειώδη. Ότι, δηλαδή, ουδεμία αγορά δανείζει προςεξόφληση παλαιών χρεών. Οι αγορές δανείζουν – αποκλειστικά – προς δημιουργία (νέου) πλούτου. Έτσι,κατοχυρώνεται (και) η επιστροφή του δανείσματος (!!!). 

Υποστηρίχθηκε και άλλη αφελέστατη εκδοχή: 
Ότι, δηλαδή, αυτό τούτο το χρέος θα έμενε απλώς «λογιστικό μέγεθος». Δεν θα επιστρεφόταν δηλαδή. Οι αδαείς υποστηρικτές παρέβλεψαν ότι αν αυτό συνέβαινε, κάποιος άλλος, τρίτος, θα έπρεπε να πληρώσει ανθ’ ημών. Τέτοιος, όμως, δεν υπάρχει.


Οι πιστωτέςαναμένουν τα χρήματά τους. Και αυτά νοούνται σε ενεστώσα αξία (presentvalue). Ο χρόνος είναι στοιχείο της αξίας χρήματος και χρέους. Φερ’ ειπείν : Σε 500 χρόνια κάθε χρέος είναι μηδέν. Από αυτούς εισάγουμε φάρμακα, καύσιμα, πολεμοφόδια κλπ. Άρα, εντός ή εκτός Ευρώπης, στερούμεθα της πολυτέλειας της ασυνέπειας.


Οι συνθήκες επιβάλλουν παραγωγική πανστρατιά. Ασφαλές έρεισμα είναι μόνον οι δυνάμεις μας. Οι συνθήκες δεν ευνοούν, εδώ, ιδιωτικές επενδύσεις. Αποτρεπτικές είναι οι αξιολογήσεις των ξένων. Αποτρεπτικότερες (είναι) οι δηλώσεις του Σύριζα. Άλλωστε η Ευρώπη κλονίζεται. Ακόμη και ο Βορράς. 


Είναι, εξ άλλου, λογικό οι δανειστές να θέλουν συνομιλητή τον (ή και τον) Σύριζα. Όχι κατ’ ανάγκη για να συμφωνήσουν. Ίσως, κυρίως, ώστε να τα “σπάσουν” μαζί του. Τότε δε, δια της Ελλάδας να φρονηματίσουν την Lepenτης Γαλλίας, τον Pοdemos της Ισπανίας ή τον BeppeGrilloτης Ιταλίας, και όλες εν γένει τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτές, δηλαδή, που ενισχύονται από την προϊούσα καθίζησητης Ενωμ. Ευρώπης.


Ως Έλληνες, σήμερα μάλιστα, οφείλουμε πίστη στο εθνικό συμφέρον. Θα είμεθα, επομένως, ανόητοι εάν (δια της συμπεριφοράς μας) καταστήσουμε την χώρα “Ιφιγένεια” στον βωμό επιδιώξεων ευρωπαϊκών μεν, όμως …., ως προς εμάς αλλοτρίων.

ΕΣΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: