"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ : Υπερδύναμη στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες


Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΔΜΟ) είναι ένας μαθηματικός διαγωνισμός μεταξύ μαθητών που δεν έχουν αρχίσει σπουδές σε πανεπιστήμιο, από όλες τις χώρες του κόσμου

Η πρώτη ΔΜΟ έγινε στη Ρουμανία με συμμετοχή επτά χωρών. Σήμερα οι συμμετέχουσες χώρες έχουν ξεπεράσει τις εκατό.
 
 Η ΔΜΟ διεξάγεται κάθε χρόνο. Τα βασικά κίνητρα για την οργάνωση των μαθηματικών διαγωνισμών είναι η ενδυνάμωση της αγάπης των μαθητών προς τα Μαθηματικά, η σύσφιγξη των σχέσεων των μαθητών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, η ανακάλυψη και επιβράβευση των μαθητών με εξαιρετικό ταλέντο στα μαθηματικά. 

Μιλάμε με τον Ανάργυρο Φελλούρη, αναπληρωτή καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ειδικότητα στην Αλγεβρα και τη Γεωμετρία. Από το 1999 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τα έτη 2005 και 2006, είναι αρχηγός των ελληνικών ομάδων που λαμβάνουν μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Τις συνοδεύει μαζί με τον μαθηματικό Ευάγγελο Ζώτο. 

- Η επιλογή των μαθητών;
«Για να συμμετάσχει μία χώρα πρέπει στο εσωτερικό της να έχει οργάνωση ανοικτών προκριματικών διαγωνισμών σε διάφορες φάσεις μέσω των οποίων πρέπει να γίνεται η επιλογή των μαθητών που θα αποτελέσουν την ομάδα της χώρας αυτής. Η Ελλάδα έχει τέσσερις τέτοιους διαγωνισμούς: Θαλής (έγινε την 1η Νοεμβρίου), Ευκλείδης (17-1-2015), Αρχιμήδης (28-2-2015) και Προκριματικούς διαγωνισμούς (4-4-2015)». 
- Πώς προετοιμάζονται;
«Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) οργανώνει και πραγματοποιεί την προετοιμασία των μαθητών που λαμβάνουν μέρος στις ΔΜΟ. Η ΕΜΕ έχει εκδώσει τουλάχιστον 6 βιβλία σχετικά με τις μαθηματικές Ολυμπιάδες. Γράφονται από μέλη της Επιτροπής διαγωνισμών της ΕΜΕ συστηματικά σημειώσεις σε θέματα ολυμπιάδων για χρήση από τους μαθητές. Οργανώνονται καλοκαιρινά σχολεία με χαμηλό κόστος που απευθύνονται σε μαθητές που αγαπούν τα μαθηματικά και στα οποία γίνεται καλλιέργεια των μαθηματικών σε βάθος. Πέραν αυτών, η ΕΜΕ οργανώνει κάθε Σάββατο πρωί από Σεπτέμβρη μέχρι και Ιανουάριο μαθήματα στα γραφεία της με ανοικτή συμμετοχή. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και σε πολλά παραρτήματα της ΕΜΕ σε όλη την Ελλάδα».

- Τι επιτυχίες έχουμε;
«Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά σε ΔΜΟ το 1975 και είχε την τύχη να κατακτήσει το πρώτο ασημένιο μετάλλιο με τον μαθητή Αδωνη Μπερή που τώρα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στη συνέχεια σποραδικά υπήρχαν κάποιες επιτυχίες με κατακτήσεις αργυρών και χάλκινων μεταλλίων. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να κερδίσουμε και δύο χρυσά μετάλλια με τον Γιώργο Βλάχο και τον Παναγιώτη Λώλα. Σημειώνω ότι και οι δύο σήμερα είναι φοιτητές σε ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Συνολικά η χώρα μας έχει λάβει μέρος σε 36 ΔΜΟ και έχει κερδίσει 2 χρυσά μετάλλια (Γεώργιος Βλάχος, 2011 στην Ολλανδία και Παναγιώτης Λώλας, 2012 στην Αργεντινή), 22 αργυρά μετάλλια, 60 χάλκινα και 48 εύφημες μνείες. Η εύφημη μνεία απονέμεται σε όποιον λύσει πλήρως ένα από τα προβλήματα και δεν έχει κερδίσει κάποιο από τα μετάλλια. Επιπλέον, σχεδόν κάθε χρόνο οι μαθητές μας κερδίζουν ένα μεγάλο αριθμό μεταλλίων, στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα και στις δύο Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες».

- Ποιες περιοχές - πόλεις κερδίζουν πρωτιές;
«Γενικά έχουμε συμμετοχές στη ΔΜΟ μαθητών από όλη την Ελλάδα. Τη μερίδα του λέοντος παίρνει ο νομός Αττικής. Επίσης, σε σχέση με τον πληθυσμό του, ο νομός Τρικάλων έχει σημαντικές διακρίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: