"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Του Κολόμβου το τσίρκο


Είναι λάθος να εξαντλούμε την ευαισθησία μας απέναντι στις προκλήσεις της γείτονος στις φρεγάτες που περιφέρονται στον Αργοσαρωνικό. Το λέω αυτό διότι μου έκανε εντύπωση πώς η απόπειρα να καπηλευθεί την Ιστορία μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρασε αναπάντητη. Και καλά, ας πούμε ότι ο κ. Καρατζαφέρης αντιμετωπίζει ορισμένα προσωπικά προβλήματα και δεν είναι σε θέση να στείλει τα ηχηρά του ραπίσματα για να αποτρέψει την πολιτισμική απειλή. Ο μητροπολίτης κ. Ανθιμος όμως δεν είναι σωστό να εξαντλεί την επιστημοσύνη του σε πρόσωπα και πράγματα που απασχόλησαν τον ελληνισμό κατά την προ Χριστού εποχή, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, η ταφή του και ο σεισμός που θα προκαλέσει η συνεύρεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την ταφή του σε έναν χώρο τον οποίον θα μπορούμε να επισκεπτόμεθα με ένα μόνον εισιτήριο. Διότι η ιστορία των ελληνοτουρκικών προχωράει, αισίως έχει φτάσει στον 12ο αιώνα της χρονολόγησής μας, αιώνα κατά τον οποίον ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε πως κάποιος άγνωστος μουσουλμάνος ναυτικός ανακάλυψε την Αμερική, την Κούβα για την ακρίβεια. Την επιστημονική αυτή ανακάλυψη τη στηρίζει στη μελέτη Τούρκου ιστορικού ο οποίος το 1996 υποστήριξε πως ο Κολόμβος, σε κάποια εγγραφή του στο ημερολόγιό του, αναφέρει πως είδε στην Κούβα μουσουλμανικό τέμενος. Δήλωσε μάλιστα στους μουσουλμάνους ιερείς της αμερικανικής ηπείρου, με τους οποίους συναντήθηκε, πως θα ήταν μια καλή ιδέα να κτισθεί ένα τέμενος στην τοποθεσία που αναφέρει ο Κολόμβος. Κατά τους μελετητές του ημερολογίου του εξερευνητή, αυτός αναφέρει απλώς ότι είδε έναν λόφο που έμοιαζε με τέμενος, όμως αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το αντίθετο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα της θέσης του κ. Ερντογάν: η φύση της Αμερικής ήταν μουσουλμανική πριν ακόμη εγκατασταθούν εκεί οι μουσουλμάνοι.
 


Κάθε πολιτισμός έχει τις εποχές της ακμής του και ο 12ος αιώνας συγκαταλέγεται στη Χρυσή Εποχή των Αράβων. Ηταν η εποχή που στο Βυζάντιο βασίλευαν οι Κομνηνοί, ο Αβερρόης διάβαζε τον Αριστοτέλη στα αραβικά και τον σχολίαζε, στην Αγγλία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τζάμια στα παράθυρα των οικιών και η βάρβαρος Δύση προετοιμαζόταν για την Γ΄ Σταυροφορία. Εκμεταλλευόμενος με το γνωστό θράσος του σουλτάνου τη λάμψη της εποχής εκείνης, ο κ. Ερντογάν προσθέτει και την ανακάλυψη της Αμερικής στα πολιτισμικά επιτεύγματα του μουσουλμανικού κόσμου για να παραμερίσει τον Χριστόφορο Κολόμβο. 


 Βέβαια μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι ακόμη και αν δεχθούμε ότι οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το ερώτημα είναι τι την έκαναν αυτήν την ανακάλυψη, τι την έκαναν πέρα από το να χτίσουν ένα τέμενος, αν το έχτισαν. Πάντως ούτε τομάτες ούτε πατάτες έφεραν στον τόπο τους, όπως έγινε αργότερα. Προς τι λοιπόν η κατάφωρη προσβολή στο πρόσωπο του Χριστόφορου Κολόμβου ο οποίος προφανώς ενοχλεί τον κ. Ερντογάν διότι ήταν Ελληνας εκ Χίου, ο οποίος βρέθηκε στη Γένοβα επειδή τα χρόνια εκείνα τη Χίο την κατείχαν παρανόμως οι Γενουάτες. Απόδειξη ότι ο ίδιος ήταν μορφωμένος όπως όλοι οι Χιώτες ή τουλάχιστον οι περισσότεροι. Κι όποιος δεν πιστεύει πως ήταν Ελληνας, ας θυμηθεί πόσους Χριστόφορους ξέρει στο κοντινό του περιβάλλον οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την Ιταλία.
 


Η αλήθεια είναι πως αυτού του τύπου η μεγαλομανία μάς είναι γνωστή. Μια απλή περιήγηση στο βαθύ Διαδίκτυο ή στη μεταμεσονύχτια τηλεόραση αρκεί για να διαπιστώσουμε πως πολλοί συμπατριώτες μας όχι μόνον πιστεύουν πως ο Κολόμβος ήταν Ελληνας, αλλά πως οι Ελληνες διέσπασαν το άτομο και πως το αυτοκίνητο είναι ελληνική εφεύρεση, αφού το λέει και η λέξη: «αυτοκίνητο». 


Μόνον που ευτυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κανείς απ’ αυτούς δεν έχει γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μη λέω μεγάλες κουβέντες, θα μου πείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: