"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΕΜΕΤΙΚΑ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ" ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: Τα όρνια έκαναν «ρεπορτάζ» για τον θάνατο του Μπάλντοκ

 

Toυ Μάνου Βουλαρίνου

όρνιο (το) 1. ημερόβιο πτωματοφάγο πτηνό του γένους των γυπών που ζει στον ελλαδικό χώρο «άνοιξα να δω την εκπομπή του Λιάγκα και νόμιζα ότι έβλεπα ντοκιμαντέρ για όρνια» 2. δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ για έναν θάνατο χρησιμοποιώντας άσχετες λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής του νεκρού «τα όρνια έκαναν ρεπορτάζ για τον θάνατο του Μπάλντοκ και μιλούσαν για το πόσο ακριβό είναι το σπίτι που έμενε» 3. αυτός που εκμεταλλεύεται έναν θάνατο προκειμένου να εξυπηρετήσει την ατζέντα του «τα ψεκασμένα όρνια άρχισαν πάλι να κατηγορούν τα εμβόλια επιβεβαιώνοντας το απέραντο της ανθρώπινης ανοησίας»

Η ντροπή ντροπή δεν έχει

Δεν έχω σε καμία εκτίμηση τους συντελεστές των κουτσομπολίστικων εκπομπών, αλλά ο πάτος στον οποίο έφτασε χτες η εκπομπή του Γιώργου του Λιάγκα είναι νομίζω κάτι το πρωτοφανές: το πρώτο πράγμα που απασχόλησε τον παρουσιαστή στο θέμα του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν το πόσο ακριβό ήταν το σπίτι στο οποίο έμενε ο ποδοσφαιριστής και λίγο μετά τα καθιερωμένα ρεπορτάζ στα οποία, ως συνήθως, αραδιάστηκαν διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπήρξε ειδικό ρεπορτάζ για την αξία και τη διαρρύθμιση του σπιτιού του νεκρού.

Με δεδομένο ότι το σπίτι δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην τραγωδία (εκτός αν είναι στοιχειωμένο, οπότε πάω πάσο) όλες αυτές οι λεπτομέρειες το μόνο για το οποίο πραγματικά ενημέρωσαν το κοινό είναι το ότι μερικοί συμπολίτες δεν μπορούν να σεβαστούν ούτε τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Κι αυτοί οι συμπολίτες δεν είναι μόνο οι συντελεστές της εκπομπής αλλά και οι τηλεθεατές τους.

Τον θάνατο του Μπάλντοκ εκμεταλλεύτηκαν και τα όρνια του ψεκασμού. Eτσι, τα μέσα κοινωνικής εκτόνωσης γέμισαν με ποστ που συνδέουν τον θάνατο με τον εμβολιασμό. Δεν ξέρω αν…

 

 ο μακαρίτης ήταν εμβολιασμένος, αλλά σίγουρα είχε παίξει στη Σέφιλντ Ουένσντεϊ και δεν θα μου φανεί παράξενο αν κάποιο διαταραγμένο όρνιο συνδέσει τον θάνατό του και με αυτό.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: