"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔο-γαλαζαίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Εγώ, ο ευθικτότατος (Κι αναρωτιέσαι: ο Καραμανλής δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας ή οι ψηφοφόροι του, που τον επανεξέλεξαν;)

 


Toυ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟΥ

Eχουμε και λέμε:

1. Ηταν υπουργός Συγκοινωνιών όταν έγινε το έγκλημα των Τεμπών.

2. Η πολιτική ευθύνη σε ποσοστό 100% για ό,τι συνέβη εκείνη τη μαύρη μέρα τού ανήκει.

3. Είναι πιθανό να έχει και βαριές ποινικές ευθύνες. Μάλιστα, η «δημοκρατία» απέδειξε ότι έλεγε ψέματα σε ό,τι αφορά την άγνοιά του για κίνδυνο δυστυχήματος στον ΟΣΕ, με το έγγραφο που δημοσίευσε. Σε αυτό, το 2021 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης προειδοποιούσε τον Καραμανλή ότι είναι «ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας».

4. Η προχθεσινή δήλωση του ανδρός για το δυστύχημα ξεκινά ως εξής: «Εναν χρόνο μετά, η σκέψη όλων μας δεν μπορεί να φύγει από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης με οδήγησαν εκείνη την ημέρα στην άμεση παραίτηση».

Αντί να ξεκινά με τον πόνο και την απώλεια των θυμάτων και την αβάσταχτη θλίψη των οικογενειών τους, αυτοοικτίρεται και αυτοθαυμάζεται για την… ευθιξία του! Δηλαδή, «πόνεσα και πλάνταξα και παραιτήθηκα και μπράβο μου». Αυτή είναι σε απλά ελληνικά η απόδοση του σκεπτικού του.

Ωστόσο, ο Καραμανλής εδώ και καιρό έχει δείξει τις… ποιότητές του στην άσκηση πολιτικής και την αποτελεσματικότητά του στην παραγωγή παλαιοκομματισμού και, εξ αυτού, πλεονάσματος δυστυχίας. Δεν θα εξέπληττε ούτε ανακοίνωσή του που θα ξεκινούσε με «ζήτω μου» και θα κατέληγε σε «μπράβο μου».

Το ζήτημα στην περίπτωσή του είναι άλλο: με ποιο σκεπτικό, άραγε, του έβαλαν σταυρό προτίμησης οι ψηφοφόροι του;

Για τα Τέμπη δεν είδαν, δεν άκουσαν κάτι; Οι κραυγές των χαροκαμένων συγγενών δεν έφτασαν στ’ αυτιά τους;

Ο τριτοκοσμισμός τού να ψηφίζονται και να κυβερνούν όσοι κληρονόμησαν διάφορα «βαριά» επίθετα πολιτικών «δυναστειών» δεν τους ενοχλεί;

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν ανεύθυνοι πολίτες. Ολοι έχουν μερίδιο ευθύνης για όλα όσα διαπράττουν οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή.

Οσοι σταύρωσαν Καραμανλή…

 

 δεν αισθάνονται τύψεις για την επιλογή τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: