"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΞΕΦΡΑΓΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Μετεκπαίδευση ΕΛΑΣ - Τα μαθήματα που πρέπει οπωσδήποτε να μπουν

Όταν άκουσα τον Υπουργό Προστασίας Κάποιου Πράγματος που σίγουρα δεν είναι ο Πολίτης να λέει ότι ο στόχος του «εκπαιδευτικού προγράμματος» για τα 2500 στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ είναι «οι αστυνομικοί μας, να γνωρίσουν τους νόμους που διέπουν την αστυνομική δράση, να ενημερωθούν πλήρως για τον Ποινικό Κώδικα και ταυτόχρονα να έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων των πολιτών και των τεχνικών καλύτερης επικοινωνίας με το σύνολο τους, αλλά και με επιμέρους κοινωνικές ομάδες» δεν ήξερα πώς να αντιδράσω.

Θέλω να πω πως από τη μια η ειλικρίνεια είναι μια αρετή, αλλά, από την άλλη, είναι κάπως φοβιστικό να παραδέχεται ο αρμόδιος υπουργός ότι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας δεν πολυξέρουν τους νόμους που διέπουν την αστυνομική δράση, δεν είναι ενήμεροι για τον Ποινικό Κώδικα και δεν έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων των πολιτών. Δεν είναι ότι είχα εντελώς διαφορετική εντύπωση, αλλά δεν είναι και πολύ ευχάριστο ν’ ακούς ότι το «πάρε ένα σήμα κι ένα πιστόλι και κάνε ό,τι σε φωτίσει ο Θεός» ήταν όντως η επίσημη πολιτική για την αστυνόμευση.

Ευτυχώς, τους περισσότερους ένστολους ο Θεός τους φωτίζει να μην καταπιάνονται με πράγματα που δεν γνωρίζουν κι έτσι δεν ασχολούνται ιδιαιτέρως με την αστυνόμευση, πράγμα το οποίο είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε στην, ζορισμένη από παραβατικούς και εγκληματίες, καθημερινότητα σας. Ακόμα όμως κι αν η καθημερινότητα σας δεν αρκεί για να καταλάβετε το μέγεθος της παταγώδους κυβερνητικής αποτυχίας στην επιβολή του νόμου και της τάξης (και άρα στην προστασία των πολιτών) φτάνει να σκεφτείτε ότι ακόμα και οι υπουργοί είναι αφημένοι στις ορέξεις των επικίνδυνων παραβατικών. Τα τάγματα εφόδου του Ρουβίκωνα, ας πούμε, έφτασαν μέχρι το διαμέρισμα του υπουργού Σκέρτσου ανενόχλητα με την ίδια άνεση με την οποία κινούνται οπουδήποτε από τότε που σχηματίστηκαν.

Υπό αυτή την έννοια οι έλληνες αστυνομικοί έχουν όντως πολλά να μάθουν και ιδού μερικά τα οποία θεωρώ απολύτως απαραίτητα:

1. Ποια είναι η δουλειά μας

Το πρώτο μάθημα το οποίο πρέπει να πάρουν οι εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί είναι το ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο της εργασίας για την οποια πληρώνονται. Δηλαδή να μάθουν ότι η δουλειά τους είναι η επιβολή του νόμου και η προστασία των πολιτών από όσους συμπολίτες τον παραβιάζουν. Από την άλλη βέβαια, ίσως τα χαμηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ να ξέρουν καλύτερα το αντικείμενο της εργασίας τους από τους ανώτερους τους (φυσικούς και πολιτικούς) οι οποίοι έχουν καρέκλες να φροντίσουν και δεν έχουν χρόνο να νοιαστούν  για επιβολές του νόμου και άλλα τέτοια εξωτικά, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι πολίτες μπορούν να επιδείξουν ατομική ευθύνη και να σταματήσουν να παρανομούν.

Παρόλα αυτά θα ήταν ωραίο, έτσι για αλλαγή, να αισθανόσουν ότι οι παραβατικοί και οι εγκληματίες φοβούνται την αστυνομία και όχι το αντίθετο. Να αισθανόσουν ασφαλής και το ίδιο ασφαλής να ήξερες ότι είναι η δημόσια περιουσία.    


2. Ο ΚΟΚ

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν τα στελέχη της ΕΛΑΣ είναι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, τον οποίο φαίνεται να αγνοούν εντελώς, με πρώτο μάθημα να είναι το ότι στο κόκκινο φανάρι σταματάμε και περιμένουμε το πράσινο για να ξεκινήσουμε (δεν βάζω δύσκολα με πορτοκαλί φανάρια διότι τα στελέχη της ΕΛΑΣ είναι Έλληνες). Κάποιοι κακόπιστοι μπορεί να ισχυριστούν ότι οι Έλληνες αστυνομικοί καθόλου δεν αγνοούν τον ΚΟΚ και απλώς κοιτούν την πάρτη τους, αλλά κάνουν λάθος. Διότι οι Έλληνες αστυνομικοί δεν φαίνεται να ασχολούνται με τον ΚΟΚ ακόμα και όταν τον παραβιάζουν άλλοι. Αρκεί να δείτε την αδιαφορία με την οποία περνούν μπροστά από (ή πίνουν τα φρέντα καπουτσίνα τους μπροστά σε) φραγμένες από ΙΧ ράμπες ΑμεΑ, κατειλημμένα πεζοδρόμια, φανάρια τα οποία παραβιάζουν οι οδηγοί, μηχανές των οποίων οι αναβάτες δεν φορούν κράνος ή/και πασχίζουν να αποκτήσουν υπόσταση με το θόρυβο της εξάτμισης, διπλοπαρκαρισμένα φορτηγά τροφοδοσίας κλπ.

3. Χρήση μάσκας

Στη συνέχεια και μιας και βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, απαραίτητο νομίζω θα ήταν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΑΣ να μάθουν για τις ευεργετικές συνέπειες της χρήσης μάσκας. Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για όμορφους συμπολίτες όπως καταλαβαίνω και την ανησυχία για το μακιγιάζ, αλλά θα πρέπει να κάνουν μια μικρή υποχώρηση από τα υψηλά στάνταρ εμφάνισης για χάρη της υγείας. Και της δικής τους και της δημόσιας. Από αυτό το μάθημα μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα οι αντιεμβολιαστές αστυνομικοί οι οποίοι φανερά δεν νοιάζονται ούτε για τη δική τους ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για οτιδήποτε άλλο δημόσιο (πέρα φυσικά από το ταμείο που εξακολουθεί  να τους πληρώνει).  

4. Διατροφή

Επίσης, δεν θα ήταν καθόλου κακό (για τους ίδιους πρώτα απ’ όλα) να ενημερωθούν για τις ολέθριες συνέπειες που έχει για τον οργανισμό η καθιστική ζωή και η κατανάλωση τροφών γεμάτων λιπαρά όπως είναι οι τυρόπιτες, οι ζαμπονοτυρόπιτες, τα κρουασάν ή ό,τι τέλος πάντων έχουν τα στέκια στα οποία παίρνουν τις δύσκολες ώρες της υπηρεσίας.   

Βέβαια, δεν ξεχνω ότι, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό (που ως αρμόδιος θα ξέρει καλύτερα), μιλάμε για μια υπηρεσία που αγνοεί τον νόμο που διέπει τη δράση της, τον ποινικό κώδικα και τα δικαιώματα των πολιτών. Δηλαδή μιλάμε για ανθρώπους που...

 

 έχουν πάρα πολλά να μάθουν, αλλά μιας και ξεκινούν τα φροντιστήρια νομίζω πως είναι ευκαιρία η εκπαίδευση τους να διευρυνθεί περαιτέρω. Και μπράβο τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: