"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Καταδίκη της κοινής λογικής…

Toυ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Συμβαίνουν περίεργα πράγματα τελευταία στη χώρα.  

Ενώ ακούγονται σοβαρές φωνές που θέτουν πολύ κρίσιμα ζητήματα και προβληματισμούς, είτε αποσιωπούνται είτε γίνεται προσπάθεια να απαξιωθούν. 

 Προ ημερών το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), το οποίο, παρεμπιπτόντως, κάνει πολύ σοβαρή δουλειά, διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση για το νέο αγγλόφωνο βιβλίο των οικονομολόγων Πελαγίδη και Μητσόπουλου για τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Υπήρξαν εκεί, μεταξύ άλλων, πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου

Οι δύο ομιλητές περιέγραψαν, με απόλυτη λογική, ουσιαστικά προβλήματα τα οποία δεν δείχνει κανείς να αντιμετωπίζει. Που οι συνομιλητές τους μάλιστα στάθηκαν μουδιασμένοι απέναντί τους.

Ο Στ. Μάνος μίλησε για την υπερχρέωση της χώρας, που ξεπερνά θεαματικά σε ύψος το χρέος που μας οδήγησε το 2010 στη χρεοκοπία και στα Μνημόνι
α. Μάλιστα, από το χρέος εκείνο είχαν διαγραφεί περί τα 100 δισ. ευρώ μέσω του περίφημου PSI (Private Sector Involvement), λεφτά δηλαδή που έχασαν ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων του Δημοσίου. Διατύπωσε τις ανησυχίες του για το τι ακριβώς συμβαίνει και για το πού βαδίζουμε. Σημείωσε επίσης πως αποφάσεις καθυστερούν (λ.χ. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί ο νέος ιδιοκτήτης, στο Ελληνικό ακόμη εκκρεμούν τα πάντα, οι ψηφιακές ταυτότητες έχουν τελματώσει κ.ά.).

Ο Γ. Κύρτσος επεσήμανε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει πως τέρμα οι παροχές και τα μερίσματα από το κράτος, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών είχε υπερθεματίσει λέγοντας πως «από ελλείμματα δεν υπάρχουν μερίσματα». Κι όμως, τώρα εξαγγέλλονται μερίσματα για το τέλος του χρόνου. «Χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί στον νέο προϋπολογισμό» (Στ. Μάνος). Ο Γ.Κ. μάλιστα τόνισε το δημογραφικό πρόβλημα που ακυρώνει προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε τους κινδύνους που επίκεινται για κάθε είδους «επεκτατική» πολιτική από εξελίξεις και νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Με φιλελεύθερο υπουργό Οικονομίας δύσκολα θα γίνουν ανεκτές παροχές και παραβάσεις της όποιας δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με τους Πράσινους στην κυβέρνηση θα προωθηθούν πολιτικές που θα αυξήσουν τις τιμές και θα οδηγήσουν σε ελλείψεις αγαθών. Πώς θα αντιδράσουμε; Αγνωστο…

Aλλά και στα εξωτερικά υπάρχει ζήτημα. Ο κόσμος και πάλι χωρίζεται σε στρατόπεδα. Εμείς έχουμε ήδη τοποθετηθεί. Ολοι όμως διεκδικούν την Τουρκία. Πασχίζουμε εμείς να χτίσουμε συμμαχίες, που την εξαιρούν. Κι ενοχλούμε. Σχεδόν όλους. Θέλει προσοχή. Αλλιώς θα ζημιωθούμε.

Σε πρωινή πάλι τηλεοπτική εκπομπή, αναφερόμενος στη νέα γερμανική κυβέρνηση, ο Αρης Πορτοσάλτε τόλμησε να κάνει τον παραλληλισμό πως στην Ελλάδα αυτό θα έμοιαζε με κυβέρνηση κόμματος Μάνου – Ανδριανόπουλου με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Εκ μέρους της «δεξιάς ορθοδοξίας», συνάδελφός του στο πάνελ εκτροχιάστηκε στο άκουσμα των φιλελεύθερων πολιτικών, ισχυριζόμενος πως «αυτούς τους ξέρουμε, κυβέρνησαν και νομοθέτησαν». Δεν διευκρίνισε αν πέτυχαν ή απέτυχαν.  

Λησμόνησε να σημειώσει...

 

 πως στηρίχθηκαν στη λογική και πως τα μέτρα που υιοθέτησαν ουδείς τόλμησε να τα ανατρέψει, ενώ οι προειδοποιήσεις τους, για επικείμενη χρεοκοπία, επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο…  

Η κοινή λογική δεν δείχνει να επικρατεί ούτε σήμερα στο πολιτικό σκηνικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: