"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Οι φόβοι σου για ένα κατοστάρικο

 


Του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

Οι αριθμοί είναι σαφείς. Και περιγράφουν μία τρέλα

Η ανακοίνωση των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας άνω των 60 ετών οδήγησε σε δεκαπλασιασμό των ραντεβού που προέρχονται από τη συγκεκριμένη κατηγορία. Συνήθως είχαμε 2.000 ραντεβού ημερησίως. Με την ανακοίνωση των μέτρων, είχαμε 25.000 ραντεβού σε οκτώ ώρες! Πρόκειται για συμπολίτες που μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί εδώ και δέκα μήνες. Δεν το έκαναν. Κάποιοι επειδή ανησυχούν για τις παρενέργειες και κάποιοι άλλοι λόγω θρησκευτικών αντιλήψεων.  

Ερχεται η κυβέρνηση και τους λέει ότι θα πληρώνουν εκατό ευρώ τον μήνα αν θέλουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι. Και τρέχουν να κλείσουν ραντεβού. Το πιθανότερο είναι ότι τα ραντεβού θα πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας. Λογικά, τις τελευταίες ημέρες θα έχει ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα από εξηντάρηδες και πάνω.   

Ναι, είναι τρελό. Και αναρωτιέσαι πώς σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι. Κοστολογούν όλο το ρίσκο που ανέλαβαν προς εκατό ευρώ το μήνα;  

Και αν, πράγματι, φοβούνται για τις παρενέργειες του εμβολίου, νικιέται αυτός ο φόβος με ένα κατοστάρικο;  

Τι φόβος ζωής είναι αυτός που δεν μπορεί να σταθεί μπροστά σε τρία ευρώ και κάτι λεπτά την ημέρα;  

Αλλά είναι και οι θρησκευτικές προκαταλήψεις, η συμβουλή του γέροντα. Λυγίζουν τόσο εύκολα μπροστά στο κατοστάρικο; Δεν θα ανοίξει, αλήθεια, κανένα παγκάρι ναού ή μονής για να στηριχθούν οι ζηλωτές πολέμιοι του αντίχριστου;  

Εντάξει, αρκετοί από αυτούς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν το αντάρτικο απέναντι στην κοινή λογική και στη δημόσια Υγεία. Αλλά, ρε παιδί μου, όταν φοβάσαι ότι το εμβόλιο θα σε σκοτώσει, κάπως θα το βρεις το κατοστάρικο, η ζωή σου είναι που παίζεται. Το ίδιο ισχύει και αν πιστεύεις ότι μαζί με το mRNA σκεύασμα θα μπει μέσα σου και η αμαρτία. Μιλάμε για την ψυχή σου τώρα. 

Τελικά...

 

ένα κατοστάρικο τον μήνα αξίζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε. Και αντίστοιχα, οι φόβοι και οι προκαταλήψεις κοστίζουν πολύ λιγότερο – με τον κατάλληλο χειρισμό, βγαίνουν σχεδόν τζάμπα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: